Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Facebook'a yalan haber butonu geliyor

Facebook'un sahte haber problemi, dünya siyasetini etkileyen büyük bir probleme dönüştü ve Facebook sonunda uzman gazetecilerden destek almak zorunda olduğunu kabullendi



Sosyal medya devi Facebook, uzman gazetecilerden oluşan Poynter Ağı ile işbirliği yapacağını duyurdu. Poynter, internetteki haberlerin doğruluğunu kontrol eden ve sağlama yapan bir deneyimli bir gazetecilik ağı olarak tanınıyor.

Zuckerberg, kullanıcıların oylama sonuçları ile Poynter ağındaki sonuçları birleÅŸtirerek, sahte haber şüphesi doÄŸuran haberler hakkında kullanıcıları haberdar edecek ve bu haberleri paylaÅŸmaya kalkan kullanıcıları, “sahte haber paylaşıyor olabileceÄŸine” dair uyarı ile haberin doÄŸruluÄŸunu kontrol etmeye davet edecek.

Zuckerberg’ün son çözümü, internette haber üretmenin ve paylaÅŸmanın, “çocuk oyuncağı” olmadığını gösteren önemli bir delil. ABD’de sonra Avrupa’da da ÅŸimdi devlet kurumları, siber güvenlik uzmanları ve politik liderler, Facebook’un seçmenleri yanıltma potansiyeli nedeniyle bir ülkenin kaderini deÄŸiÅŸtirebilecek tehlikeli bir silah olabileceÄŸini vurguluyorlar.

ALMANYA SEÇİMLERİNE FACEBOOK UYARISI

techinside.com sitesinde derlenen habere göre Almanya BaÅŸbakanı Merkel, önümüzdeki dönemde Almanya’da yaÅŸanacak seçimlerde Facebook’un yabancı ajanlar tarafından üretilen sahte haberlerle Almanya’daki seçimleri etkilemek için kullanılacağına dair şüphelerini açık açık dile getirmiÅŸ ve bunu engellemek için seçim döneminde Facebook’a eriÅŸimin yasaklanmasının da tartışılabileceÄŸini vurgulamıştı. Almanya’da zaten çok sevilmeyen Facebook’un seçim döneminde yasaklanması hiç sürpriz olmayacak.

Ancak asıl sürpriz, diÄŸer Avrupa ülkelerinin de seçimleri manüple etme potansiyeli nedeniyle Facebook’a farklı gözle bakmaya baÅŸlaması oldu.

Öyle görünüyor ki, internette herkesin haber yazıp serbestçe yayınlayabilmesine hoÅŸgörüyle bakılan dönemin sonuna geliyoruz. Politika yapıcıların yakın dönemde, internette haber yayınlanmasına dair önemli regulasyonları hayata geçirmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Özellikle batı toplumlarında, ciddi online haber organizasyonları ve gazeteciler ile sahte haber üreterek “tık” kazanmak ve reklam satmak hedefiyle uydurulmuÅŸ pazarlama amaçlı web servislerinin ayrımını yapmak için özel bazı iÅŸaretlerin ortaya çıkması hiç ÅŸaşırtıcı olmayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.