Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, İran ve Rusya anlaştı!

Türkiye, Rusya ve İran Suriye krizine kalıcı çözüm bulmak için Moskova’da biraraya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, üç ülkenin, Suriye rejimi ile muhalifler arasında imzalanacak anlaşmanın garantörü olmaya hazır olduğunu söyledi.



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Moskova'da bir araya geldi. Toplantı öncesi bakanlar ikili olarak görüştü. Arından üçlü toplantıya geçildi. Daha sonra bakanlar kamera karşısına geçerek ortak açıklama yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiriyi kabul ettiğini söyledi.

ÜÇ ÜLKEDEN ORTAK METİN

ÇavuÅŸoÄŸlu, Rusya DışiÅŸleri Konukevi'nde, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Ä°ranlı mevkidaşı Cevad Zarif, üçlü görüşmenin ve basın toplantısının ardından, Suriye'deki duruma iliÅŸkin ortak bir metin yayınladı. Ä°ran, Rusya ve Türkiye'nin, “etnik köken, din ve mezhep gözetmeksizin Suriye'nin egemenliÄŸine, bağımsızlığına, birliÄŸine ve toprak bütünlüğüne duyduÄŸu saygının dile getirildiÄŸi” metinde, üç ülkenin de Suriye sorununun askeri yollarla çözülemeyeceÄŸinde hemfikir olduÄŸunun altı çizildi. Suriye sorununun çözümünde, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM), BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doÄŸrultusunda ortaya koyduÄŸu çabaların öneminin vurgulandığı ortak metinde, uluslararası topluma bu toplantıda varılan mutabakatların önündeki engellerin kaldırılması için iyi niyet göstermeleri çaÄŸrısı yapıldı.

 



TAHLÄ°YELERE DEVAM

Metinde, “Ä°ran, Rusya ve Türkiye; DoÄŸu Halep'ten sivillerin ve silahlı muhalefetin gönüllü bir ÅŸekilde tahliye edilmesi için ortaya konan ortak çabaları memnuniyetle karşılar. Bakanlar, aynı zamanda Fua, Kefreya, Zebadani ve Madaya'dan sivillerin tahliye edilmesinden de memnun. Sürecin, kesintiye uÄŸramadan, güvenli ve emin bir ÅŸekilde tamamlanacağını taahhüt ettiler” ifadesi yer aldı.

DEAÅž VE NUSRA Ä°LE MÃœCADELE

Ortak metinde, taraflar, bu anlaÅŸmanın BMGK'nın 2254 sayılı kararı gereÄŸi, “Suriye'de siyasi çözümün kaldığı yerden devamı için gerekli ivmeyi yaratmak konusunda yardımcı olacağına iliÅŸkin güçlü inancını” dile getirdi. Bakanların, Kazakistan Devlet BaÅŸkanı'nın Astana'da konuyla ilgili toplantılar yapılması konusundaki nazik davetinin önemini vurguladığı metinde, “Ä°ran, Rusya ve Türkiye; DEAÅž ve El Nusra'yla ortak mücadele ve silahlı muhalif grupların bu örgütlerden ayrıştırılması hususlarındaki kararlılığı yineler” denildi.

4 maddede anlaÅŸma

İran medyasında yer alan ifadelere göre Moskova toplantısında 4 maddelik anlaşmaya varılacağı yazılmıştı. Bu doğrultusunda, ateşkes sağlanacak ve buna aykırı davranan gruplara karşı İran, Rusya ve Türkiye ortak karşılık verecek.

PYD VURULACAK

Silahlı muhalifler temin edilerek, bunların güvenlikleri temin edilecek ve Esed ve muhalifler geçiş hükümeti kuracak. Ayrıca, Türkiye sınırındaki PYD/PKK'ya karşı İran Rusya ve Suriye hükümetleri ortak mücadeleye girecek buralar temizleneceği iddia edildi.

