Sosyal Medya

Güncel

Elindeki bölgeleri kaybeden muhalifler yalnız bırakıldıklarını düşünüyor

Halep’in doğusunda muhaliflerin elinde tuttuğu bölgelere 15 Kasım’dan bu yana korkunç saldırılar düzenleyen Esad rejimi, Rusya ve İran destekli milisler önceki gece ‘zafer’ ilan etti; dünya, yüzlerce sivilin katledildiği saldırılara sessiz kaldı.



KuÅŸatma altındaki muhaliflerin 3 bölgeden daha çekilmesiyle bazı kaynaklara göre 40, bazılarına göre ise 60 bin kiÅŸi 6 kilometrekarelik alanda hayatta kalmaya çalışıyor. Åžii milisler ve Esad ordusu, sığınacak yeri kalmayan ve bölgeden çıkamayan sivillerin durumunu gözetmeksizin havadan ve karadan ağır silahlarla mahalleleri vuruyor. Åžiddetli saldırılar ve iletiÅŸim araçlarının büyük ölçüde devre dışı kalması nedeniyle sivil katliamının boyutları tam olarak tespit edilemiyor. Sivillerin bir kısmı rejimin ele geçirdiÄŸi bölgelerde kalırken, Esad ordusu halkın bir kısmının bazı yollardan dışarı çıkmasına izin veriliyor. Ailelerin nereye götürüldükleri konusundaki belirsizlik ise sürüyor. Ancak özellikle Ä°ran’ın komuta ettiÄŸi Åžii milisler, tahliyeleri engellemeye çalışarak sivil kaybının artmasına neden oluyor.

15 Kasım’dan bu yana bin 71 kiÅŸinin öldürüldüğü doÄŸu Halep’te önceki gün 4 çocuk ve 9 kadın diri diri yakılarak, 67 erkek de kurÅŸuna dizilerek katledildi. 21. yüzyılın en korkunç katliamına tanık olunurken iÅŸ iÅŸten geçtikten sonra dünya kamuoyu ‘harekete geçme’ eÄŸiliminde. Bölgeden gelen korkunç haberleri duyurmak ve kınamaktan baÅŸka bir ÅŸey yapmayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Yüksek KomiserliÄŸi, halka kan kusturan Åžam rejimine baÄŸlı güçlerin evlere girerek sivilleri öldürdüğünü, dün 11’i kadın 13’ü çocuk en az 82 sivilin hayatını kaybettiÄŸine dair bilgiler aldıklarını duyurdu. BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke de bölgeye doÄŸrudan eriÅŸimleri olmadığını dile getirdi. UNICEF ise aileleri yanlarında olmayan 100 çocuÄŸun ağır saldırı altındaki bir binada mahsur kaldığını duyurdu. Esad güçlerinin bir yetimhaneyi vurduÄŸu ve binada ağır tahribat meydana geldiÄŸi öğrenildi.
 
HERKES ÖLÜMÜ BEKLİYOR
Moskova-Åžam yapımı katliamda hayatta kalmaya çalışan onbinlerce kiÅŸi aynı zamanda açlıkla da boÄŸuÅŸuyor. Geçici Suriye Hükümeti Halep Halk Meclisi BaÅŸkanı Brita Hagi Hassan, önceki gün itibarıyla Halep’teki depoların rejim güçlerinin eline geçtiÄŸini söyledi. Hassan, rejim güçlerinin insanları dar bir alana sıkıştırarak katliam yaptığını belirterek “Rejim, dün itibarıyla Halep’teki depolarımızı ele geçirdi, un depolarına el koydu, ÅŸu an Halep’te gıda kalmadı” dedi. Halep’teki trajedinin her geçen dakika daha da kötüye gittiÄŸini ifade eden ve dünya ülkelerine seslenen Hassan, “Ä°nsani geçitler açılmalı. Zaman geçmeden insanlar kurtarılmalı. Artık direniÅŸ diye bir ÅŸey kalmadı. Herkes ölümü bekliyor” diye konuÅŸtu.
 
