Sosyal Medya

Güncel

Psikolojilerimizi teröristler değil biz yönetmeliyiz - Medaim Yanık



Terörle psikolojilerimizi yönetmeye çalışıyorlar. PKK ve iliÅŸkili güçlerin bombalar üzerinden toplumda oluÅŸturmaya çalıştırdıkları psikoloji şöyle: “Hiçbiriniz hiçbir yerde güvende deÄŸilsiniz. Her an bir bombamız sizi bulabilir. Bizden korkun. Evinizden çıkmayın. Hükümete ülkeyi yönetemediÄŸini söyleyin. Suriye’den çıkın. Operasyonları durdurun. GüneydoÄŸu da özerk yönetimler kurmamıza izin verin”.

Psikolojilerimizi teröristler değil biz yönetmeliyiz

Teröristlerin kurmaya çalıştığı kurguyu bozmak bizim elimizde. Teröristler canımızı sıkacak ve acıtacak eylemlerde bulunabilseler bile, gündelik hayatı istikrarsız hale getirebilecek güce sahip deÄŸiller. Harekete geçirebildikleri bir toplumsal kitle yok. Çatıştırabilecekleri hazır toplumsal gruplar yok. Siyasal bilincimiz yüksek. Toplumun %90’dan fazlası teröre ortak tepki verebiliyor. Devlet mekanizmalarının sorunları

olsa da işliyor. Asker ve polisimiz de zaaf olsa bile operasyon yapabilecek kabiliyete sahip. Yaralarımızı hızla onarabiliyoruz.

Teröristlerin etkili olabileceği tek şey toplumsal psikoloji

Hani kapalı bir yerde yangın veya çökme olduğunda ölümlerin büyük kısmı panik ve izdihamdan olur ya, teröristler de ancak toplumsal kaos ve izdiham çıkarabilirlerse başarılı olabilirler. Aynı anda evden çıkmamak, aynı anda dolara saldırmak, aynı anda farklı kimlikteki kişilere saldırmak gibi yanlışlar olmadıkça terörün başarılı olması mümkün değil. Nihayetinde aramızdan aldıkları canlarımızla canlarımız tükenmez.

Gündelik hayat devam ettikçe terör başarılı olmaz

 Terörün oluÅŸturduÄŸu psikoloji gündelik hayatı uzun süreli etkilerse baÅŸarılı olur. Terör yapanların isteÄŸi gündelik hayatta tedirginliÄŸimizi büyütmek. Gündelik hayatın devam edemeyecek kadar kaos içinde olduÄŸu algısını üretmeye çalışıyorlar. Bu sebeplerle, terörün bizi yönetmesini engellemenin en etkili yolu iÅŸimize, ticaretimize, eÄŸitimimize devam etmek.

Türkiye’de iç savaÅŸ psikolojisi yok

Türkiye toplumunun %90’nın üzerindeki çok büyük ekseriyeti terör eylemlerine karşıt. Terör bombaları ile münferit ve küçük çaplı kimlik eksenli siyasal çatışmalar çıksa bile bunun yaygınlaÅŸması ve süreklilik kazanmasının toplumsal zemini yok.  Türkiye’nin Müslüman, Türk, Kürt ve Alevi kimlikleri bir iç çatışma istemiyor. Suriye ve Irak’ta olanlar siyasal bilincimizi keskin hale getirdi. İç çatışmanın ne sonuçlar doÄŸuracağını tüm toplumsal kesimler biliyor.

Artık devlet içinde yuvalanmış provokasyon yapacak illegal güçler de etkin deÄŸil. Ayrıca bu  türden grupların oyunlarını bozabilecek devlet mekanizmaları ağır ve aksak olsa da iÅŸliyor. Sonuç olarak, terör bombaları psikolojilerimizde bir miktar endiÅŸe üretse de iç savaÅŸ çıkarabilecek etkide bulunamaz.

Oyunu sofistike oynamak becerisi

Türkiye’yi yönetmek ve siyasal olarak hayatta kalabilmek için sofistike becerilere ihtiyaç var. Ancak düzen kurucu bir perspektif ile ülkeye yönetebilmek mümkün. Düzen kurucu tavır sadece itiraz ve karşıtlık ifadesiyle deÄŸil, neyin nasıl yapılacağını gösterebilmek, hatta bizatihi yapmak ile mümkün.

Türkiye’nin yerli ve tarihsel farklı kimlikleri var. Bu kimlik gruplarının tarihsel sorunları var. Etkin ve duyarlı bir kamuoyumuz var. Devlet kapasitemiz yeterince yüksek deÄŸil. Dünyanın en çatışmalı bölgesinde yaşıyoruz. Terörle muhatabız. Yakın zamanda bir darbe giriÅŸimi atlattık. Avrupa ve Amerikan siyasal elitleri siyasal politikalarımızı kendi çıkarlarına ters buluyorlar. Tüm bunları bir arada düşündüğümüzde siyasal olarak hayatta kalmak için sofistike becerilere ihtiyacımız var.

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.