Sosyal Medya

Güncel

Mete Yarar: Türkiye mayıs ayından sonra düze çıkacaktır

Ortadoğu’da devam eden operasyonları değerlendiren güvenlik uzmanı Mete Yarar, “Mayıs ayına kadar şunu söyleyebilirim, hiçbir şey beklemeyin. Irak ve Suriye’de bir operasyon yapılırsa ve bu operasyon kısa süreli etkili olursa, Mayıs ayından sonra Türkiye düze çıkacaktır” dedi.



Antalya Genç Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (ANTGÄ°AD), kent merkezinde bir otelde ‘Türkiye ve OrtadoÄŸu’ konulu konferans düzenledi. ANTGÄ°AD BaÅŸkanı Volkan Barutçu ve üyelerin katıldığı panelde güvenlik uzmanı Mete Yarar, OrtadoÄŸu ve Türkiye’nin son durumu hakkında bilgiler paylaÅŸtı.

Türkiye’nin daha istikrarlı bir düzene kavuÅŸması için OrtadoÄŸu’daki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiÄŸini belirten Yarar, Türkiye’nin coÄŸrafi pozisyonu itibariyle siyasi risklerin azalmasının çok zor olduÄŸunu kaydetti. Türkiye’nin geleceÄŸi için 6 aylık bir süreyi iÅŸaret eden Yarar, “Mayıs ayına kadar ÅŸunu söyleyebilirim, hiçbir ÅŸey beklemeyin. Çok net olarak Türkiye’de bir deÄŸiÅŸimin olacağını mümkün görmüyorum. Bu 6 ay rakamı neden söyledim. Irak ve Suriye’de bir operasyon yapılırsa ve bu operasyon kısa süreli etkili olursa, mayıs ayından sonra Türkiye düze çıkacaktır. BaÅŸka türlü kabul edilebilir sınırı geçmiÅŸtir terör” dedi.

Türkiye’nin 2 koldan birden operasyon yönettiÄŸini de anlatan Yarar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 2 yıldır süren hem teknik, hem de sayısal anlamda bir sessiz devrim yapıldığını söyledi. Bu geliÅŸmeyle Türkiye’nin silahlı kuvvetlerinin dünyanın her yerinde operasyon yapıp geri dönebilme kabiliyetine de sahip olduÄŸunu belirten Yarar, TSK’nın operasyon yapma seviyesinin 3’ten 7’ye çıktığını aktardı.

6 AYLIK SÃœRENÄ°N 60 GÃœNÃœ EL BAB’DA GEÇECEK

El Bab’a giren TSK unsurlarının 120 bin kiÅŸilik kasaba içerisinde mahalle mahalle ilerlediÄŸini belirten Yarar, “120 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı bir kasaba olduÄŸu için en kısa zamanda 60 günlük bir süreç orada geçecektir” dedi. 

NATO ÃœLKELERÄ°NE DÄ°KKAT

Türkiye’nin Rusya ile birçok konuda anlaÅŸmaya vardığı için OrtadoÄŸu’da Rusya ile bir kriz yaÅŸanmayacağını belirten Yarar, risk için baÅŸka ülkeleri iÅŸaret etti. Bölgede askeri gücü bulunan ülkelerde siyasi krizlerin yaÅŸanamasını beklediÄŸini belirten Yarar, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

“Asıl riskin ben önümüzdeki dönemde müttefikler olarak bildiÄŸimiz ABD, AB ülkeleri ya da NATO ülkeleri ile yaÅŸanacağını düşünüyorum. Almanya ile kısa süreli bir çatışma görülmüyor, bölgede askeri varlığı yok. ABD, Ä°ngiltere ve Fransızlar dahil olmak üzere bölgede riskli karşılaÅŸmalar olacak. Bu karşılaÅŸmalar Münbiç denen bölgede olacak. Ordu çatışması deÄŸil ama o bölgenin boÅŸaltılması konusunda siyasi bir kriz yaÅŸanabilir” dedi.

Mete Yarar, Türkiye’de 1990’lı yıllardaki gibi sert bir askeri hareketliliÄŸin yaÅŸanacağını düşünmediÄŸini de ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.