Suriye Türkmen Meclisi de yaÅŸanan kriz için “Dünyanın gözleri önünde yok oldu, bitti Halep. Kadınlar, çocuklar, yaÅŸlılar önce açlığa sonra ölüme terk edildiler” açıklamasında bulundu. Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü de Halep’in her yerine acil ÅŸekilde insani yardımların ulaÅŸtırılabilmesi için çaÄŸrı yaptı. Son günlerde elindeki alanların büyük çoÄŸunluÄŸunu kaybeden muhalif gruplardan Ahrar Åžam ise mücadelelerinde yalnız bırakıldıklarını belirtti. “Halep’i kim yalnız bıraktı? 1.5 milyar Müslüman, ben, sen, biz, siz... Herkes Halep’i yalnız bıraktı” diyen muhalif grup, Müslümanları Arakan, Filistin ve Halep için harekete geçmeye sadece sosyal medyada paylaşımda bulunarak yol alınamayacağını kaydetti. 
 
ÖLÜMDEN KAÇIŞ YOLU AÇILDI
Türkiye'nin 6 kilometrelik alana sıkışan onbinlerce sivili katliamdan kurtarmak için yürüttüğü çabalar sonuç verdi. Ankara'nın giriÅŸimiyle Halep'in doÄŸusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateÅŸkes saÄŸlandı. AkÅŸam 19.00 sularında sonuçlanan görüşmelerde, kuÅŸatma altındaki bölgede bulunanların güvenli ÅŸekilde tahliye edilmesi konusunda mutabakata varıldı. Mutabakata göre, ilk etapta bölgede sıkışan sivillerin Halep’in batısında ÖSO'nun kontrolündeki Ä°dlib'e çıkarılmasına öncelik verilecek. Sivilleri güvenli ÅŸekilde tahliye edecek otobüsler bölgeye ulaÅŸtı. Ä°kinci etapta, kent merkezinin doÄŸusundaki silahlı muhaliflerin de güvenli ÅŸekilde tahliyelerini öngörüyor. Yetkililer, mutabakatın, silahlı muhalif grupların bölgeden hafif silahlarıyla güvenli biçimde ayrılmasını da kapsadığını kaydetti. Varılan ateÅŸkes ve tahliye mutabakatına Türkiye arabuluculuk etti.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu konuyla ilgili, "Ülkemiz haftalardır insani koridorun hayata geçirilmesi yönünde çaba sarfetmekteydi. Bu çabalarımız son günlerde artarak sürdürülmüştü. Bugün ateşkesin sağlanması yönünde bir adım atılmış olması sevindirici olmakla birlikte kırılgan bir ortamın bulunduğunu her zaman göz önünde bulundurmakta ve temkinli davranmakta yarar bulunmaktadır. Mutabakatın işleyişi yakından takip edilecektir" açıklamasını yaptı. İlk etapta İdlib'e nakledilecek sivillerin burada kalıp kalmayacakları, Türkiye üzerinden Azez ve Halep'in kuzey kırsalına geçirilip geçirilmeyecekleri ise Türk ve Rus yetkililer arasında bugün yapılacak görüşmelerden sonra belli olacak.
 
ÇOCUKLARIN CESETLERİ KÖMÜR OLDU
Halep’te korkunç saldırılara maruz kalanlar, bölgede yaÅŸanan katliamı sosyal medyadan duyuruyor. Sokakların açık bir mezarlığa dönüştüğü kentten yükselen çığlıklar duyanları kahrediyor.
 
SOYKIRIMI DURDURUN
* Aktivist Lina el Åžami: “Beni duyabilecek herkese sesleniyorum. KuÅŸatılmış Halep’te ÅŸu anda bir soykırımla karşı karşıyayız. Bu son videom olabilir. Esed diktatörüne karşı çıkan 50 binden fazla insan bombardımanla öldürülmekle tehdit ediliyor. Burada hiçbir güvenli alan ve hayat ÅŸansı yok. Her yeni bomba, yeni bir katliam demek. insanlığı kurtarın. Soykırımı durdurun.”
 
İNSANLAR PARÇALANIYOR
* Aktivist Mr. Alhamdo: (Bir öğretmenin yaÅŸadıkları) “Lamar onu kucağıma almam için beni durdurdu. Acaba onu bir kez daha görebilecek miyim? Halep’te kıyamet günü. Bombalar sivillerin baÅŸlarına yağıyor. Ä°nsanlar koÅŸuyor, koÅŸuyor, ama nereye gideceklerini bilmiyor. Belki bu çaÄŸrı, son çaÄŸrı olacak. Kızımı ve diÄŸer çocukları kurtarın. Bu sessizlik neden. Ä°nsanlar parçalanıyor. Ä°nsanlar yerlerde yaralı olarak yatıyor ve kimse onlara yardım etmiyor.”
 
