Sosyal Medya

Güncel

Faiz feryadı

İstanbul’da işadamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizi yüksek tutan çevrelere yüklendi. Erdoğan’ın işadamlarına, “Yüksek faize feryat etmiyor musunuz?” şeklindeki sorusuna salondan hep birlikte “evet” sesleri yükseldi. Erdoğan, "Önüne ne konursa karınca misali hemen imzayı atıyorsun. Arkadaşlar, böyle tezgah olmaz" dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, dün Ä°stanbul'da iÅŸadamlarına yaptığı konuÅŸmada, faiz çaÄŸrısını yineledi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın “Sizler de faizlerin yüksek olmasına feryat etmiyor musunuz?” ÅŸeklindeki sorusuna salondaki iÅŸ adamlarından “evet” sesleri yükseldi. Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu'nun (DEÄ°K) 2016 Yılı OlaÄŸan Genel Kurulu'nda konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı, yatırımların önünün açılması için yüksek faizin düşürülmesi gerektiÄŸini vurguladı.

BÖYLE TEZGAZ OLUR MU?

Finans sektörünün öz sermaye ile deÄŸil, mevduat sahiplerinin verdiÄŸi paralarla kazanç saÄŸladığını ifade eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Vatandaşım gidiyor parasını veriyor. O da gidiyor parayı kime satıyor? GiriÅŸimciye satıyor. Ondan da bayağı güzel paralar kazanıyor. Faiz oranları gayet yüksek, 15-16-17'ye kadar çıkıyor. Böyle mi? Hepiniz de feryat ediyor musunuz? Böcek gibi sözleÅŸme. SözleÅŸmeyi okuyamıyorsun bile, önüne ne konuluyorsa, karınca misali hemen imzayı atıyorsun. ArkadaÅŸlar böyle tezgah olmaz. Bunu CumhurbaÅŸkanı söylüyor diye de beyefendiler rahatsız oluyor. Niye rahatsız oluyorsun? Ben dertliyim, derdim var. Bu ülkede yatırım olması lazım, bizim baÅŸka çaremiz yok. En zor ÅŸartlarda eÄŸer bu yatırımlar yapılırsa bu ülke çökertilemez. Ama zor ÅŸartlarda yatırımlar durursa o zaman ülke durur, Allah muhafaza” dedi.

YATIRIMLARI ERTELEYEN SALDIRANLA AYNI SAFTA

Ekonomiye yönelik saldırıların boÅŸa çıkartılması konusunda devletle birlikte iÅŸ dünyasına çok önemli görevler düştüğünü belirten ErdoÄŸan, “Bu kritik dönemde yatırımlarını, projelerini, gayretlerini erteleyen herkes benim nazarımda ekonomimize saldıranlarla aynı saftadır. Bunun altını çiziyorum” diye konuÅŸtu. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, DEÄ°K'in 30 yıldır Türkiye'nin geliÅŸmesi, büyümesi, üretmesi, dışarıya daha fazla mal ve hizmet satması için çalıştığını dile getirerek, emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür etti.

FEDAKARLIK EDENÄ° MÄ°LLET UNUTMAZ

ErdoÄŸan, Türkiye'nin 1 trilyon dolar dış ticaret, 2 trilyon dolar milli gelir ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirilmesinin hep birlikte çalışmaktan geçtiÄŸine dikkat çekti. 2023 hedeflerine en samimi ve sıkı sahip çıkan kesimlerin başında iÅŸ adamları ve özellikle de DEÄ°K üyelerinin geldiÄŸini anlatan ErdoÄŸan, “Bu millet, ülkesine güvenen, zor günlerinde kendisi için fedakarlık yapan iÅŸ adamlarını asla unutmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

  1. DEÄ°K BaÅŸkanı Ömer Cihad Vardan da Türk iÅŸ dünyasının güçlenmesi için alın teri döken kurumun bugünkü hızına yakışır bir logoya kavuÅŸtuÄŸunu söyledi. Vardan, yeni logosunu tanıttığı DEÄ°K'in stratejisini belirlemiÅŸ, yapılanmasını tamamlamış, kurumsal kimliÄŸini yenilemiÅŸ olarak dış ekonomik iliÅŸkilerde geleceÄŸi ÅŸekillendirmeye hazır olduÄŸunu ifade etti. Vardan, “Artık bütün enerjimizi istikbale, 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarına yoÄŸunlaÅŸtırıyoruz. Hedefimiz bilgi üreten, politika belirleyen ve aksiyon alan bir kurum olmak" dedi.


ÇARKLARI HIZLANDIRIN

Hükümetin iÅŸ dünyasına, esnaf ve sanatkarlara, vergi ile sicil affından kredi kolaylığına kadar pek çok ilave destek verdiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, “Destek vermeye de devam edeceÄŸiz” dedi. Bunun karşılığında iÅŸ dünyasından tek beklentilerinin, ekonominin çarklarını hızlandırması ve piyasayı hareketlendirmesi olduÄŸunu söyledi.

MÄ°LLÄ° SEFERBERLÄ°ÄžE TAM DESTEK LAZIM

ErdoÄŸan, 'Milli seferberlik' çaÄŸrısına iÅŸ dünyasının da destek vermesi gerektiÄŸine dikkat çekti: “YaÅŸanan sıkıntının en önemli sebebi herkesin bekleme durumuna geçmesidir. Bu bakımdan 'milli seferberlik' diyorum, boÅŸuna demiyorum. Benim 'milli seferberlik' dediÄŸim olay, 'eline silahını al, sokaÄŸa çık' bu deÄŸil. Dövizdeki spekülasyon dahil ekonomiye yönelik saldırıları iÅŸte bu hava besliyor, destekliyor. Sınırlarımız içindeki ve dışındaki terör örgütleriyle nasıl canhıraÅŸ bir mücadele içindeysek, ekonomimize yönelen saldırılar karşısında da aynı kararlılığı göstermek mecburiyetindeyiz.”

