Sosyal Medya

Güncel

Sözde 'Sıkıyönetim komutanı' Tuğgeneral'in savunması

Denizli’de darbe girişimine fiili olarak katılan askerlerin yargılandığı ilk duruşmada Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır’ın savunması alındı.



Sıkıyönetim komutanı olarak atandığını kabul ettiÄŸini belirten Özbakır, “Ancak bu emri uygulamadım, uygulamış olsaydım Ä°l Emniyet Müdürünü derdest etmem gerekirdi ve daha çok kan dökülürdü. EÄŸer silahlar kullanırsa çok kötü zararlar verilebilirdi. Silahların kullanılmasının engellenmesi gerektiÄŸine inandım ve bu konuda önlem aldım” dedi.

HAKİM KARŞISINA ÇIKANLAR

Denizli’de 15 Temmuz darbe giriÅŸimine fiili olarak katılan ve aralarında eski 11’inci Komando Tugayı Komutanı TuÄŸgeneral Kamil Özhan Özbakır, eski Denizli Merkez Komutanı Albay Z.Ä°., eski Söke 11. Komando Tugayı Komutan Yardımcısı Kurmay Albay E.A., Kurmay Yarbay A.Y., Binbaşı E.Y., Yüzbaşı M.A., A.S., A.A. gibi rütbeli askerlerin bulunduÄŸu, 2’si serbest, 1’si yakalamalı, 15’i adli kontrollü, 42’si tutuklu toplam 60 sanık hakim karşısına çıktı.

Darbeci komutan Tuğgeneral Özbakır'ın savunması

Sanıkların kimlik tespiti ile baÅŸlayan duruÅŸma, mahkeme baÅŸkanının iddianameyi okumasıyla devam etti. Denizi 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruÅŸmada davanın bir numaralı sanığı eski 11’inci Komando Tugayı Komutanı TuÄŸgeneral Kamil Özhan Özbakır ifade verdi.

"SIKIYÖNETİM EMRİNİ UYGULAMADIM"

Darbe gecesi sıkıyönetim komutanı olarak atanan TuÄŸgeneral Özbakır, darbe giriÅŸimi gecesinde kendisine saat 22.00 sıralarında Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığından telefonla sıkıyönetim emrinin geldiÄŸini, kimin telefon ettiÄŸini bilmediÄŸini ve kendisinin sıkıyönetim komutanı olarak atandığının belirtildiÄŸini belirterek, “Gelen emirde her kuvvet komutanının isminin yazması gerekirdi. Yazmadığı için sıkıyönetim emrini uygulamadım. SokaÄŸa çıkma yasağı emrini uygulamam gerekiyordu ancak bunu yapmadım” dedi.

Darbeci komutan Tuğgeneral Özbakır'ın savunması

HAVAALANI Ä°ÅžGAL EDÄ°LÄ°R PLANI

Özbakır, Çardak’a askerlerin intikalinin komando yürüyüşü eÄŸitimleri adı altında yapıldığı sorularına da cevap verdi. Mahkeme BaÅŸkanı Ãœnal Yalçınkaya’nın “Plana havaalanı iÅŸgal edilir diye bir ÅŸey koydunuz mu?” sorusuna Özbakır, “Burası Komando Tugayı olmuÅŸtu. Birliklerimiz Suriye’de, Irak’ta, yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda görev aldığından intikal eÄŸitimlerinin yapılması gerekiyordu. Programa koymamın nedeni budur” yanıtını verdi.

"KARARDAN HİÇ ŞÜPHE DUYMADINIZ MI?"

Sanık avukatları Kamil Özhan Özbakır’a darbe gecesiyle ilgili çok sayıda detaylı soru sorarken, davanın savcısı Tuncay Alper, Özbakır’a sıkıyönetim komutanı ilan edilmesinden kuÅŸku duyup duymadığını sordu. Savcı, "Sizi sıkıyönetim komutanı ilan etmiÅŸler. Bu kiÅŸileri tanımadığınızı söylüyorsunuz. Bu kararı Ege Ordu Komutanı’na, Genelkurmaya sormadınız mı? Karardan hiç şüphe duymadınız mı? Bayram deÄŸil seyran deÄŸil eniÅŸtem beni niye öptü diye düşünmediniz mi? Darbe giriÅŸiminin baÅŸarılı olsa bir anayasal bir suç olduÄŸunu bilmiyor musunuz? Vali’yle, Emniyet Müdürü’yle, Ege Ordu Komutanı’yla birçok kez görüşmüşsünüz? Çok daha dikkatli davranmanız, durumu fark ederek karar vermeniz gerekmiyor muydu? Kayıtsızlığınız şüphe uyandırıyor" dedi.

"DARBE BAÅžARILI OLSAYDI EMRE NÄ°YE UYMADIN DÄ°YE SORACAKLARDI"

Özbakır, savcının sorusuna, "Böyle bir durumda kimin hangi ÅŸapkayı taktığını bilmediÄŸim için yaptığım görüşmelere hep şüphe ile baktım. Subay kesiminin yüzde 70’i iç güvenlikle ilgili olarak hükümetin son yıllardaki kararlarına muhaliftir. Ben de bana ziyarete gelen birçok kiÅŸi ve kuruma çözüm süreci, Suriye ve Irak politikalarıyla ilgili muhalif sözler söyledim. Bu sözlerim darbe giriÅŸimcilerine ulaÅŸmış olabilir. Bu nedenle bana bu görevi vermiÅŸ olabilirler. Askerleri Çardak’a göndermek için yazılı emir olmasında ısrar ettim. Çünkü, darbe baÅŸarılı olsaydı sizin yerinizde üniformalı insanlar olacaktı ve emre niye uymadın diye soracaktı. Daha kötü bir halde olacaktım"diye konuÅŸtu.

Özbakır, birlikteki tankların Ä°zmir’e sevk edilmesi yönünde bir emri ve bilgisi olmadığını da söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.