BİZ AÇIZ, ÖLÜYORUZ
* YaÅŸlı bir Halepli: “Biz ölüyoruz, açız. Çocuklarımız kesiliyor. Kadınlarımız çöktü. Nerdesiniz? Bizi dinleyenler, Allah’tan korkun. Ey Müslümanlar! Nerdesiniz? Hiçbir ÅŸeyimiz kalmadı. Duyan kimse bizi kurtartsın. n Halepli çocuk Ammar: Uçak sabahtan beri bizi vuruyor. Hastane yok. Çocukların cesetleri kömür oldu. Ä°laç yok. Yemek yok.”
 
SADECE TÃœRKÄ°YE YANIMIZDA
*  Yardım gönüllüsü Faris ebu Ä°slam’ın son mesajı: “Allah bizi unutmayacak ve Allah bize kapı açacak. Åžimdi sadece Türkiye bizimle beraber. Korku, buradaki en büyük ÅŸey. Herkes eli yüreÄŸinde yaşıyor. Bomba sesi geliyor, insanlar aÄŸlamaya baÅŸlıyor. Buradaki insanların yaÅŸadığını bir kendileri, bir de Allah biliyor. Hakkınızı helal edin.”
 
EVLATLARIMIZI ÖLDÜREBİLİR MİYİZ?
* Bombalar altında can veren Halepliler, intikam saldırılarına da maruz kaldı. BirleÅŸmiÅŸ Milletler yetkilileri, muhalifleri desteklediÄŸi düşünülen sivillere yönelik cinayet, iÅŸkence, cinsel saldırı yapıldığı bilgilerini paylaÅŸtı. Katliama iliÅŸkin Karar’ın güvenilir kaynaklardan ulaÅŸtığı bilgilere göre bölgedeki siviller, Ä°slam alimlerinden “Kadınlarımız ve kızlarımızı cinsel saldırıdan kurtarmak için öldürebilir miyiz?” diyerek fetva istiyor. -HÄ°LAL ÖZTÃœRK
 
YAŞANANLAR YÜREĞİMİZİ YAKIYOR
* ABD DışiÅŸleri Sözcüsü John Kirby: Çok derin bir hayal kırıklığı içerisindeyiz fakat Rusya’nın Halep’te ateÅŸkes saÄŸlanmasına yanaÅŸmamasına ÅŸaşırmadık. Rejimin ve destekçilerinin saldırıları anlaÅŸma saÄŸlanıncaya kadar devam edecek.
 
* Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel: YaÅŸanan durum tam bir felaket. Bizim yüreÄŸimizi yakıyor. Bunu gerçekten söylemek lazım. Ä°nsani yardım konusunda Suriye rejimiyle Rusya ve Ä°ran’ın da anlayış göstermesi için bütün yolları deneyeceÄŸiz.
 
* Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov: KonuÅŸmaktan yorulduk. Rusya, bunu koridorların güvene alındıktan sonra yapılmasını istiyor. Ancak, Amerikalılar bir ÅŸeyin yapılması için parmağını dahi oynatmadı. Kaybedilen zamanı sivillerin çıkarılması için kullanabilirdik. 
 
* BirleÅŸmiÅŸ Milletler: Halep’te yaÅŸananlar Duma’da, Rakka’da ve Ä°dlib’de de tekrar edebilir. Katliam durdurulmalı. Biz de kendi halkına karşı iÅŸlenen ihlalleri, sorumlularının hesap vereceÄŸi inancıyla belgeliyoruz.
 
'BU KANI DURDURUN'
Halep’te sivilleri hedef alan saldırılar Rusya’nın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu önünde protesto edildi. Önceki gece Özgür-Der üyesi yaklaşık yüz kiÅŸi, Ä°stiklal Caddesi’nde toplandı. “Emperyalist Rusya, Suriye’den defol” pankartı taşıyan grup, saldırılarda yaÅŸamını yitirenler için dua etti. Grup, Esad, Rusya ve Ä°ran aleyhine slogan atarak dua okudu. Dün öğle saatlerinde de yine bir grup protestocu aynı noktada Rusya’ya tepki gösterdi. Türkiye’nin farklı noktalarında da Halep’teki siviller için eylemler vardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.