Sosyal Medya

Güncel

Azerbaycanlı STK'dan hükümete reform çağrısı

"Azerbaycan siyasi tutsaklara karşı" Birliği siyasi reformları başlatılmasını talep etti



Azerbaycanlı sivil toplum kuruluşu 'Azerbaycan Siyasi Tutsaklara Karşı Birliği', ülkedeki insan hakları aktivistleri ve siyasi tutukluların aile üyeleri ile yaptığı toplantıda Aliyev hükümetinden siyasi reformların başlatılmasını, siyasi mahkumların serbest bırakılmasını, muhalif düşüncede olanların takip edilmemesini ve sivil toplum kuruluşlarının özgür çalışması talep etti.

Uluslararası Ä°nsan Hakları Günü dolayısıyla Azerbaycan Aydınlar DerneÄŸi binasında 10 Aralık'ta yapılan toplantıda, 2016 yılının, son 10 yılda Azerbaycan’da siyasi tutsakların sayısın en çok olduÄŸu yıl olarak tarihe geçtiÄŸi bildirildi.

Azerbaycan Siyasi Tutsaklara Karşı BirliÄŸi BaÅŸkanı Oktay Gyulalyev konuÅŸmasında, "Azerbaycan'da son yılda insan hakları durumu ciddi ÅŸekilde kötüleÅŸti. Hükümet insan hakları ve özgürlükler alanında uluslararası yükümlülüklerin gözetilmesini tamamen terk etti. Muhalefete ve siyasi çoÄŸulculuÄŸa hoÅŸgörüsüzlük devlet politikası halini aldı. Siyasi tutukluların sayısı son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaÅŸarak 160 rakamını aÅŸtı. Ancak bu son rakamlar deÄŸil. Muhtemelen bu listeyi yeni isimler dolduracaktır” dedi.

Gyulalyev, aynı zamanda bu toplantının Azerbaycan Aydınlar DerneÄŸi'nin küçük bir odasında yapılmasını hükümetin "insan haklarına” ne kadar önemsiz baktığının göstergesi olarak deÄŸerlendirdi.

Gyulalyev, “CumhurbaÅŸkanlığı idaresine baÄŸlı Uluslararası Basın Merkezi bize toplantı için salon ayırmayı reddetti. Bize yer ayırmak isteyen bir salon sahibi polise davet edildi ve onun iÅŸ yeri kapatıldı. Bundan dolayı biz toplantımızı bu 20 metrekarelik küçük bir odada yapıyoruz. Polis vatandaÅŸlarımızı izin aldığımız toplantılarda bile takip ediyor. 17 Eylül'de yaptığımız protesto gösterisinden sonra çoÄŸunluÄŸu Azerbaycan Halk Cephesi üyesi olan 250 kiÅŸi tutuklandı. Onlardan 27 kiÅŸi idari tutuklamaya maruz kaldı, 5 kiÅŸiye para cezası verildi ve 5 kiÅŸi ise iÅŸinden kovuldu” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.