Sosyal Medya

Güncel

Rusya büyükelçisine zaman ayarlı karanlık kurşun

Moskova’daki Suriye zirvesi öncesi karanlık eller devreye girdi. İki ülke arasındaki ilişkiler normalleşirken Rus büyükelçi Karlov Ankara’da suikasta uğradı. Polis olduğu öğrenilen saldırgan öldürüldü. Ankara-Moskova hattından sağduyulu mesajlar geldi.



Türkiye-Rusya-Ä°ran’ın Moskova’da bugün düzenlenecek Suriye toplantısı öncesi Ankara’da Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıya uÄŸradı. Uçak krizinin ardından Ankara-Moskova hattındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmeye baÅŸladığı dönemde devreye giren karanlık eller, Rus büyükelçi Karlov’un ilk kez basına açık bir etkinliÄŸe katılmasını fırsat bildi.

 

Dün akÅŸam 19.00 sularında Ankara ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Merkezi’ndeki “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” resim sergisinin açılışında vurulan Karlov, hayatını kaybetti. Elçinin güvenlik polisi olduÄŸu deÄŸerlendirilen saldırganın ‘Halep’i unutmayın’ dedikten sonra 6-7 el tetiÄŸe basarak, konuÅŸma yapan Karlov’u sırtından vurduÄŸu belirtildi. Saldırıda Karlov dışında üç kiÅŸi de yaralandı. ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Merkezi’ndeki olay sonrası saldırgan ile polis arasında çatışma çıktı. Binadan 20 dakika kadar silah sesleri yükseldi.

Öte yandan sanat galerisinde Rus büyükelçiyle birlikte 3 büyükelçi daha vardı, etkinlikte yaklaşık 100 kiÅŸi bulunuyordu. Saldırgan, insanlar çıkarken yerde yatan elçiye bir kaç el daha ateÅŸ etti. Kapıdaki görevliler saldırganın polis kimliÄŸini göstererek içeri girdiÄŸini söyledi. Olay anında kameraların kayıtta olması nedeniyle konuÅŸtukları kayıt altına alınan saldırganın, Arapça kelimeler kullandıktan sonra “Alahu Ekber. Halep’i unutmayın. Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliÄŸi tadamayacaksınız. Geri çekil, geri çekil. Beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek” dediÄŸi görüldü. Saldırgan özel harekat polislerinin de katıldığı operasyonda vurularak öldürüldü. Reuters, Türk güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, saldırganın olay anında görevli olmadığını, izin günündeki saldırganın polis kimliÄŸini göstererek sergiye girdiÄŸini duyurdu. İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu da olay yerine geldi. Silah seslerinin gelmesine raÄŸmen binaya girmek isteyen Soylu, çatışma bitince olay yerine gitti. Soylu’ya Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ta eÅŸlik etti.

3 YILDIR TÃœRKÄ°YE’DE GÖREVLÄ°YDÄ°

Saldırgan AltıntaÅŸ, kürsüde konuÅŸma yapan Karlov'un arkasında duruyordu.  Büyükelçi konuÅŸmaya baÅŸladığı sırada önce bir el havaya ateÅŸ açan  katil, ardından büyükelçiyi 6-7 el ateÅŸ ederek öldürdü.16-12/20/aadsf-1482190314.jpg

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 2013 yılından bu yana Ankara’da görev yapıyordu. 1954 doÄŸumlu Karlov, 1976’dan beri diplomatik alanda çalışmalarını sürdürüyordu. Daha önce Güney ve Kuzey Kore elçiliklerinde de çalışan Karlov, Karlov, 2007-2013 döneminde de ülkesinin DışiÅŸleri Bakanlığı Konsolosluk Ä°ÅŸleri Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı. Büyükelçi Karlov, 2013 yılının Temmuz ayından bu yana Rusya’nın Ankara Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyordu. Korece ve Ä°ngilizce bilen Karlov, evli ve bir çocuk babasıydı.

