Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, Rusya ve Suriyeli muhalifler Ankara'da toplandı

Rus Ria Novosti haber ajansına göre, Türkiye’nin arabuluculuğunda Rusya ile Suriyeli muhalifler arasında ülke genelinde ateşkesi öngören görüşmeler Ankara'da başladı. Türk ve Rus Dışişleri Bakanları Çavuşoğlu ile Lavrov da telefonda Suriye'ye ilişkin son gelişmeleri görüştü.



Rus Ria Novosti haber ajansına göre ana hedefi Suriye genelinde bir ateÅŸkesi hayata geçirmek olan Astana görüşmeleri öncesinde Ankara’da silahlı muhalif gruplarla görüşmeler baÅŸladı. Ajans haberi üst düzey bir diplomata dayandırdı. 

Ria Novosti, askeri bir kaynağa dayandırdığı bir başka haberinde ise, rejim ile muhalifler arasında yürütülecek Astana görüşmelerine katılacak tarafların sadece askeri gücü olan gruplar olacağı bilgisini verdi.

Silahlı muhalif gruplar, Türkiye’nin arabuluculuÄŸunda daha önce Halep’in tahliyesi ile ilgili Ruslarla görüşmeler yürütmüştü. Bu görüşmelerin sonucunda rejimin Halep’e yönelik askeri operasyonu durdurulmuÅŸ ve kentte bulunana yaklaşık 45 bin silahlı muhalif ve sivil Ä°dlib’e tahliye edilmiÅŸti.

Lavrov-Çavuşoğlu telefon görüşmesi

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt Ã‡avuÅŸoÄŸlu da bugün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, karşı tarafın talebiyle gerçekleÅŸen görüşmede Suriye baÄŸlamındaki son geliÅŸmeler ele alındı.

Rus haber ajansı Ä°nterfaks’ın aktardığına göre Lavrov, Rusya’nın Suriye’deki durumla ilgili Türkiye ve Ä°ran’la daha sıkı çalışmalar yürüteceÄŸini söyledi.

Lavrov, bu üç ülkenin arasında iÅŸbirliÄŸi sayesinde Halep’te binlerce insanın hayatının kurtarıldığını da vurguladı ve "Suriye kriziyle ilgili Ankara, Tahran ve bölgedeki diÄŸer ülkelerle iÅŸbirliÄŸimizi güçlendireceÄŸiz" ifadelerini kullandı.

 

Moskova Bildirgesi

Suriye iç savaşına askeri anlamda bizzat müdahil olan Rusya, Türkiye ve Ä°ran ilke kez bir araya gelerek Moskova’da Suriye konusunda bir mutabakata varmıştı.

Toplantıda yayınlanana Suriye Bildirgesi’nde Suriye toprak bütünlüğüne vurgu yapılmıştı ve olası bir siyasi çözümde bu üç ülkenin garantörlük sözü verdi.

Üç ülke, muhalif grupların terör listesinde olan IŞİD ve Nusra Cephesi’nden ayrıştırılacağını söylemiÅŸti.

Kaynak: Reuters, AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.