Sosyal Medya

Coğrafyamız

El Bab çevresindeki mayınlar temizleniyor

TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin Halep'in kuzeydoğusundaki El Bab ilçesine yönelik operasyonu devam ediyor.



Terör örgütü DAEŞ, bölgede muhaliflerin ilerleyişini engellemek için yollara mayın ve patlayıcılar yerleştirirken, sivillerin kentten kaçmasının önüne geçmek için ise tarım arazileri ile zeytin bahçelerinin arasında patlayıcı ve mayınlar döşemiş durumda.

ÖSO bünyesinde kurulan bomba imha birimindeki uzmanlar, DAEŞ'in Bab çevresine döşediği binlerce patlayıcı ve mayınları temizleyerek ilçeye yaklaşıyor.

ÖSO'ya bağlı Mutasım birliğinin bomba imha uzmanı Hüseyin Raşid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu birimin yeni kurulduğunu söyledi.

Birimin, terör örgütü DAEÅž'in bölgeye döşediÄŸi mayın ve patlayıcıları bulup imha etmek amacıyla kurulduÄŸunu ifade eden RaÅŸid, "DEAÅž çekildiÄŸi yerlerdeki evlere, tarım arazilerine ve bahçelere mayın ve patlayıcılar yerleÅŸtirmiÅŸti. Örgütün yerleÅŸtirdiÄŸi patlayıcılardan siviller zarar görüyor. Cerablus'a operasyon düzenlendiÄŸi günden bu yana sadece birliÄŸimiz 5 binden fazla mayın ve patlayıcı imha etti" dedi.

"DAEÅž bölgeye üç çeÅŸit patlayıcı yerleÅŸtirdi. Biri uzaktan kumandalı patlayıcılar, ikincisi hassas titreÅŸime baÄŸlı veya basmalı patlayıcılar, üçüncüsü ise uzun kablolara baÄŸlı tahrip gücü yüksek patlayıcılardır. Bölgede en çok iÅŸimizi zorlaÅŸtıranlar hassas patlayıcılar. Örgüt bu patlayıcılara bir düzenek deÄŸil birkaç düzenek baÄŸlamış. Biz birinci düzeneÄŸi kesip topraktan çıkardığımızda patlayıcı infilak ediyor" ifadelerini kullanan RaÅŸid, yaptığı iÅŸi Ä°dlib'te uzmanlardan eÄŸitim alarak öğrendiÄŸini belirtti.

"Örgütün Bab çevresine yerleştirdiği patlayıcıları imha ederek ÖSO'ya yardım ediyorum. Edindiğim tecrübeyle yerlere döşenen patlayıcılardan bomba yüklü araçlara kadar artık her türlü bombayı imha edebiliyorum. Mare çevresindeki 20'den fazla tarlayı patlayıcılardan temizledik. Ahterin, Türkmen Barik, Şimerin ve Sindif'te de öyle. En çok patlayıcı ve mayını Şimerin'de imha ettik" diye konuşan Raşid, örgütün Bab'ta tuzak patlayıcılar kullandığını dile getirdi.

RaÅŸid, "Tuzak patlayıcılar sivil hayatta kullandığımız eÅŸyalardan, mesela alüminyum. DAEÅž, alüminyumu eriterek patlayıcılarda kullanıyor. Örgütün kontrolündeki bölgelere bazı maddelerin geçiÅŸi yasaklandığında DAEÅž Tedmur'da ele geçirdiÄŸi maddeleri patlayıcılara dönüştürerek bu bölgede kullanmaya baÅŸladı. Sivillerin evlerinden tarım arazileri, zeytin bahçeleri ile yol kenarına döşenen 5 binden fazla mayın ve patlayıcı etkisiz hale getirildi"ifadelerini kullandı.

Mutasım birliÄŸinin diÄŸer bomba uzmanlarından Kasım Nasır da ''Terör örgütü DAEÅž'in Mari ilçesi ile buÄŸday ambarları çevresinde döşediÄŸi mayınları etkisiz hale getirdik. Bölgede 15-20 tarla hala mayınlı. Bu mayınları da en kısa sürede etkisiz hale getireceÄŸiz'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bir diğer bomba imha uzmanı Mahmud Şakir de DAEŞ'in muhalif, sivil ayrımı yapmadan bölgede kendi fikrinde olmayan herkesi hedef aldığını belirtti.

Åžakir, "ÖSO'nun örgütten kurtardığı köylerde sivillerin evlerine yerleÅŸtirdiÄŸi patlayıcıları bulup imha ediyoruz. Åžimdi ise bomba yüklü bir aracın içindeki bombaları etkisiz hale getirmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.