Sosyal Medya

Güncel

Kamuda devrim gibi karar! O uygulama deÄŸiÅŸiyor...

AK Parti İstanbul milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) genel başkanı Ekrem Erdem, 2017'den itibaren kamu kurumlarının F klavye kullanmaya başlayacağını söyledi.



Klavyeler TürkçeleÅŸiyor, 'delete' gidiyor 'sil' geliyor Ä°stanbul Aydın Ãœniversitesi'nde yaptığı konuÅŸmada Türkçenin çok güçlü bir dil olduÄŸunu ve bu sayede tüm sorunların üstesinden geldiÄŸini belirten Erdem, "ÖrneÄŸin ‘scala' Türkçe'de ‘iskele' olmuÅŸ. ‘Scala', Ä°talyanca bir kelimedir ama Türkçe'de ‘iskele' olmuÅŸtur. Günümüzde ise bu artık böyle yapılmıyor. Yabancı kelimeler aynı ÅŸekilde Türkçe'nin içine giriyor.

Dünyada en sıkıntılı dillerin başında Ä°ngilizce geliyor. Ä°ngilizcede yeni kelimeler üretilmekten çok bir takım kelimelerin baÅŸ harflerinin bir araya gelmesi ile yeni bir dil oluÅŸuyor. Umuyorum, inanıyorum ki Ä°ngilizler de bundan rahatsızdır" ifadelerini kullandı. Türkçenin doÄŸru kullanılmadığını belirten ve sosyal medyada Türkçe kurallarına dikkat edilmediÄŸini savunan Erdem, ‘F' ve ‘T' harflerinin Türkçe yerine Ä°ngilizce seslendirildiÄŸini kaydetti.

Erdem şöyle devam etti: "Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Bu sıkıntıların nasıl üzerinden geliyor ve gelmeye devam ediyorsak Türkçe de inşallah bu sıkıntıların üzerinden gelecektir."

'HAZIRLIKLAR DEVAM EDÄ°YOR'

Başbakan Binali Yıldırım'ın ulaştırma bakanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde F klavyeyle ilgili önemli adımlar atıldığını aktaran Erdem şöyle devam etti: "F klavyenin üzerindeki yeni standartlar belirlendi. Kelimelerin tamamı Türkçe olacak. Örneğin; klavye tuşları üzerinde önceden inceltme tuşları yoktu, onlar olacak. Avro, dolar simgesi vardı TL'nin yoktu, onlar olacak. Hazırlıklar devam ediyor. Türkiye'de 2017'den itibaren kamu kurumları artık F klavyeye geçecek."

'TÜRKÇE KENDİNİ KORUYAN BİR DİL'

Bu konuda medyaya ve kamuya önemli görevler düştüğünü söyleyen Erdem, sözlerini şöyle bitirdi: "Bu önemli görevleri ifa ettiÄŸimiz zaman inanıyorum ki Türkçe karlı çıkacak. Türkçe kendini koruyan bir dil. Nasıldı? Ä°ÅŸte siz duyduÄŸunu gibi yazıyordunuz, yazılıyı da okuyordunuz. Ä°ÅŸte bu ÅŸimdi kalktı. Biz buraya dikkat çekiyoruz." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.