Sosyal Medya

Güncel

Vatandaşların mülteci algısı soruldu

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, mülteciler hakkında 3 ilde vatandaşlarla yapılan anketle ilgili bilgi verdi.



Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin açıklamasına göre, SGDD'nin başlattığı Refwork (Mültecilerle Yapılan Çalışmalara Yönelik Kapsamlı Yaklaşımlar) projesinin, "Kendi Kendine Danışmanlık" ve "Mültecilerle Çalışmak" ile birlikte üçüncü aşamasını oluşturan "Mültecileri Haberleştirmek" faaliyetleri kapsamında düzenlenen bölgesel basın buluşmalarının dördüncüsü olan Marmara Bölgesi toplantısı yapıldı.

MÃœLTECÄ°LERE DEVLET DESTEKLÄ° YARDIMLAR

Kavlak, 1995'te Ankara merkezli olarak çalışmaya başlayan derneğin halen 45 farklı şehirde 52 saha ofisi ile UNHCR, UNICEF, UNFPA, Avrupa Birliği, GIZ başta olmak üzere ulusal ve uluslararası ortaklarla ve başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere Türkiye'nin ilgili devlet kurumları ile çalışmalarına devam ettiğini kaydederek, derneğin Türkiye'de yaşayan mülteci ve sığınmacılara temel haklar ve sorumluluklar, sosyal destek mekanizmaları ve hizmetlere erişim gibi alanlarda kapsamlı sosyal ve hukuki danışmanlık sağladığını söyledi.

MÃœLTECÄ°LER 3 Ä°LDE VATANDAÅžLARA SORULDU

Projeye iliÅŸkin bilgi veren Kavlak, proje kapsamında 3 farklı ilde yapılan vatandaÅŸların mülteci algısına yönelik algı tespiti temelli saha araÅŸtırmasına göre, katılımcıların "Türkiye'deki Suriyeliler hangi hak ve yükümlülüklere sahip olmalıdır?" sorusuna yüzde 60'ının "saÄŸlık", yüzde 57'sinin "eÄŸitim" yanıtını verdiÄŸini, Suriyelilerin haklara eriÅŸiminde herhangi bir sıkıntı yaÅŸamadığına yönelik görüşlerinin yüzde 82 oranında olumlu olduÄŸunu anlattı.

"SURÄ°YELÄ°LERDEN RAHATSIZ MISINIZ"

Kavlak, "Ä°linizde yaÅŸayan Suriyelilerden rahatsız mısınız?" sorusuna ankete katılanların yüzde 48,4'ünün "Evet", yüzde 34'ünün "Hayır" dediÄŸini aktaran, katılımcıların yüzde 25'inin görüşlerinde son 5 yıl içinde deÄŸiÅŸme olduÄŸunu söylediÄŸini ve bu deÄŸiÅŸiklikte, basında yer alan haberlerin etkili olduÄŸunu belirtti.

EN GÜÇLÜ BİLGİ KAYNAĞI MEDYA

Kavram kargaşasından nefret söylemine, mültecilere ilişkin yapılan haberlerin ve güncel politik gelişmelerin toplumun bakış açısını yönlendirdiğini vurgulayan Kavlak, araştırma sonuçlarının, Suriyelilerle ilişkin en güçlü bilgi kaynağının medya olduğunu doğruladığının altını çizdi.

Kavlak, katılımcıların yüzde 71'inin Suriyeli mültecilerle ilgili haberleri medyadan elde ettiğini ifade ettiğini, yüzde 56 ile en çok dikkat çeken haberlerin de mültecilerin yaşadığı felaket ve onlara yapılan yardımlarla ilgili paylaşımların olduğunu söyledi.

Medyada yer alan haberlerin düşüncelerini olumlu ya da olumsuz etkilediğini söyleyenlerin oranının yüzde 55,8 olduğuna değinen Kavlak, haberlerin gerçeğe uygun olduğunu belirtenlerin oranının yüzde 30, eksik bilgi verildiğini belirtenlerin oranının yüzde 31,3 olarak ankete yansıdığını söyledi.

TÃœRKÄ°YE'DE 3 MÄ°LYONDAN FAZLA MÃœLTECÄ° VAR

Kavlak, Türkiye'de gün geçtikçe artan mülteci sayısıyla birlikte halkın Suriyelilerle etkileşiminin giderek artığını ve mültecilere yönelik algının bu doğrultuda değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli sayısı 2 milyon 801 bin 586. Suriyelilerin ise yaklaşık yüzde 9'unun Türkiye'deki 25 ayrı kampta (toplamda 265 bin 180 kiÅŸi) yaÅŸamaktadır. En yoÄŸun ÅŸehirleri sayacak olursak sırasıyla Åžanlıurfa, Ä°stanbul, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa ve Ä°zmir gelmektedir. Ayrıca Türkiye'de Suriyeliler dışında çoÄŸunluÄŸunu sırasıyla Irak, Afganistan, Ä°ran ve Somali’den gelenlerin oluÅŸturduÄŸu 300 binden fazla Suriyeli olmayan sığınmacının ülkemizde bulunmaktadır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.