Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci 8 yıl sonra konuştu

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Zeydi'ye ABD'nin yeni başkanı Trump soruldu.



8 yıl önce eski ABD BaÅŸkanı Bush’a BaÄŸdat’taki basın toplantısında ayakkabı atan Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, herkesin kendisini konuÅŸtuÄŸu o gün ve son 8 yılda yaÅŸadıklarını Habertürk’e anlattı.

YENÄ° BAÅžKAN TRUMP SORULDU

El-Zeydi, Bush’a gösterdiÄŸi tepkiyi Trump’la karşılaÅŸtığı takdirde ona da gösterip göstermeyeceÄŸi sorusuna ise, "Trump’ın politikalarını henüz bilmiyoruz. Irak halkına karşı düşmanca davrandığı ve zarar verdiÄŸi takdirde o güne uygun olan en aklıselim tepkimi gösteririm" dedi.

"EYLEMİ 3 YIL ÖNCESİNDEN PLANLAMIŞTIM, AYAKKABILARIMI BUSH'A ATTIM"

ABD BaÅŸkanı’na karşı bir eylem yapmayı 3 yıl önceden planladığını belirten El-Zeydi, ÅŸunları söyledi:

"Bu kesinlikle silahlı eylem olmayacaktı. 3 yıl öncesinde iÅŸten çıkar çıkmaz evime gidip Amerika baÅŸkanına eylem yapacağımı ve hiçbir örgüte baÄŸlı olmadan bireysel ÅŸekilde yapacağımı anlattığım bir video çektim. Videoyu eylem sırasında vurularak öldürülürüm ihtimaliyle kaydettim. Ancak eylemin ÅŸeklini planlamamıştım. 13 Aralık 2008’de İçiÅŸleri Bakanlığı’ndan arandım. Ertesi gün ABD BaÅŸkanı George Bush’un da katılacağı toplantı için kamera yollamamı istediler. Gece boyu yapacağım eylemi düşündüm. Ertesi gün bütün kanalların ‘Irak halkı Bush’u güllerle karşıladı’ haberlerini gördüm. Bu büyük bir yalandı. Irak halkının Bush’u nasıl karşıladığını göstermeye karar verdim. Bir saat gecikmeyle salona girdim. Onu gördüğümde dikkat çekmeden ayakkabılarımı çıkardım ve arka arkaya Bush’a attım"

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci 8 yıl sonra konuştu

"2 AMACIM VARDI"

DüzenlediÄŸi eylemin iki amacı olduÄŸunu söyleyen El-Zeydi, “Ä°lki ‘Irak halkı gerçekte sizi güllerle deÄŸil, ayakkabılarla karşılıyor’ mesajı vermekti. Ä°kincisi ise zulme karşı tepki koymaktı” dedi.

"3 GÜN İŞKENCE GÖRDÜM"

El-Zeydi, “Tutuklandıktan sonra Irak polisleri tarafından 3 gün ÅŸiddetli iÅŸkence gördüm. DiÅŸlerim söküldü, kulaklarıma çınlayana kadar vuruldu, el ve ayak tırnaklarım çekildi. Örgütsel bir tepki olmadığı anlaşılınca, 3 ay sonra 2009’da serbest bırakıldım” diye konuÅŸtu.

"PİŞMAN DEĞİLİM"

PiÅŸman olmadığını söyleyen El-Zeydi, “O gün gösterebileceÄŸim farklı bir tepki yoktu. KonuÅŸabilme ÅŸansım olsaydı Irak halkının tepkisini konuÅŸarak anlatırdım. Ama o ÅŸans bana verilmedi. Ben de ayakkabılarımı atarak kendim de dahil Irak halkının duygularını ifade ettim” dedi.

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci 8 yıl sonra konuştu

"BUGÜN BUSH GÖREVDE DEĞİL, ONA GÖSTERECEK BİR TEPKİM YOK"

Bugün tekrar Bush’la karşılaÅŸtığı takdirde ayakkabılarını yeniden atıp atmayacağı sorusuna ise, “Tepkim ÅŸahsi deÄŸildi. O gün ülkemi cehenneme çeviren bir politikacıya ‘Dur’ dedim ve tepkimi bu ÅŸekilde gösterebildim. Ama bugün, Bush görevde deÄŸil ve ona karşı göstereceÄŸim herhangi bir tepki yok” diye yanıtladı.

"YAYIMLANAN KÄ°TABIM GELÄ°RÄ° MÃœLTECÄ°LERE BAÄžIÅžLANACAK"

Aktif gazeteciliÄŸi bıraktığını, TV ve gazetelerde siyasi analizler yaptığını söyleyen El-Zeydi,“Burada bir sivil toplum kuruluÅŸu kurdum. Ana iÅŸim Suriye’den, Irak’tan ve diÄŸer ülkelerden gelen mültecilere insani yardım saÄŸlamak” dedi. Lübnan’a yerleÅŸtikten sonra Bush’a ayakkabı attığı günü ve sonrasını Arapça anlatan bir kitap yazdığını söyleyen Zeydi, “Kitap Ä°ngilizce, Çince ve geçtiÄŸimiz ay da Türkçe’ye çevrilerek ‘Bush’a Son Selam’ ismiyle yayımlandı. Kitabın gelirleri mültecilere bağışlanacak”ifadesini kullandı.

AYAKKABILARI OLAYDAN SONRA KAYBOLDU

El-Zeydi, Bush’a fırlattığı iki ayakkabının da olaydan sonra kaybolduÄŸunu, kendisine verilmediÄŸini söyledi.

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci 8 yıl sonra konuştu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.