KARLOV'UN KATİLİ FETÖ ÜYESİ Mİ?

Katil  polis memuru Mevlüt Mert AltıntaÅŸ’ın FETÖ yurdunda kaldığı  polis okulundan önce gittiÄŸi ve mezun olduÄŸu okul ile gittiÄŸi dershaneyle ilgili iddialar da “FETÖ üyesi mi?” sorusunu gündeme getirdi.16-12/20/aasd.jpg

AltıntaÅŸ’ın FETÖ’cü Aydın Söke Özel Körfez Dershanesi’ne gitmesi ve  mezun olduÄŸu Ä°zmir Rüştü Ãœnsal Polis Okulu, FET֠örgütün kalesi olarak biliniyordu. 2014’te ilk görevden almalar bu okulda yaÅŸandı. AltıntaÅŸ’ın FETÖ’nün darbe giriÅŸiminde Diyarbakır Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde görevli olduÄŸu ve 15 Temmuz’da da iki günlük senelik izin aldığı ortaya çıktı. AltıntaÅŸ’ın 16, 17, 18 Temmuz’da izinli olduÄŸu öğrenildi.16-12/20/aaas.jpg

SALDIRGANIN AİLESİ GÖZALTINDA

11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Karlov’a yönelik silahlı saldırıyı kınadı. Gül, güven mektubunu kabul ettiÄŸi Karlov’un en zor dönemlerde Türk-Rus iliÅŸkilerinin geliÅŸmesi için büyük çaba harcadığını aktararak, “Bu saldırının asıl hedefi Büyükelçi Karlov deÄŸil, Türk-Rus dostluÄŸudur. Ailesi ve tüm Rus halkına, baÅŸsaÄŸlığı dilerim” ifadelerini kullandı. 

KENDÄ°MÄ°ZÄ° DIÅžARIYA ZOR ATTIK

Olayı anlatan bir görgü tanığı “Sanat galerisinde Rus büyükelçiyle birlikte 3 büyükelçi daha vardı. Saldırgan, önce üç el havaya ateÅŸ etti. Ardından da Rus büyükelçisine ateÅŸ etti. Halep üzerine bir ÅŸeyler söyledi. Sonra insanların dışarı çıkmasını istedi. Ä°nsanlar çıkarken yerde yatan elçiye bir kaç el daha ateÅŸ etti.16-12/20/20krs8-yarali.jpg

Kapıdaki görevliler saldırganın polis kimliÄŸini göstererek içeri girdiÄŸini söyledi. Saldırganın elçinin koruması olduÄŸu söyleniyor” dedi. Bir baÅŸka tanık ise “Gözümüzün önünde silahlı saldırıya uÄŸradı. Kendimizi dışarıya zor attık” diye konuÅŸtu.

RUSYA BMGK’YA GÄ°DÄ°YOR

Karlov’un öldürülmesini bir terör saldırısı olarak deÄŸerlendiren Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, olayı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını söyledi. Zaharova, “Terörizmle mücadeleye devam edeceÄŸiz” dedi. Olayın detaylı bir ÅŸekilde araÅŸtırılmasını talep eden Zaharova, suçluların gerekli cezaya çarptırılması gerektiÄŸini ifade etti.

Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° OLUMSUZ ETKÄ°LEMEZ

Rusya Devlet Duması Güvenlik Komisyonu BaÅŸkanı Leonid Slutsikiy, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un katıldığı bir sergide uÄŸradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye-Rusya iliÅŸkilerini olumsuz etkilemeyeceÄŸini söyledi, “Bölgede yeni kurulan iklime yönelik bir saldırıdır” dedi.

ANKARA DÄ°PLOMATI KORUMALIYDI

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu BaÅŸkan Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç, Büyükelçi saldırının Rusya ve Türkiye tarafından birlikte soruÅŸturulması gerektiÄŸini söyledi.  Klintseviç, “Suriye’deki geliÅŸmelerle ilgili her ihtimale karşı üst düzey diplomatın korunması için önlemler alınmalıydı. Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirmek istiyorlar" dedi.

