Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed'ın yeni hedefi İdlib iddiası!

Esed rejiminin sıradaki hedefi sivil ve muhaliflerin tahliye edildiği Hatay’a komşu İdlib olabilir endişesi...



KuÅŸatma altındaki Halep'ten 40 bine yakın sivil ve muhalifin tahliye edildiÄŸi Ä°dlib'de yeni bir savaÅŸ endiÅŸesi hakim. Sahadaki bütün muhalif gruplar 'Ä°slami Heyet' çatısı altında birleÅŸme hazırlığı yaparken, OrtadoÄŸu için çizilmiÅŸ bazı haritaların bu bölgede bir 'Åžii federasyon' oluÅŸturma çabasına iÅŸaret etmesi kaygıları artırıyor. Sözkonusu plana göre, mezhepçi federasyon, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırından baÅŸlayarak Halep, Ä°dlib, Hama ve Humus'u da içine alıp aÅŸağıya doÄŸru iniyor. Plana dair Yeni Åžafak'a bilgi veren kaynaklar, Esed rejimi, Ä°ran ve Rusya'nın Ä°dlib'deki radikal grupları bahane ederek yönlerini buraya çevirmelerinin hiç de ÅŸaşırtıcı olmayacağını kaydediyor. Ä°ddiaya göre Halep ve çevresine yerleÅŸtirilen Ä°ran destekli binlerce terörist, Ä°dlib müdahalesine bahane oluÅŸturacak mezhepçi bir sabotaj için hazırda bekliyor.

Ä°RAN KUÅžAÄžI AKDENÄ°Z'DE

Türkiye, ABD'nin Kuzey Suriye'de terör koridoru inÅŸa etme projesini Fırat Kalkanı Harekâtı ile boÅŸa çıkarmıştı. Anadolu'nun OrtadoÄŸu ile baÄŸlantısını koparacak ikincil projenin Ä°ran destekli mezhepçi kuÅŸak planı olduÄŸu belirtiliyor. Namluların Halep'in ardından Ä°dlib'e çevrilmesi halinde Türkiye'ye yeni bir göç dalgası baÅŸlayabilir. Merkezinde 500 bin sivilin yaÅŸadığı Ä°dlib'in, kırsal bölgeler de dahil edildiÄŸinde 4 milyonluk bir nüfusu barındırdığı tahmin ediliyor. Kaynaklar, kirli planın uygulamaya konulması halinde Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'den baÅŸlayan ve Humus, Hama, Ä°dlib'le devam eden hattın tamamen 'temizlenmek' istenebileceÄŸine iÅŸaret ediyor.

İKİNCİ CEPHE AÇILABİLİR

Hatay'a komÅŸu Ä°dlib, Türkiye ile baÄŸlantısı olan muhalif gruplar ve sivil halka desteÄŸin ulaÅŸtırıldığı bir bölge. Askeri çevreler, Esed rejiminin buraya olası bir saldırısının Türkiye'yi Fırat Kalkanı'ndan sonra ikinci bir cephe açmaya zorlayabileceÄŸini dile getiriyor. Ä°dlib'e yönelik her senaryoya karşı hazırlıklar yapılıyor. Ankara, askeri bir müdahaleye gerek kalmaması için muhalif grupları tek çatı altında birleÅŸtirme çabalarına hız verdi. Ä°dlib'in her yanına, güvenliÄŸi saÄŸlamaları için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları gönderiliyor. Bu önlemlerle, Esed ve müttefiklerine, müdahale için bahane üretme fırsatı tanınmaması amaçlanıyor. Askeri çevreler, “Ä°dlib gündemi dünya kamuoyunda diplomasi marifetiyle sıcak tutulmalı. Bölgede meydana gelmesi muhtemel oldu-bittiler için askeri ve lojistik açıdan hazırlıklı olunmalı. Türkiye'yi Bab ve Rakka gündemiyle meÅŸgul ederek Ä°dlib'in bir oldu-bittiye getirilmesine izin verilmemeli" uyarısında bulunuyor.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.