Sosyal Medya

Dünya

Putin: Rus uçağını düşürenlerin amacı...

Moskova’da basın toplantısında konuşan Putin, Büyükelçi Karlov'un öldürülmesini "Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylem" olarak nitelendirdi. Putin, "Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım" dedi.



Moskova’da her sene sonunda düzenlediÄŸi yıllık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’e, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrei Karlov suikasti de soruldu. Putin, bu suikastin iliÅŸkilere zarar vermek için düzenlendiÄŸini, Türkiye içinde iki ülke arasında ayrılık yaratmak isteyen şüpheliler olduÄŸunu ancak bunun gerçekleÅŸmeyeceÄŸini söyledi:

"Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylemdi."

Putin, geçen yıl düşürülen ve iki ülke arasında krize neden olan Rus uçağını da hatırlattı, "Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım" dedi.

"Açık konuşmak gerekirse, uçağımızın Türk liderliğinin emri olmadan, Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermek isteyen insanlar tarafından düşürüldüğü tezine şüpheyle bakıyordum. Fakat büyükelçimize bir polis tarafından düzenlenen saldırı ardından fikrimi değiştirmeye başlıyorum."

"Bana göre her ÅŸey mümkün. Yıkıcı unsurların, emniyet  ve istihbarat teÅŸkilatları ve ordu da dahil olmak üzere Türk devlet organlarına derin bir biçimde nüfuz etmiÅŸ olması mümkün. Fakat kendimde birilerini bir ÅŸeyle suçlama hakkını görmüyorum. Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye iliÅŸkilerine zarar vermeyecek."

“Esed de ‘tamam’ dedi”

Türkiye ile iliÅŸkilerin Suriye için de önemli olduÄŸunu belirten Putin, Halep krizinin çözümünde Türkiye ve Ä°ran’la yapılan üçlü iÅŸbirliÄŸinin kritik bir rol oynadığını, bir sonraki adımın tüm suriye’de ateÅŸkesin saÄŸlanması olduÄŸunu söyledi.

“Tüm ülkede ateÅŸkes saÄŸlandıktan sonra siyasi uzlaşı için görüşmelere baÅŸlanması lazım” diyen Putin, bu görüşmelerin Astana’da yapılmasının planlandığını ve Esed’in de masada olacağını ÅŸu sözlerle ifade etti:

“Siyasi uzlaşı için Astana’da bir toplantı yapılmasını Türk CumhurbaÅŸkanı ve Ä°ran CumhurbaÅŸkanı kabul etti. Esed de ‘tamam’ dedi. Kazakistan CumhurbaÅŸkanı Nazarbayev çok yakında bu toplantı için gerekli ÅŸartları saÄŸlayacağını söyledi. Bunun gerçekleÅŸmesini umuyorum.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.