Sosyal Medya

Güncel

Trump yakında İsrail kararını veto edecek

Filistin Ulusal Girişim Partisi Genel Sekreteri Mustafa Barguti, Mısır



Mısır’ın bu kararı, ABD ve Ä°srail’in baskısı sonucu verdiÄŸini belirten Barguti, “Mısır hükümeti ve halkı her zaman Filistinlileri destekledi ve umarım bu gelecekte de böyle olur. Tüm Arap ülkeleri bu karara destek verdi. Mısır, tasarıyı sunmaktan vazgeçti ama diÄŸer metni hazırlayan diÄŸer ülkeler, Yeni Zelanda, Malezya, Venezüella ve Senegal bu tasarıyı sundu, çünkü ABD BaÅŸkanı Barack Obama veto etmeyeceÄŸine söz verdi” dedi. © SPUTNÄ°K/ MÄ°KHAÄ°L MORDASOV Abbas: BMGK'nın kararı Filistin davasının çözüldüğü anlamına gelmiyor

‘KARAR UYULMAZSA UCM VE DÄ°ÄžER ULUSLARARASI ÖRGÃœTLERE BAÅžVURULACAK’

BM Güvenlik Konseyi’nin bu kararının Filistin sorununu çözmeyeceÄŸini bildiÄŸini söyleyen Barguti, konu Filistin olunca kimsenin Arap-Ä°srail iliÅŸkilerine karışmasına izin verilmemesi gerektiÄŸini belirterek, “Karara uyulmaması durumunda Filistinliler Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ve ABD’nin etkisiz olduÄŸu diÄŸer uluslararası örgütlere danışmak zorunda kalacak” diye konuÅŸtu.

‘Ä°SRAÄ°L SADECE FÄ°LÄ°STÄ°N’Ä° TEHDÄ°T ETMÄ°YOR’

Ä°srail’in sadece Filistin deÄŸil, bölgenin diÄŸer tüm ülkeleri için tehlike arz ettiÄŸini kaydeden Barguti, “Ä°srail bölgede askeri, siyasi ve ekonomik üstünlüğe ulaÅŸmaya çalışıyor. Halihazırda Etiyopya ile Nil nehrindeki su seviyesini önemli ölçüde azaltacak barajın yapımını görüşüyor. Bu da Mısır için çok kötü haber” ifadelerini kullandı. Karar tasarısı hazırlanırken, ilgili ülkelerin sürekli kendileriyle görüştüğünü anlatan Filistinli siyasetçi, Mısır’ın oylamayı iptal etme kararını diÄŸer ülkelerle birlikte öğrendiklerini belirterek, bu konuyla ilgili ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“ABD daha önce Ä°srail’i desteklemek için veto hakkını kullanıyordu. Bu yüzden Filistin hep acı çekti. Obama, iÅŸgal atındaki Filistin topraklarında yerleÅŸim inÅŸasını yasaklayacağına söz vermiÅŸti ve bu oylamada ABD çekimser kaldı. Trump’ın baÅŸkanlık koltuÄŸuna oturmadan bu kararı eleÅŸtirmesi ve Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfetah Sisi ile telefon görüşmesi yapması, ABD toplumunda büyük tartışmalara yol açtı. Tüm bunlar, Trump baÅŸkanlığının çok zor bir dönem olacağını gösteriyor. Misal, ABD’nin Ä°srail BüyükelçiliÄŸi görevine aşırı saÄŸ görüşe sahip David Friedman’ı getirdi.

Bu kiÅŸi ilk görev olarak büyükelçiliÄŸi Kudüs’e taşımak istiyor. Ayrıca Ä°srail’e olan fanatik düzeyindeki baÄŸlılığıyla da biliniyor. Friedman ÅŸahsen iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında yerleÅŸim inÅŸasını finanse etti. Batı Åžeria’nın kısmen Ä°srail tarafından ilhakını destekliyor. Trump göreve gelince uluslararası kanunun nasıl ayaklar altına alındığını ve diÄŸer ülkenin topraklarına güç yoluyla el konulmasına ÅŸahit olacağız. Bunlar, uluslararası sorunların çözümünde arabulucu olan ABD’nin dış politikasının çifte standartları”. 

ÇOK AZ ZAMANIMIZ KALDI

Trump’ın göreve geldikten sonra BMGK’nın bu kararını veto edeceÄŸinden emin olduÄŸunu söyleyen Barguti, “Bu yüzden çok az zamanımız kaldı. Muhtemelen, tasarıyı sunan 4 ülke gelecekte Mısır gibi davranacak” dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.