Sosyal Medya

Güncel

Boko Haram operasyonu: 1.240 gözaltı

Nijerya ordusu, Borno eyaletinde Boko Haram'a yönelik düzenlenen operasyonlarda, terör örgütü üyesi olduğu şüphesiyle yaklaşık 1.240 kişiyi gözaltına aldı. Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari de terör örgütünün son ‘kalesi’ Sambisa ormanından sürüldüğünü açıkladı.



Borno eyaletindeki operasyonlara katılan General Lucky Irabor, Sambisa ormanı kırsalında yaklaşık 1.240 kiÅŸinin Ã¶rgütle baÄŸlantısı olduÄŸu ÅŸÃ¼phesiyle gözaltına alındığını söyledi.

 “Şüphelileri Boko Haram örgütüne üye olup olmadıklarıyla ilgili sorguluyoruz çünkü Sambisa ormanında örgüte üye olmadan yaÅŸamak mümkün deÄŸil" diyen Irabor, gözaltına alınan şüphelilerden 413'ünün erkek, 323'ünün kadın, 251’nin erkek çocuk ve 253'ünün kız çocuÄŸu olduÄŸunu aktardı.


‘BOKO HARAM, KADINLARI VE ÇOCUKLARI KALKAN OLARAK KULLANIYOR’

Ormandaki kaçışlarını sürdüren Boko Haram militanlarının kadınları ve çocukları da yanlarında götürdüğünü ifade eden Irabor, “VahÅŸi teröristler onları kalkan olarak kullanıyor” diye konuÅŸtu. Ordunun bu sebeple militanlara havadan operasyon düzenlemediÄŸin kaydeden general, “Biz her zaman Sambisa’ya girmemizin Çibok kızlarının geri kalanlarını kurtarmamızı saÄŸlayacağına inandık” ifadelerini kullandı. Öte yandan, ülkenin güneydoÄŸusundaki Diffa bölgesinde de 31 Boko Haram üyesinin güvenlik güçlerine teslim olduÄŸu duyuruldu. Nijerya'da 2000'li yılların başından beri varlık gösteren, lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel ÅŸiddet eylemleri düzenlemeye baÅŸlayan Boko Haram, 17 bine yakın kiÅŸinin ölmesine neden oldu. Örgüt, geçen yıldan beri eylemlerini ülkenin sınır komÅŸuları Kamerun, Benin, Çad ve Nijer'e de kaydırdı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.