Sosyal Medya

Güncel

Milleti usandıran uygulama işe de yaramadı!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kalıcı yaz saatine geçilmesi nedeniyle elektrik tüketiminin azalmadığını, aksine geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6.53 oranında arttığını belirtti.



EMO'nun elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı hesaba göre Kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketimi geçen yıl Kasım'a göre yüzde 6.53 oranında arttı.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, EMO, kalıcı yaz saatinin tasarruf değil enerji tüketiminde israfa yol açtığı değerlendirmesinde bulundu. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 30 Ekim 2016 tarihinde kış saati uygulamasına geçilmemesi nedeniyle elektrik tüketiminde yaşanan artışın TEİAŞ verileri üzerinden nasıl hesaplandığını ise EMO şöyle açıkladı:

23 MÄ°LYARA DAYANDI

"Son 5 yılın Kasım ayı tüketimlerine bakıldığında bu yıl ilk kez elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdi ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştı. Kasım ayında elektrik tüketimi; 2015 yılında 21.3 milyar, 2014 yılında 21 milyar, 2013 yılında 20 milyar, 2012 yılında ise 20.3 milyar kilovat saat düzeyinde bulunuyordu. Bu yılın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 rekor artış gösteren tüketim, geçen yıl Kasım ayında yalnızca yüzde 1.35 artmıştı.

SICAKLAR MEVSÄ°M NORMALLERÄ°NDE

Meteoroloji Genel Müdürlüğü`nün "2016 Yılı Kasım Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi" baÅŸlıklı çalışması; sıcaklıkların düşük kaldığı AÄŸrı, Ardahan, IÄŸdır ve Batman çevreleri dışında Türkiye genelinin mevsim normallerinde olduÄŸunu gösteriyor. Hatta Antalya gibi kimi bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaÅŸandı. Buna göre elektrik tüketiminde hava koÅŸullarına baÄŸlı olarak bir artıştan söz etmek mümkün deÄŸildir. 

EKONOMÄ°DE DURGUNLUK

Henüz Kasım ayına ilişkin sanayi ve büyüme rakamları açıklanmamış olmakla birlikte; bu yılın 3. çeyrek verileri ekonomide durgunluk ve gerilemeyi ortaya koydu. TÜİK hesaplama yöntemini değiştirdiği için olduğundan daha yüksek görünen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla bile geçen yılın 3. çeyreğine göre yüzde 1.8 küçüldü. Bu eğilimin yılın son çeyreğinde de sürmesi bekleniyor. İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarına bakıldığında bu yılın Kasım ayında düşüş olmamakla birlikte ciddi bir artıştan da söz edilememektedir. Üstelik bu yıl Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre kapanan şirket sayısı arttı. Geçen yıl Kasım ayında tasfiye edilen ve kapanan şirket sayısı toplamı 3 bin 337 iken, bu yıl 4 bin 234 oldu. Açılan şirket, kooperatif ve gerçek kişi ticaret işletmelerine bakıldığında da, geçen yıl Kasım ayında 8 bin 915 olan sayı, bu yılın aynı ayında 9 bin 21 oldu. Dolayısıyla elektrik tüketiminde kasım ayında gerçekleşen artışın sanayi üretimi ile açıklanması da mümkün değildir.

HANELERÄ°N TÃœKETÄ°MÄ° DE ARTTI

Özellikle elektrik tüketiminin yoÄŸun olduÄŸu Ä°stanbul, Ankara, Kocaeli, Ä°zmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve iÅŸe gitmek için gün doÄŸmadan kalkılmak zorunda kalınması hane tüketimlerini artırmıştır. Hükümet; hem yurttaÅŸlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletiÅŸim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduÄŸu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf deÄŸil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir. Bu çerçevede GMT(Greenwich Mean Time) +3 noktasının kalıcılaÅŸtırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coÄŸrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. EMO`nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT +2:30`dur ve yaz saati uygulamasında da GMT(Greenwich Mean Time) +3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.