Sosyal Medya

Güncel

Andrey Karlov'un yayınlanmamış son röportajı!

Suikast sonucu öldürülen Andrey Karlov'un, 13 gün önce Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılımına yönelik açıklamaları ortaya çıktı.



Karlov'un Aydınlık'tan verdiÄŸi son mesaj, onun hedef alınmasını da anlamlı kılan büyük bölgesel siyasal geliÅŸmelerin ÅŸifrelerini de barındırıyor.   
 
Karlov'un ölmeden önce Türkiye'ye verdiÄŸi son mesajda, “ŞİÖ, bölgesel ve uluslararası güvenliÄŸi saÄŸlama mekanizması olarak kuruldu. Son yıllarda örgüt uluslararası platformda ciddi bir ağırlık kazandı, bölgede cereyan eden süreçlere etkisi arttı. Faaliyet alanını önemli ölçüde geniÅŸleten teÅŸkilat, ticaret, ekonomi, enerji, maliye, ulaÅŸtırma alanlarında da faaliyet göstermektedir. Kültürel, insani boyutu da mevcut” ifadelerini kullandı.
 
DÃœNYA NÃœFUSUNUN YÃœZDE 45’Ä°
 

ŞİÖ’nün baÅŸarısının, çalışmaların hak eÅŸitliÄŸi, karşılıklı güven ve karşılıklı çıkar temelinde sürdürülmesinden kaynaklandığını vurgulayan Karlov, “Örgüt bünyesinde 18 devlet faaliyet gösteriyor. 6 kurucu üye (Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan), 6 gözlemci (Hindistan, Pakistan, Ä°ran, Afganistan, Beyaz Rusya ve MoÄŸolistan) ve 6 diyalog partneri (Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka). Bu ülkelerin toplam GSMH'si global gayrı safi hasılanın yüzde 16’sını, toplam nüfusu da dünya nüfusunun yüzde 45’ini oluÅŸturuyor” dedi.
 
TÃœRKÄ°YE’YÄ° ŞİÖ’DE GÖRMEK Ä°STÄ°YORUZ
 
Hindistan ve Pakistan’ın ŞİO’ye tam üyelik sürecinin son aÅŸamasına girdiÄŸini kaydeden Karlov ÅŸunları söyledi:

“2005 yılından itibaren Ä°ran gözlemci olarak örgütün çalışmalarında etkin bir ÅŸekilde faaliyet gösteriyor. Ä°ran nükleer sorunu çözülüp BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin yaptırımlarının kaldırılmasından sonra Tahran’nın üyelik baÅŸvurusu önünde pürüzün kalmadığını düşünüyoruz. Geçen sene Afganistan, tam üyeliÄŸe baÅŸvurmasıyla da üye adayı oldu.

Türkiye, örgütün diyalog partneridir. Türkiye statüsünü deÄŸiÅŸtirmek ve tam üyelik sürecini baÅŸlatmak istediÄŸinde, üye olduÄŸunda, örgütün yürüttüğü ortak çalışmalarda çok daha etkin bir rol alabilecektir. Rusya olarak Türkiye ile her anlamda ikili ve uluslararası platformlarda her türlü iÅŸbirliÄŸine hazır olduÄŸumuzu ifade ediyoruz. Hem Kazakistan'ın, hem de Çin'in beyanatlarına bakıldığında, Türkiye Cumhuriyeti'ni ŞİÖ üyesi olarak görmek istediklerini belirtiyorlar. Her ÅŸey tamamen Ankara'nın kararına baÄŸlıdır.”

'EŞİYLE BİRLİKTE KORUMASIZ GELİRDİ'
 
RUSYA Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı suikast sonucu öldürülmesinin ardından büyükelçilik önündeki güvenlik tedbirleri artırılırken mahalledeki 2 yıllık berberi büyükelçi Karlov'u anlattı. Rusya'nın Ankara BüyükelçiliÄŸi'ne yaklaşık 200 metre mesafede aynı sokakta hizmet veren Ãœnsa Berber Salonu'nun sahibi Alper KocaoÄŸlu, büyükelçi Karlov'un 2 yıldır kendisine tıraÅŸ olmaya yakın koruma almadan eÅŸi Marina Karlov ile birlikte geldiÄŸini söyledi. Berber KocaoÄŸlu, "Andrey bey, çok sakin bir kiÅŸiliÄŸe sahipti, Türkçe bilmediÄŸi için daha çok eÅŸiyle sohbet ederdik. EÅŸi Marina hanımda konuÅŸtuklarımızı Rusça'ya çevirir konuÅŸurduk. Olayı duyduÄŸum anda ÅŸok oldum ve çok üzüldüm" diye konuÅŸtu. Olayın ardından polis Rusya'nın Ankara BüyükelçiliÄŸi'nin bulunduÄŸu Çankaya Ä°lçesi Ayrancı semti KaryaÄŸdı Sokak'taki büyükelçilik önünde yoÄŸun güvenlik tedbirleri aldı. KaryaÄŸdı Sokağı giriÅŸli çıkışlı barikatlarla kapatan polis, aynı sokak üzerinde evi olan vatandaÅŸları da evlerine polis kontrolünde gönderiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.