Sosyal Medya

Coğrafyamız

Batı, DEAŞ sonrası yeni örgüt hazırlığında!

Irak ve Suriye'de etkinliği devam eden DEAŞ'a operasyonlar sürerken, Batı medyası 'post-ISIS' yani DEAŞ sonrası kurulacak örgütü(!) tartışmaya açtı



Batı medyası, Irak ve Suriye'de varlığı büyük ölçüde devam eden DEAŞ'ın bitirilmesinden sonraki kurulacak örgütün izlerini mercek altına aldı.

National Interest'te bir yazı kaleme alan Seth J. Frantzman, Batılı liderlerin DEAŞ ile savaşmaya odaklanması gerektiği kadar, DEAŞ sonrası kurulacak örgütün izlerini aramaları gerektiğini belirtiyor. DEAŞ ve El Kaide üyelerinin hala önemli bir insan kaynağına sahip olduğunu belirten Frantzman, örgütün bitirilmesinden sonra yeni bir örgütün kurulacağına kesin gözüyle bakıyor. Frantzman, yazısında "ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi 2009 yılında yayınladığı bir raporda, yerel istihbaratla yakından çalışarak küresel bir terör tehlikesinde gerilemeler yaşandığını öne sürüyordu. Ancak onun odak noktası sadece El-Kaide idi. Zira Ortadoğu'da hala yeni bir tepkisel dalganın oluştuğunu çok az kişi bilebilirdi. Örneğin, 2002 yılında New York Times gazetesinde bir yazı kaleme alan Jean Herskovits, Boko Haram adlı örgütün gücüne dikkat çekmişti. Çok geçmeden Boko Haram'ın karanlık eylemleriyle tanışmıştı dünya.." ifadelerini kullanıyor.

Frantzman'a göre, Ortadoğu'da yaşanan kaos hiç azalmamakla birlikte, gün geçtikçe büyüyor. Bu durum bölgede DEAŞ gibi örgütlerin başka yapılanmalar üzerinden yine büyüyeceğini öne sürüyor.

Irak'ta Nuri-El Maliki'nin ayrımcı politikalarının DEAŞ'ın güçlenmesini hızlandırdığını da vurgulayan Frantzman, terörizmle mücadelenin sadece savaşarak olamayacağının altını çiziyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.