Sosyal Medya

Güncel

Darbe Komisyonunun Org. Hulusi Akar'a gönderdiği 10 soru

15 Temmuz'u araştıran Meclis Komisyonu, Org. Hulusi Akar'a sorularını yazılı olarak gönderdi. Daha önce komisyona bilgi veren Necdet Özel'e de soru gönderildi



Habertürk'te yer alan habere göre; 15 Temmuz darbe giriÅŸimini araÅŸtırmak amacıyla kurulan Meclis Komisyonu, Genelkurmay BaÅŸkanı Org. Hulusi Akar'a yazılı olarak 10 soru gönderdi. Akar'a yönlendirilen sorular şöyle:

1) 15 Temmuz 2016 günü MÄ°T'ten gelen istihbaratta MÄ°T'e yönelik bir operasyondan söz edildiÄŸi, bunun mahiyeti üzerine MÄ°T MüsteÅŸarı ile görüşme yaptığınız ifade edilmektedir. Kamuoyuna intikal eden bu bilgilerden hareketle nasıl bir kanaate ulaÅŸtınız ve hangi önlemleri aldınız?

2) MİT'ten size ulaşan istihbarat bir darbe girişimi kuşkusu yönünde mi yoksa MİT'e yapılacak bir operasyon muydu?

3) BaÅŸtaki sorularla baÄŸlantılı olarak istihbaratı bir darbe giriÅŸimi/kalkışma olarak deÄŸerlendirdiniz mi? Bu deÄŸerlendirmeyi yaptıysanız gerekli önlemlerin alınması için Kuvvet Komutanlarına bildirdiniz mi? Bu istihbarat ile ilgili Sayın BaÅŸbakan ve Sayın CumhurbaÅŸkanı ile ya da özel kalemleri ile bir görüşmeniz oldu mu? Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için bu konuda size ulaÅŸan bilgiler ve aldığınız tedbirlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

4) Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nın MÄ°T'ten gelen istihbarat üzerine alınan tedbirler kapsamında yaptığı “Türk hava sahasını askerî uçak ve helikopterlere kapatmayı ve havadakileri indirme emrinin Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi Amiri vasıtasıyla verildiÄŸi” ÅŸeklindeki açıklaması çerçevesinde, Türk hava sahasının kapatılması emrini doÄŸrudan Hava Kuvvetleri Komutanı'na ve Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Mehmet Åžanver'e doÄŸrudan ilettiniz mi? Ä°letmedinizse niçin? Emrin, doÄŸrudan Mehmet Åžanver'e iletilmesinin önemli bir zaman kazancı olacağı ifade edilmektedir. Bu denli önemli bir olayda doÄŸrudan sorumlu komutanların aranmaması TSK'nın hiyerarÅŸik yapısı ve emir komuta sistemi açısından mümkün müdür?

5) Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? TSK içinde FETÖ/PDY örgüt mensupları olduÄŸunu tespit ettiniz mi? Bu konuda istihbari çalışma için MÄ°T'ten talepte bulundunuz mu? Bunların dışında nasıl bir giriÅŸiminiz oldu? Bu örgütle mücadele kapsamında herhangi bir giriÅŸiminiz oldu mu?

6) MÄ°T MüsteÅŸarı tarafından olaÄŸanüstü bir ihbar iletilmesi sonucu bazı tedbirler aldığınız deÄŸerlendirilmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz? Gelen ihbar neydi? Hangi tedbirleri aldınız?

7) FETÖ'nün en önemli hedeflerinden birisinin TSK olduÄŸu kamuoyunda sürekli gündemdeydi. FETÖ'nün TSK'ya sızmasının fark edilemeyiÅŸinin sebebi kanaatinizce nedir?

8) Darbe giriÅŸiminde sizin etkisiz hale getiriliÅŸiniz, Akıncı Ãœssü'ne götürülmeniz ve Çankaya Köşkü'ne getiriliÅŸinizi anlatır mısınız? Zorla götürülme sırasında boÄŸazınızın kemerle sıkılması ve görüntülere yansıyan yaralanma iddialarına ne dersiniz? Bir kurtarma operasyonuyla mı kurtarıldınız, darbecilerin baÅŸarılı olamayacaklarını anladıktan sonra sizi serbest bırakmalarıyla mı serbest kaldınız? Akıncı Ãœssü'nden nasıl çıktığınızı anlatır mısınız?

9) Akıncı Ãœssü'nden Çankaya Köşkü'ne geldiÄŸinizde yanınızda darbeci general Mehmet DiÅŸli'nin de bulunduÄŸu görülmektedir. Mehmet DiÅŸli, ifadesinde “Ben başından itibaren Sayın Genelkurmay BaÅŸkanı'nın yanındaydım. Bu iÅŸin tarafı deÄŸil maÄŸduruyum. Beraber başından sonuna kadar krizi yönettik. En son, kendisiyle Çankaya'ya Sayın BaÅŸbakan'ımızın talimatıyla gittik. Oradan da krizin kapanmasını birlikte yönettik.” ÅŸeklindeki sözleriyle Sayın BaÅŸbakan tarafından çaÄŸrıldığını iddia etmektedir. Sizi taşıyan helikopter pilotu da darbecilikten tutuklandı. Bu hususlara açıklık getirir misiniz?

10) Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili baÅŸkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?

NECDET ÖZEL'E SORULAR

Komisyon ayrıca eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e de şu soruları gönderdi:

1) Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? Sunulduysa, bu örgütle mücadele kapsamında herhangi bir giriÅŸiminiz oldu mu?

2) FETÖ'nün en önemli hedeflerinden birisinin TSK olduÄŸu kamuoyunda sürekli gündemdeydi. FETÖ'nün TSK'ya sızmasının fark edilemeyiÅŸinin sebebi kanaatinizce nedir?

3) Size FETÖ/PDY mensuplarıyla ilgili herhangi bir iÅŸlem yapılması için yetkili makamlardan bir liste verildi mi? Verildiyse nasıl bir iÅŸlem yapıldı?

4) Hüseyin KıvrıkoÄŸlu 28 Åžubat davasında ifade verirken YAÅž kararıyla TSK'dan personel atılmadan önce “ince elenip sık dokunduÄŸunu”, dosyalar YAÅž'a gelmeden önce 21 imzadan geçtiÄŸini ifade etmiÅŸti. Yine Ä°lker BaÅŸbuÄŸ da MÄ°T raporu olmadan kimseyi atmadıklarını ifade etti. Ancak 28 Åžubat Darbesi döneminde pek çok subay ve astsubayın YAÅž kararlarıyla ihraç edildikleri tespit edilerek bu konuda yasal düzenleme ile haklarının kısmen iadesi yoluna gidildi. Bu bilgiler dikkate alınarak FETÖ/PDY iltisaklı askeri personelin aynı yöntemlerle TSK'dan ihraç edilmeyiÅŸlerini nasıl izah edersiniz? Bu duruma Ä°nsan Kaynakları/Personel Dairesi ve istihbarat birimlerinde etkili olmaları gerekçe gösterilebilir mi?

5) Türkiye'deki güvenlik ve istihbarat hizmetlerinin MÄ°T, Genelkurmay BaÅŸkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında bölüşülmüş olması ve dağınık bir görünüm arz etmesinin muhtelif hizmet aksaklıklarına sebep olduÄŸu iddia edilmektedir.

Genelkurmay Başkanlığı, MİT'ten istihbarat alamadığını,

MİT'in, asker kişiler hakkında istihbarat toplanmasının mevzuat açısından mümkün olmadığını,

Genelkurmay Başkanlığı ise Emniyet ve Jandarma'dan istihbarat alınmasının güçlüklerini gündeme getirmektedir.

Ayrıca Komisyonumuza yapılan bazı sunumlarda kurumsal taassup ya da yetersiz eşgüdüm ve işbirliği sebebiyle kurumların ellerindeki istihbarî bilgileri zaman zaman başka kurumlarla paylaşmaktan imtina ettiği ifade edilmiştir.

Tecrübeleriniz ışığında güvenlik ve istihbarat alanındaki cari kurumsal düzenin eksiklik ve zafiyetleri nelerdir? Bu zafiyetler nasıl giderilebilir? Kurumsal yeniden yapılanma kapsamında, güvenlik ve istihbarat kurum ve kuruluşlarının görev ve teşkilatları ile bu kurumlar arasındaki ilişkiler hakkındaki tavsiyeleriniz nelerdir?

6) MÄ°T'in 1990'lı yılların başından itibaren sivilleÅŸtirilmesinin özellikle askerî istihbaratın toplanmasında zafiyete sebep olduÄŸu yönünde iddialar ileri sürülmektedir. Komisyonumuza beyanda bulunan bazı eski genelkurmay baÅŸkanları MÄ°T'in askerî yönetici ve personelden tamamen arındırılmasının sakıncalarından söz etmiÅŸtir. Oysa MÄ°T'in askeri personelden oluÅŸtuÄŸu dönemlerde de askeri darbe ve darbe giriÅŸimleri olmuÅŸtu. Bu tespitler de göz önünde bulundurularak MÄ°T'te tekrar askerî yönetici istihdam edilmesi, örneÄŸin MÄ°T MüsteÅŸar Yardımcısının bir asker olması önerisi hakkındaki kanaatiniz nedir?

7) FETÖ'nün elebaşı Fetullah GÃœLEN'in, 1970'li yılların başından itibaren örgütlenmeye baÅŸladığı deÄŸerlendirilmektedir. Örgütün ortaya çıkışı ve özellikle 1970'li yılardaki niyeti ve kuruluÅŸ maksadı sizce farklı mıydı? Kanaatinize göre örgüt, devleti ele geçirme hedefini ve darbeci kimliÄŸini sonradan mı edinmiÅŸtir?

8) 15 Temmuz FETÖ darbe ve iÅŸgal giriÅŸiminin sizce en önemli hedefi neydi?

9) Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili baÅŸkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.