Sosyal Medya

Güncel

'Ahmet Zeki Üçok'un darbe iddiası Genelkurmay'da rahatsızlık yarattı'

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı emekli Albay Ahmet Zeki Üçok'un 'Kaos süreci başlatıldı, birlik olmazsa TSK emir komuta zinciri içerisinde yönetime el koyacaktır' iddiasını bugünkü köşesine taşıdı.



Ahmet Zeki Üçok Sputnik'e veridÄŸi demecinde “...EÄŸer ki 15 Temmuz'da CumhurbaÅŸkanı ele geçirilmiÅŸ olsaydı, ben Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesinin bu darbe giriÅŸiminin emir komuta zinciri içinde yapıldığını açıklayıp yönetime el koyacağına inanıyorum... Mürted'e gidildiÄŸinde, orada Genelkurmay BaÅŸkanı'nın açıklama yapması için televizyon kameraları, Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nın amblemi olan bayrak vs. her ÅŸey hazırdı. Sayın CumhurbaÅŸkanı o süreçte ele geçirilmiÅŸ olsaydı, inanıyorum ki oraya kurulan ÅŸeyler uygulamaya konulacak ve bu açıklama yapılacaktı...” demiÅŸti.

Sonra da Twitter hesabından, “Darbe sonrası kaos süreci baÅŸlatılmıştır. GüneydoÄŸu, Irak, Suriye'den ÅŸehitler. Åžehirlerdeki kanlı eylemler. Ekonomik baskılar. Suikastlar... Kaos süreci ülkede iç çatışmayla beraber kanlı bir kalkışma ortamı yaratacak ve TSK emir komuta zinciri içerisinde yönetime el koyacaktır...” diye yazdı.

Serpil Çevikcan bu iddiaların Genelkurmay'da rahatsızlık yarattığını şu sözlerle aktardı:

Epey tartışılan bu iddiaların öncelikle Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nda rahatsızlık yarattığına kuÅŸku yok. Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar, 15 Temmuz ifadesinde, rehin alınırken nasıl tepki gösterdiÄŸini, Fetullah Gülen'le görüştürmek isteyenlere nasıl hakaret ettiÄŸini detaylarıyla anlatmıştı. Akar'la birlikte rehin alınan, o anların yakın tanıklarından Genelkurmay Basın Halkla Ä°liÅŸkiler Daire BaÅŸkanı TuÄŸgeneral ErtuÄŸrulgazi Özkürkçü'nün anlatımı da şöyleydi: “...Makamdan yüksek tansiyonlu sesler geliyordu. Genelkurmay BaÅŸkanı'nın, ‘manyak mısınız, deli misiniz, siz kime hizmet ediyorsunuz' diyerek bir ara sinkaflı sözler sarf ettiÄŸini duydum... Ne oluyor diyerek Özel Kalem Müdürü'ne sordum. ‘Bir ÅŸey yok, siz biraz geriye çıkın ve bekleyin' dedi...” O gece Akar'ın ve komuta kademesinin yaÅŸadıklarına iliÅŸkin diÄŸer ifadeler de benzer içerikte. Askerin tepkisi

Hâl böyleyken gelelim Üçok'un iddialarına askeri çevrelerden gösterilen tepkiye... Şöyle sıralayayım: 

Bu iddialarla Genelkurmay BaÅŸkanı'nın hedef alındığı belirtilerek, “Ne olacağını bekleyip, ona göre taraf takınayım” diye düşünen bir komutanın rehin alan darbecilere hakaret etmesinin, bütün tekliflere kapıyı sert biçimde kapatmasının mümkün olup olmadığı kamuoyunun takdirine bırakılıyor. Bu kadar net tavır almış bir komutanın nasıl “Bekleyelim, görelim” diye hareket edebileceÄŸi, bu yorumun nasıl yapılabildiÄŸi yüksek sesle soruluyor. Akar'ın, darbecilerin kendisini konuÅŸturmak için kamera ve mikrofon dahil her türlü tertibatı önceden hazırladıkları yönündeki beyanları anımsatılıyor.  Bu tarzda açıklamaların yönlendirmeyle yapılmış, darbe zihniyetini destekler mahiyette, akılsızca ve devlete zarar verici olduÄŸu belirtiliyor. “TSK'nın mevcut komuta kademesi ve personelini bu ÅŸekilde darbeyle iliÅŸkilendirmeye çalışmak bambaÅŸka nifaklara, bu türde niyetleri olan ülkelere ve güçlere destek verme amacına hizmet eder” deniliyor. Türkiye'nin bekasını ilgilendiren kritik görevler üstlenen komuta kademesinin ÅŸahsında, TSK'nın darbe kelimesiyle yan yana getirilmesinin, 15 Temmuz'da kendisini kanıtlamış olan komutanlara ve personele karşı maksatlı bir yaklaşım olduÄŸu nitelendiriliyor. “İçeride ve dışarıda ÅŸehitler verilerek terörle mücadele edilirken, TSK'ya komuta kademesi baÅŸta olmak üzere böyle bir hainliÄŸi yakıştırmak normal bir davranış ÅŸekli deÄŸildir. Türkiye'nin bekasına zarar verecek davranışlardır” deÄŸerlendirmesi yapılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.