Sosyal Medya

Coğrafyamız

Doğu Halep'in yüzde 90'ı rejimin eline geçti

Suriye'de rejime bağlı güçler Halep'te ilerleyişini sürdürüyor. Son olarak muhaliflerin denetimindeki Şeyh Said mahallesi rejimin eline geçti. Rusya, 728 muhalif ve 13 binden fazla sivilin rejim tarafından kuşatılan bölgelerden çıktığını açıkladı.



Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), rejimin muhaliflerin denetimindeki Şeyh Said bölgesini ele geçirdiğini söyledi. Gözlemevi'ne göre muhalifler bu kayıpla beraber denetimleri altındaki toprakların yüzde 90'ını rejime kaptırmış oldu.

Rus haber ajansı RIA’ya göre, Rusya Savunma Bakanlığı son 24 saatte kuÅŸatılmış Halep’ten 13 bin 346 sivilin çıktığını, 728 muhalifin ise teslim olduÄŸunu söyledi.

ABD ve Rusya Halep'i görüşüyor

ABD ile Rusya ise Halep'ten çıkışlar konusunda bir anlaÅŸma üzerinde çalışıyor. Al Jazeera, DoÄŸu Halep’teki muhaliflere güvenli çıkış saÄŸlamak amacıyla ABD ile Rusya tarafından hazırlanan mutabakat tasarısına ulaÅŸtı. Tasarıya göre bölgede kalma ya da çıkma konusunda siviller kendi istekleri doÄŸrultusunda hareket edecek. Rejimin kuÅŸatması altında doÄŸu Halep’ten çıkması zorunlu olan muhaliflerin ise 10 Aralık’tan itibaren tahliye edilmeye baÅŸlaması öngörülüyor. Muhalifler hafif silahlarıyla Ä°dlib ya da Kuzey Halep kırsalına (Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesi) çıkışına izin verilecek.

El Kaide ile baÄŸlantısını kopardıktan sonra adını Åžam’ın Fethi Cephesi olarak deÄŸiÅŸtiren Nusra Cephesi’nin savaşçıları ise Kuzey Halep’e deÄŸil sadece Ä°dlib’e tahliye edilebilecek.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Washington ile bu konuda henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Suriye’de Mart 2011’de baÅŸlayan ve 5 buçuk yılını geride bırakan savaÅŸta 300 bin sivilin öldüğü tahmin ediliyor. Suriye nüfusunun yarısından fazla evsiz kaldı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.