Sosyal Medya

Kürsü

ABD Lobiler tarafından yönetilir - Abdurrahman Dilipak

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, “ABD’nin diğer ülkelere müdahale etmek yerine, DAEŞ gibi terör örgütleriyle mücadeleye odaklanması gerektiğini” söyledi.



Yani bundan ABD’nin Afganistan’dan, Irak’tan çekileceÄŸini, PYD’ye destek vermekten vaz geçeceÄŸini, bazı ülkelerdeki üslerini kapatacağını anlayabilir miyiz?

Trump Beyaz Saray’a çıktığında kabinesini oluÅŸturacak isimler ve danışmanları aynı görüşte mi?

ABD Lobiler tarafından yönetilir. Önüne-arkasına, sağına soluna birilerini oturturlar, elini-kolunu baÄŸlarlar.. “Süs bitkisi” yaparlar adamı.. Ya da icabına bakarlar. DeÄŸil mi ki, “Demokrasilerde çare tükenmez”.

Ne olacağını yaşayarak öğreneceğiz..

Diyorlar ki, Trump Putin’le yan yana gelecek. Bu NATO’nun ve AB’nin buzdolabına kaldırılması anlamına gelir. Euro çöker.. Zaten bir ipte iki cambaz oynamaz.. Önce AB ile ABD kozlarını paylaÅŸacak sonra ABD ve Rusya, finale kalan Çin’le kozlarını paylaÅŸacak. Son final Ä°slam dünyası ile ayakta kim kaldıysa onunla..

Trump bir sürü şey söylüyor da, bu sarı saçlı adam bakalım dediğinin ne kadarını yapacak.. Sarışın hanımın yol haritası ve kadrosu belli idi, ama Trump sürpriz bir isim.. belirsizlik çok fazla..

20 Ocak’a kadar bütün ihtimaller masada olacak. 20 Ocak’tan sonra da komplo teorileri bitmeyecek..

Bir de Trump ekibini kurup çalışmaya baÅŸlayınca dünyadan alacağı tepki, temel politikalara bakışı ve etkisi, AB, Rusya, Çin, Ä°slam dünyası, Afrika, Latin Amerika politikası ne olacak. Ä°ngiltere ile iliÅŸkileri.. Cevabını arayan o kadar çok soru var ki. Mesela Ä°srail’le iliÅŸkisi nasıl olacak.. Piyasa, borsa nasıl tepki verecek!?

Tek başına ABD’de bir baÅŸkanlık deÄŸiÅŸikliÄŸi sözkonusu deÄŸil. Bu sonuç baÅŸka süreçleri etkileyecek, baÅŸka süreçler ABD’nin geleceÄŸini etkileyecek.. Trump’tan sonra AB’deki yeni yöneliÅŸler, Euro’nun durumu çok önemli.

Ve tabii doların geleceÄŸi ne olacak? Dolar karşılığı olmayan bir kağıt parçası. Hatta tedavüldeki kağıdın kat kat fazlası “kaydi para” diye bir sanal para var. Kağıt karşılığı da yok. ABD dünyanın en borçlu ülkesi. En büyük ihraç malı dolar. Dolar ülkesine geri dönmeye baÅŸladığında ABD’nin ayakta kalması mümkün deÄŸil. Kapitalizmin kalesi yıkıldığında, bütün dünyada ülkeler, ÅŸirketler, örgütler, kiÅŸiler, bankalar bu enkazın altında kalır..

Dolar “büyülü bir kağıt”tan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil.. Amerika’nın zenginliÄŸi beyin ithaline dayalı, psikolojik açıdan de facto bir zenginlik. Yani fiili durum. Kökü, derinliÄŸi yok, alternatif yok deÄŸil. ABD boÅŸlukta yürüyen çizgi film kahramanı Ayı Yogi’ye benziyor. Burnu hep havalarda. AÅŸağı baktığı an düşecek..

Trump bir işadamı. Bir spekülatör. İflasın ne demek olduğunu bilen biri.. Maceraperest.. Risk alan bir isim.. Ne olacağını göreceğiz.

Hep diyorum ya, “bu kriz kapitalizmin krizidir” diye.. GöreceÄŸiz. ABD hapÅŸurursa Ä°srail ve AB yataÄŸa düşer! Kapitalizmin ÅŸeytan üçgeni bu üçgen. Bakalım cici demokrasileri bu krizden çıkmaları için yeterli olacak mı? Serbest piyasa ekonomisi, liberalizm yeterli olacak mı göreceÄŸiz.

Aslında batının iflah olması mümkün değil. Sorun derin, kendi içlerinde, yapısal.. Dinlerini kaybettiler. Ahlaklarını, vicdanlarını kaybettiler. Aileyi kaybettiler. Terör ve intihar için uygun hale geldiler..

Çözümü hep dışarıda arıyorlar.. Kendilerini sorgulamaya yanaşmıyorlar.. Yanlışlarında ısrar ediyorlar.. Cinsellikte iş ensest ilişkiye geldi dayandı. Alkolizmi geçtik, uyuşturucunun serbest olması noktasına geldiler öte yandan.. Bunun böyle gitmeyeceği gerçeğini görmek istemiyorlar..

Siyaset ve ekonomideki tıkanıklık sebebi ile şimdi bazı şeyleri yeniden düşünmek gerektiğini konuşmaya, yazıp-çizmeye başladılar.

El-aleme akıl vermekten kendi içlerine baktıkları yoktu ki.. Bir anda kendilerini yalnız ve çaresiz hissetmeye baÅŸladılar.. Daha düne kadar bir güç zehirlenmesi içinde, kendilerinin üstün ve yenilmez olduÄŸunu düşünüyorlardı. Öyle ya bir medeniyet projesi olarak batı “Tarihin sonu”nu iÅŸaret ediyordu.

Her ÅŸeye sahip olduklarını zannettikleri bir anda kendilerini “yalnız” ve “çaresiz” hissetmeye baÅŸladılar.. Okyanus ortasında rüzgarını kaybetmiÅŸ bir yelkenlinin yolcuları gibi hissetmeye baÅŸladılar kendilerini. Sahilde kumdan evcikler yapan çocuklar gibiydiler.. Åžimdi rüzgar beklerken ansızın kopacak ve kendilerini baÅŸka yerlere sürükleyecek bir fırtınanın esiri olmaktan, alabora olmaktan korkuyorlar..

Korkunun ecele faydası yoktur” der eskiler.. Olacak olacak..

Allah servet ve iktidarı halklar ve ülkeler arasında evirir, çevirir..

Zulm ile abad olunmaz. “Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste” denmiÅŸtir. Zulm ile abad olanın ahiri berbad olur!

Åžimdi aÄŸla Amerika, AB ve Ä°srail.. AÄŸlamak vakti ÅŸu an..

Düne dair ne varsa dünde kaldı!

Dünyanın kalbini dinle! Geliyor adım adım!..” diye ÅŸairin haber verdiÄŸi gelecek gelmektedir. Gelecek gelecek!

Selâm ve dua ile..

YENÄ° AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.