Dünya
Asya devinin açılım politikası yeni başlıyor
Çin, gelişmemiş piyasalar üzerinden, ufak adımlarla dünyaya yayılma politikasını son hız sürdürüyor. İpek Yolu'nu yeniden canlandırma idealine yönelik Orta Asya’da demiryolu projeleri üstlenen Pekin yönetimi, Akdeniz’deki bazı limanları satın alarak ihracat yollarının peşinde düştü. Uzmanlara göre, sırada sürecin finansal ayağı var, zira Çinliler önceki gün Pakistan Borsası'nın yüzde 40’ını satın aldı.
Son otuz yıldaki büyümesiyle dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline gelen Çin, küresel yayılma politikasını hızla artırıyor. Afrika ve Akdeniz havzasındaki açılımları yanında az gelişmiş ülkeleri de kapsama alanına alıyor. Ufak adımlarla, Orta Asya, Afrika ve Akdeniz havzası gibi kritik alanlara yerleşen Asya devi, şimdi de finansal piyasalara yöneldi.
85 MİLYON $ ÖDEDİ
Son olarak, Pakistan Borsası'nın yüzde 40'ı Çinlilere satıldı. PSX'ten yapılan açıklamaya göre, Şangay Borsası, Şenzen Borsası, Chinese Futures Exchange, Pak-China Investment Company ve Habib Bank Limited'den oluşan konsorsiyumun, satın alınan PSX hisselerine karşılık, yaklaşık 85 milyon dolar ödedi. Rakam yüzmilyarlarca dolarlık borsaların yanında ufak kalabilir ancak, Pakistan'ın stratejik önemi ve piyasanın gelişim potansiyeli dikkate alınırsa, bu adım geleceğe yapılan stratejik bir yatırım. Hatta, bu durumun farkına varan Borsa İstanbul, geçtiğimiz aylarda yüzde 40'lık hisseler için ön niyet bildirimi yapmıştı.
'SALAM DİLİMLEME TAKTİĞİ' BAŞARILI
Söz konusu işlem, İpek yolunu yeniden canlandırma idealine yönelik yapılan hamlelerin önemli bir parçası olarak görülüyor. Çin, son yıllarda gelişmekte olan ülkelerin stratejik sektörlerine yatırım yapıyor. Yunanistan, Cezayir, İsrail, İtalya, Türkiye ve Bulgaristan gibi ülkelerdeki limanları satın almasıyla gündeme gelen Pekin Yönetimi, aynı yolu finansal piyasalarda izliyor. Uluslararası ilişkilerde bu stratejiyi açıklayan kavram, 'Salam dilimleme taktiği.' Yani rakip ve düşmanlara hissetirmeden, ufak adımlarla istenilen sonuca ulaşılması. Küçük işlem hacmine sahip Pakistan borsasının satın alınması, özellikle Çinli şirketlerin yatırımları, küresel para transferlerini daha az maliyetle yapmaları açısından önemli. Öte yandan, bu işlem Çinlilerin finansal sisteme kolayca yayılması anlamına geliyor.
AKDENÄ°Z VE AFRÄ°KA HAVZASI TAMAM
Bu yıl Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi toplantısında alınan kararla, dışa açılma boyutunun genişletilmesi onaylandı. Projenin temel amacı, Kazakistan ve Doğu Avrupa üzerinden Çin ve Orta Avrupa'yı birbirine bağlayacak tren ve deniz yolunun bir hat şeklinde oluşturulması olarak açıklandı. Bu nedenle, İpek Yolu güzergahındaki ülkelerin yatırım olanakları için Pekin ile yakın ilişkiler geliştirmeleri önemli.
'Bir Kuşak Bir Yol' politikası için önemli
Netherlands Institute of International Relations Yetkilisi Frans Paul van der Putten, Çinli yetkililerinin jeopolitik önemdeki ülkelerle de ilgilendiğini söyledi. Putten'a göre Akdeniz limanlarının satın alınması aynı zamanda uzun dönemde Avrasya ve Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek isteyen Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' yaklaşımı için ciddi bir adım atıyor. Bu sürecin jeo-politik olduğu kadar finansal ayağı da son derece önemli.
Asya devinin açılım politikası yeni başlıyor
Çin Komünist Partisi kısa süre önce 2017 yılındaki ekonomi çalışmalarını ele aldı. Yatırımın önemine değinilen toplantıda, 'Bir Kuşak-Bir Yol' inşasının istikrarlı şekilde ilerletileceğinİ, yatırım ortamının geliştirilmesi amacı kararlaştırıldı. Uzmanlar, Çin'in gelecek yıl dışa açık ekonomi sisteminin oluşturulmasını hızlandıracağını, böylece dünya ekonomisiyle bütünleşmesini sağlamlaştıracağını paylaşıyor.
Henüz yorum yapılmamış.