BAKANLAR BULUÅžTU

Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu, Rusya, Ä°ran ve Türkiye'nin, Suriye krizinin çözümünde garantörlük yapmaya hazır olduÄŸunu söyledi. Åžoygu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Ä°ran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ile yapacağı üçlü görüşme öncesinde mevkidaÅŸlarıyla ayrı ayrı bir araya geldi. Dehkan ile yaptığı toplantıda konuÅŸan Åžoygu, üç ülkenin uzmanlarının Suriye çözümüyle ilgili atılacak adımlara yönelik deklarasyon hazırladığını belirtti. Daha önce ABD ve ortaklarıyla üzerinde anlaşılan ortak adımların sahada gerçek bir etki yaratamadığı için baÅŸarısız olduÄŸuna iÅŸaret eden Åžoygu, “Rusya, Ä°ran ve Türkiye, Suriye krizinin çözümünde garantörlük yapmaya hazır.” dedi. Suriye çözümüyle ilgili yeni adımlara acilen ihtiyaç duyulduÄŸunun altını çizen Åžoygu, çözüme dair deklarasyonun Rusya, Türkiye ve Ä°ran savunma ve dışiÅŸleri bakanlıkları tarafından da onaylandığını ifade etti.

Zaharova'nın gözyaşları

 



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşması sırasında Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın ağladığı görüldü. Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Zaharova, "O (Karlov), Suriyeli muhaliflerle temas içerisinde olan bir insandı, onlarla diyalog kurmak için çalışıyordu" dedi.

Hesabını soracağız

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'da DışiÅŸleri Bakanlığı konukevinde ikili görüşme öncesi Karlov'un fotoÄŸrafının yer aldığı masaya çiçek bıraktı. ÇavuÅŸoÄŸlu ve Lavrov daha sonra görüşmenin yapılacağı salona geçti. ÇavuÅŸoÄŸlu, saldırının hedefinin iliÅŸkilere zarar vermek ve son zamanlarda ulaşılan ivmeyi yok etmek olduÄŸunu söyleyerek “Rusya ve Türkiye bunun farkındadır ve buna müsaade etmeyeceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Saldırının arkasında kimlerin olduÄŸunu açığa çıkarmak için iki ülke uzmanlarının iÅŸ birliÄŸi içinde çalışacağını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “Elbette bu saldırının hesabı sorulacaktır” dedi.

 



TÃœRK TARAFINA MÃœTEÅžEKKÄ°RÄ°Z

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Karlov'un hain bir terör saldırısında öldürüldüğünü ifade ederek “Zor bir günde bir araya geliyoruz. Türk tarafına ilk andan itibaren göstermiÅŸ olduÄŸu ilgi ve baÅŸsaÄŸlığı dileklerinden dolayı müteÅŸekkiriz” diye konuÅŸtu. Bu terör saldırısının en kısa zamanda aydınlatılması gerektiÄŸini belirten Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konu, iki ülke liderlerinin anlaÅŸtığı gibi ortak bir ÅŸekilde soruÅŸturulacak. Bu trajedi hepimizi uluslararası terörizmle daha etkili bir ÅŸekilde mücadele etmeye zorluyor. Ayrıca bugünkü toplantının önemini daha da arttırıyor.”

Kerry'ye adres verdi: FETÖ yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefonda görüştü. ABD tarafının talep ettiği görüşmenin başında Kerry, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını bildirdi. Bakan Çavuşoğlu, görüşmede, yaşanan elim olaydan Türkiye'nin de büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Çavuşoğlu, görüşmede, saldırının arkasında FETÖ olduğunu hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın bildiğini Kerry'e anlattı ve saldırgan hakkında kendisiyle bilgi paylaşımında bulundu. Görüşmede daha sonra, Moskova'da gerçekleştirilen Suriye konulu üçlü toplantı gündeme geldi ve Çavuşoğlu toplantı sonunda yapılan ortak açıklamanın toplantıda ele alınan temel hususları yansıtmakta olduğunu ifade etti.

YENÄ° ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.