BU BÄ°R PROVOKASYONDU

Duma Uluslararası Ä°liÅŸkiler Komitesi Ãœyesi Panina: Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi’nin öldürülmesi, iki ülke arasında geliÅŸen diyaloÄŸu bozmak amacıyla yapılmış bir provokasyon.

ABD: KINIYORUZ

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, saldırı sonrası açıklama yaptı. Kirby, “Kaynağı ne olursa olsun bu ÅŸiddet eylemini kınıyoruz. Dualarımız ve düşüncelerimiz kurban ve aileleriyle birliktedir” ifadelerini kullandı. ABD Büyükelçisi John Bass da “En güçlü bir ÅŸekilde saldırıyı kınıyorum” açıklamasında bulundu.

DÃœNYA ÅžOKTA 

* AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: Büyükelçi Andrey Karlov’a gerçekleÅŸtirilen akıl almaz saldırıyı duyunca derin sarsıntı yaÅŸadım. 

* NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ailesine ve Rus halkına baÅŸsaÄŸlığı diliyorum. Bu çirkin davranışın hiç bir
mazereti olamaz.

* Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi BaÅŸkanı Agramunt: Ankara Büyükelçisi’ne karşı düzenlenen bu aÅŸağılık terör saldırısını kınıyorum.

* Fransa CumhurbaÅŸkanı Hollande: Rus Büyükelçi Karlov’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini ÅŸiddetle kınıyoruz.

* Bulgaristan CumhurbaÅŸkanı Plevneliev: Dünyada radikalizmi ve insanların öldürülmesini haklı gösterebilecek geçerli hiç bir neden olamaz. Bu tür olaylar demokratik topluluÄŸunun kararlı tepkisiyle karşılaÅŸmalıdır.

* Yunanistan DışiÅŸleri Bakanlığı: Bir diplomatın trajik ölümüne yol açan barbarca bir saldırıdır. Bu suikast eyleminin bölgede gerilimi arttırmaya ve bölgesel istikrarsızlığa yönelik olduÄŸuna iliÅŸkin endiÅŸelerimizi belirtiyoruz.

* Ä°spanya BaÅŸbakanı Mariano Rajoy: Terörizm, demokratik bir toplumda asla yer bulamayacak.

* Ä°sveç DışiÅŸleri Bakanı Wallström: Derin ÅŸoktayım, Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrei Karlov’a suikastı bende derin bir ÅŸoka neden oldu.

BU OYUNU BOZACAÄžIZ

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, suikastin Türkiye ve Rusya iliÅŸkilerini bozmaya yönelik bir provokasyon olduÄŸunu söyledi. “Bu oyuna düşmeyeceÄŸiz” diyen ErdoÄŸan “Sayın Putin ile görüştük. SoruÅŸturmayı iki ülkenin birlikte yürütmesi için talimat verdim“ dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a düzenlenen suikastin alçakça ve hunharca olduÄŸunu söyledi. Suikastin soruÅŸturulmasını iki ülkenin birlikte yürüteceÄŸini açıkladı.  Putin’in ÅŸahsında dost Rusya halkına taziyelerini ilettiÄŸini ifade eden ErdoÄŸan saldırının ardından Putin ile görüşerek olayı deÄŸerlendirdiklerini söyledi. ErdoÄŸan, “Biliyoruz ki bu Türkiye Rusya iliÅŸkilerini normalleÅŸme sürecini bozmaya yönelik provokasyondur. Bundan sonraki sürece yönelik dayanışmamızın çok daha güçlü olması konusunda mutabık kaldık. Rusya ile iliÅŸkilerimiz bizler  ve bölge için çok çok önemli. Bu iliÅŸkileri bozma gayreti içerisinde olanlara sesleniyorum; bütün bu beklentileriniz bilesiniz ki hiçbir zaman ulaÅŸacağınız bir netice olmayacaktır. BoÅŸa bekliyorsunuz. Bu provokosyana gelmeyecek iradeye sahibiz” dedi.16-12/20/sayfa-09putinerdogan.jpg

Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in, soruÅŸturmanın ortak yürütülmesi ÅŸeklinde bir talebi olduÄŸunu söyleyen ErdoÄŸan, “SoruÅŸturmanın müşterek yapılmasında bizim açımızdan bir sıkıntı yok dedik. Ä°lgili bakan arkadaÅŸlarımıza da gerekli talimatları verdik. Olayın yakın takibindeyiz. Olay tüm boyutlarıyla araÅŸtırılmaktadır. Bu saldırıyı Türk milletine yapılmış bir saldırı olarak nitelendiriyorum. Rusya-Türkiye başımız saÄŸolsun” ifadelerini kullandı.

EMÄ°R VERENÄ° BULMALIYIZ

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastla ilgili “Rus Büyükelçi’ye yapılan saldırı, Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de ilerlettiÄŸi iyi iliÅŸkilere yönelik bir provokasyondur” dedi. “Bu saldırıya kimin emir verdiÄŸini bulmalıyız” diyen Putin “Rus Büyükelçiye yapılan saldırıya verilecek cevap, terörizme karşı savaşı güçlendirmektir” ifadesini kullandı.

Ä°STÄ°KRAR HEDEF ALINDI

Eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu: Rusya’nın Ankara büyükelçisine yönelik suikasti lanetliyorum. Bu saldırılar Türkiye’nin istikrarını, uluslararası saygınlığını hedef alıyor.

SORUMLULAR BULUNACAK

Türk DışiÅŸleri Bakanlığı olayla ilgili “Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz.  Fail etkisiz hale getirilmiÅŸtir. Bu elim olay en geniÅŸ ÅŸekilde tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne  çıkarılacaktır” açıklamasını yaptı.

PLANLARI BİRLİKTE ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Bugün yapılacak üçlü zirve için Moskova’ya giden DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu Rusya’ya iner inmez saldırı ile ilgili açıklama yaptı. “Bu saldırı sadece Büyükelçi Karlov’u hedef almamıştır” diyen ÇavuÅŸoÄŸlu şöyle devam etti: “Bu saldırı Türkiye’yi, Türkiye-Rusya iliÅŸkilerini hedef almıştır. Bu oyunu bozacağız. Ne planlandığını birlikte ortaya çıkaracağız.”

KURÅžUN TÃœRKÄ°YE’YE SIKILDI

İçiÅŸleri Bakanı Soylu: Dostumuz Rusya Federasyonu’na, Rusya halkına, ve  ailesine baÅŸsaÄŸlığı dileklerimizi iletiyoruz. Başımız saÄŸolsun. Bu terör eylemi Türkiye ve Rusya iliÅŸkilerine gerçekleÅŸtirilmiÅŸ bir terör eylemidir. Bu büyük bir provaokasyondur. Özelikle Türkiye Rusya iliÅŸkilerinin çok iyi olduÄŸu bir dönemde gerçekleÅŸtirilen bu acımasız terör eylemenin Türkiye’ye sıkılmış bir kurÅŸun olduÄŸunu,  ülkemizin emanetinde olan bir dostumuza hainane bir eylem olduÄŸunu düşünüyoruz.  Bu terör olayı derinden bizi  yaralamıştır.16-12/20/20krabdullahgul1.jpg

GÃœL’E GÃœVEN MEKTUBU SUNMUÅžTU

11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Karlov’a yönelik silahlı saldırıyı kınadı. Gül, güven mektubunu kabul ettiÄŸi Karlov’un en zor dönemlerde Türk-Rus iliÅŸkilerinin geliÅŸmesi için büyük çaba harcadığını aktararak, “Bu saldırının asıl hedefi Büyükelçi Karlov deÄŸil, Türk-Rus dostluÄŸudur. Ailesi ve tüm Rus halkına, baÅŸsaÄŸlığı dilerim” ifadelerini kullandı. 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.