Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Türkiye; İran ve KYB ile aktif siyaset yürütmeli'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Irak Türkmen heyeti üyelerinden, Irak Parlamentosu milletvekili Niyazi Mimaroğlu, Şii Türkmen bölgelerinin sorunlarını anlattı. Kerkük ve Tuzhurmatu bölgesinde yerel aktör olarak KYB'nin bölgesel aktör olarak da İran'ın öne çıktığını söyleyen Mimaroğlu, "Türkiye’nin bu iki cihetle daha aktif bir siyaset yürütmesi bizim de manevra alanımızı genişletir" diyor.



Irak’ın farklı bölgelerinden ve partilerinden Türkmen siyasetçiler, 7 Aralık’ta CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde kabul edildi. Basına kapalı gerçekleÅŸen görüşmede Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (MÄ°T) BaÅŸkanı Hakan Fidan da hazır bulundu.

Irak’ın Tuzhurmatu bölgesinden Milletvekili seçilen Türkmen siyasetçi Niyazi MimaroÄŸlu, BeÅŸtepe’deki toplantıda bulunanlardan biriydi. Aynı zamanda Irak Ulusal Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi olan Niyazi MimaroÄŸlu ile Ä°stanbul'da konuÅŸtuk. Toplantının faydalı geçtiÄŸini söyleyen MimaroÄŸlu, özellikle kendi seçim bölgesi ile ilgili sorunları aktardı. MimaroÄŸlu, ziyarette gündeme getirdiÄŸi bazı konuları paylaÅŸtı. 

“Irak’ta her bölgenin aktörleri farklı”    

MimaroÄŸlu’na göre Tuzhurmatu ve Kerkük’teki Türkmenler, Musul ve Erbil kentlerine göre daha sıkıntılı bir durumda:

“Türkiye Mesud Barzani baÅŸkanlığındaki KDP yönetimi ile iyi iliÅŸkilere sahip. Bu durum onların kuzey bölgesinde daha rahat hareket etmesine yardımcı oluyor. Ancak bizim bölgelerimizde farklı aktörler var. Kerkük ve Tuzhurmatu bölgesinde yerel aktör olarak KYB öne çıkıyor. Bölgesel aktör olarak da Ä°ran. Türkiye’nin bu iki cihetle daha aktif bir siyaset yürütmesi bizim de manevra alanımızı geniÅŸletir. Irak’taki Türkmen nufusun büyük bölümü bizim bölgemizde yer alıyor. Türkiye'nin desteÄŸi bizim için çok önemli.”

“Kendimizi savunmamız için HaÅŸdi Şâbi bir fırsat”

Åžii Türkmen nüfusun yoÄŸunlukta olduÄŸu Kerkük’ün güneyindeki Selahattin iline baÄŸlı Tuzhurmatu ilçesi 213 bin nüfusa sahip. Yalnızca ilçe merkezinde 2003-2014 yılları arasında meydana gelen ÅŸiddet ve terör eylemlerinde 2800 Türkmen yaÅŸamını yitirdi, 5 binden fazlası yaralandı. Türkmenlere ait 750 ev hasar gördü.

 


 
 
 

(MimaroÄŸlu’nun albümünde 2012 yılından bir fotoÄŸraf: Ortada kendisi, sağında dönemin Irak Türkmen Cephesi Tuzhurmatu BaÅŸkanı Ali HaÅŸim MuhtaroÄŸlu, solunda da Selahattin Vali yardımcısı Ahmet Koca oturuyor. 25 Haziran 2013 tarihinde uÄŸradıkları bombalı intihar saldırısnda üç Türkmen siyasetçiden yalnızca MimaroÄŸlu kurtuldu.)

'2800 kişilik Haşdi Şâbi tugayımız var'

Åžii gönüllülerden oluÅŸan HaÅŸdi Şâbi, IŞİD'e karşı mücadele eden Irak güvenlik güçlerinin yanında savaşıyor. Ancak mezhepçi ve insan haklarına aykırı bazı uygulamaları tepkilere neden oldu. Türkiye, askeri disiplinden uzak bu birliklerin Musul operasyonuna dâhil olmasından, özellikle de Türkmen Telafer ilçesine girme ihtimâlinden rahatsız. MimaroÄŸlu, Türkiye’nin HaÅŸdi Şâbi konusundaki endiÅŸelerini anlıyor, ancak son yasal düzenleme ile eskisi gibi kontrolsüz hareket edemeyeceÄŸini ve Türkiye'nin bu duruma farklı bir yaklaşım geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini söylüyor.

“Bir yandan Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) ve iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸu PKK, diÄŸer yandan IŞİD saldırıları. Tuzhurmatu’da Türkmenler ölüm kalım mücadelesi veriyor. Çok canlar verdik, çok deÄŸerli dava arkadaÅŸlarımızı kaybettik. Silahımız, kollayanımız olmamasına raÄŸmen boyun eÄŸmedik. Irak çok çalkantılı bir dönemden geçiyor. Mezhepsel gerilim had safhada. Türkmenler olarak, büyük ölçüde, bu tuzaÄŸa düşmedik. HaÅŸdül Åžabi yasası parlamentodan geçti ve bu güçler artık Irak güvenlik güçlerinin bir parçası haline geliyor. Kanunlara uygun hareket edecekler. Askeri okul mezunu komutanlar yetiÅŸtirilecek. Åžimdiki gibi kalmaz. Åžu anda Tuzhurmatu'da 2800 kiÅŸilik bir Türkmen HaÅŸdi Şâbi Tugayımız var. Evimizi, yurdumuzu koruyorlar. BaÄŸdat hükümetinden bu sayının 7000 kiÅŸiye yükseltilerek Tümen seviyesine gelmesi konusunda söz aldık. Amirli, Tazehurmatu ve Telafer gibi bölgeler de kendi birliklerini kurabilecek.”

Türkmen siyasilerden birlik mesajı

CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki kabulden sonra ITC BaÅŸkanı ErÅŸed Salihi ile birlikte Ankara ve Ä°stanbul’da bazı temaslarda bulunan Iraklı milletvekili Niyazi MimaroÄŸlu,Türkmenlerin Åžii- Sünni ayrımına itibar etmediÄŸini söyledi. Telafer’de IŞİD nedeniyle yaÅŸanan gerilimin ilçe halkına ÅŸiddet olaylarıyla yansımaması için çabalarının devam ettiÄŸini söyleyen MimaroÄŸlu, Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi’den konuyla ilgili söz aldıklarını söyledi:

“BaÅŸbakan, Telafer’e yalnızca polis ve ordu güçlerinin gireceÄŸi sözünü verdi. Biz Türkmenler de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.