Sosyal Medya

Dünya

AB'den kritik Türkiye toplantısı

AB, Türkiye ile ilişkilerin geleceğine yönelik önemli bir toplantı yapacak. AB dışişleri bakanları bir yandan Türkiye’deki gelişmeleri ele alırken diğer yandan da müzakerelerin askıya alınıp alınmaması konusunda pozisyon belirleyecek.



Avrupa Parlamentosu'nun, Türkiye'de insan hakları ve hukuk devleti alanlarında yaşanan olumsuz gelişmelere dikkat çekerek üyelik müzakerelerinin 'geçici olarak dondurulması' çağrısını içeren tavsiye kararının ardından AB dışişleri bakanları önemli bir toplantıda bir araya geliyor.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, AB'ye üye 28 ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getirecek Genel İşler Konseyi'nde, bir yandan Türkiye'deki gelişmeler masaya yatırılırken diğer yandan da ilişkilerin geleceği konusunda ortak pozisyon arayışına girilecek. Toplantıya ilişkin olarak hazırlanan taslak sonuç bildirisinde sert eleştiri ve olumsuz tespitler yer alsa da Türkiye'yle müzakerelerin 'askıya alınması' ya da 'geçici olarak dondurulması' yönünde bir ifadeye yer verilmedi.

Müzakerelerin devamı konusunda özellikle Avusturya ve Hollanda olumsuz tavır içinde. Avusturya, Türkiye'de son aylarda hiçbir olumsuz gelişme olmamış gibi müzakerelerin devam ettirilmesinin doğru olmayacağı görüşünde. Bu bağlamda da müzakerelerin dondurulmasını istiyor. Hollanda'nın tutumu ise daha esnek. Viyana, şu ana kadar yoğun destek arayışı içine giriş olsa da müzakereleri askıya alalım çağrısına destek bulamadı. AB kurumlarının liderlerinin yanı sıra AB'nin büyük ülkeleri başta olmak üzere çok sayıda ülke müzakerelerin devamından yana. Böyle bir ortamda Avusturya'nın pozisyonunda ne kadar direnebileceği merak konusu olmayı sürdürüyor. Sonuç bildirisinin son halinde askı vurgusu yapılmasa da Avusturya ve Hollanda'nın itirazlarını dikkate alan bazı unsurlara yer verilme ihtimali bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.