HANÄ° NEREDE O ZENGÄ°N BATI?

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, mülteciler konusunda verdiÄŸi sözleri yerine getirmeyen Batı'ya da sert ifadelerle yüklendi. Ãœlkemizin mültecilere yaptığı harcamanın 20 milyar doları bulduÄŸu bilgisini veren ErdoÄŸan, “Bu Basit bir rakam deÄŸil. Hani o zengin Batı nerede? Ä°ÅŸte buyurun, 2016'da Akdeniz'de, Ege'de ölenlerin sayısı 6 bine yakın. Bir feryatları var mı, dertleri var mı? Mülteciler Konseyi açıklama yapmış. Açıklama yapsa ne olur? Tedbir var mı? Yok” diye konuÅŸtu.

HER SALDIRIDA HEDEF EKONOMÄ°

GeçtiÄŸimiz 3,5 yılda Türkiye'ye yönelik her saldırının ekonomik kriz çabasıyla gerçekleÅŸtirildiÄŸine de ÅŸahit olduklarını belirten ErdoÄŸan, sözü gezi olayları ve 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe giriÅŸimine getirdi: “Hatırlayın, ne diyorlardı, 'Tüketmeyin, ekonomi dursun' diyorlardı. 17-25 Aralık'ın hedefinde ülkemizin önemli projelerini yürüten iÅŸ adamlarının da olduÄŸunu biliyorum, sizler de biliyorsunuz. Asıl gayretleri ihracatımızı, turizmimizi baltalamaktır.”

Bürokrasideki FETÖ'ye işaret

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca ise, bu faiz oranlarıyla yatırım yapılamayacağını söyledi. Koca, "Politik faiz yüzde 8 ancak bankaların uyguladığı faiz oranları iki katına yani yüzde 16'ya kadar çıkıyor. Burada kamu bankalarının ve Ankara'daki bürokratik oligarşinin sorumluluğu var. Böyle bir seferberlik döneminde bütün kurumların fedakarlık yapması lazım. Kamu bankaları ve ilgili bürokratlar faizlerin indirilmemesinde sorumludurlar" dedi.

FETÖ'DEN KURTULAMADIK

İş adamları olarak yatırımı kolaylaştırıcı adımlar beklediklerini ifade eden Koca, şunları kaydetti: "Bu beklentimizin önündeki en büyük engel bürokratik oligarşidir. Başka ülkelerde bürokrasi yatırımcı ve girişimcinin önün açarken, bizde tıkayan bir konumda. Bürokrasideki karanlık odaklar temizlenmeli. Maalesef 'bürokrasideki FETÖ'cüleri tam olarak temizledik diyemiyoruz' hala..."

SeferberliÄŸe destek verin

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ise "Sayın Cumhurbaşkanımız serzenişinde çok haklı. Üretim için mutlaka faizlerin düşmesi ve krediye erişim yollarının hızlanması gerekiyor. Biliyorsunuz biz de birkaç ay önce bu konuya dikkat çekmiş ve faizlerin düşmesini konuşmak için Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile İTO'da toplantı yapmıştık. Bu toplantıdan sonra faizlerde bir miktar gerileme oldu. Ancak bu gerileme yeterli değil ve faizler hâlâ yüksek" dedi.

KAMU BANKALARINA ÇAĞRI

Ä°TO olarak 2017'yi; yatırım, üretim, ihracat ve turizm baÅŸta olmak üzere Ekonomide Milli Seferberlik yılı olarak ilan ettiklerini anlatan ÇaÄŸlar, ÅŸu çaÄŸrıda bulundu: "Hareket noktamız ülkemiz için üretim ve TL ile ticaret olacak. Ekonomide Milli SeferberliÄŸi kendini bu ülkenin bir ferdi, bir neferi olarak gören herkesin sahiplenmesi gerektiÄŸini düşünüyorum. Bu seferberliÄŸin en önemli adımlarından biri yatırım. Ve iÅŸ adamlarımızın yatırım yapabilmesi için; baÅŸta kamu bankaları olmak üzere bütün bankalarımızdan bu seferberliÄŸe destek vererek faiz indirmesini bekliyoruz.”

Sorumsuzluk ve ihanet

İstanbul iş dünyası temsilcisi TSK'lar, faizlerin aşağı çekilmesini engelleyen bürokratik oligarşiye isyan etti. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, "15 Temmuz ihanetiyle yapamadıklarını şimdi faiz ve döviz üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Faizi yüksek tutmak veya yüksek uygulamak bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu tamamen Türkiye ekonomisini baltalamak için yapılan bir operasyon. Merkez Bankası'nın bunu göz ardı etmemesi lazım. 15 Temmuz sonrası ekonomiyi çökertmeye çalışıyorlar. Ankara'da bürokratların hiçbirisi böylesine bir dönemde taşını elin altına koymuyor. Bu sorumsuzluk da bir açıdan ülkeye ihanettir" dedi.
Faizi yükselten bankalar arasında kamu bankalarının da olduğuna dikkat çeken Kopuz, "Devlet bankaları faizi yüzde 14-15'e vardırmanın peşinde olmasalar faizler düşecektir. Ama bir şekilde onların da özel bankaları destekliyor gibi bir tavır var" çağrısı yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.