Sosyal Medya

Güncel

Gafil terörist yöntemiyle saldırmışlar!

Terör Türkiye’yi bir kez daha vurdu. PKK, Vodafone Arena Stadı’nda Beşiktaş Bursaspor maçı sonrası güvenliği sağlayan çevik kuvvet polislerini hedef aldı. Resmi açıklamalara göre 30’u polis 7’si sivil, 38 kişi şehit oldu. Şehitlerden birinin kimliği belirlenemedi.



Yaralanan 155 kiÅŸinin 14’ü yoÄŸun bakımda. Ä°ki ayrı noktada gerçekleÅŸtirilen hain saldırının arkasında terör örgütü PKK olduÄŸu kesinleÅŸti. Karar’ın güvenlik kaynaklarından ulaÅŸtığı bilgilere göre bu kez teröristler taraftar görüntüsü ile kalabalığın arasına karıştı. Biri patlayıcı yüklü araçla, diÄŸeri sırt çantası içinde çevik kuvvet polislerinin bulunduÄŸu noktalara saldırdı. Saldırının hazırlık safhası ve patlamaların zamanlaması hainlerin ince detaylarına kadar planlama yaptığını ortaya koydu.
 
Teröristlerden biri Dolmabahçe Gazhane Caddesi’nin BeleÅŸtepe olarak bilinen noktasında harekete geçti. Maç bitimimden yaklaşık 1.5 saat sonra kalabalığın dağılmasını bekleyen hain, polislerin görev noktalarından ayrılarak kendilerini merkeze götürecek otobüslere binmesini bekledi. Çevik kuvvet polislerinin toplanmasından sonra, saat 22.30’da ilk olarak BeleÅŸtepe’deki bombalı araç uzaktan kumandayla patlatıldı. Ä°lk bilgilere göre 400 kiloluk bomba büyük bir gürültüyle patladı. Bombanın daha geniÅŸ alanda etkili olması için düzenek ve malzemelerinin diÄŸer saldırılarda kullanılanlardan farklı olduÄŸu belirtildi. Özel olarak hazırlanan bombanın içeriÄŸiyle ilgili ayrıntılı bilgiler açıklanmadı. Ancak ilk tespitler amonyum nitrat (gübre) içerisine TNT kalıplarının konulduÄŸu ve demir bilyeler kullanıldığı yönünde. Bombanın ÅŸiddetinden parçaların 25 metre yükseÄŸe fırladığı belirlendi. Emniyet kaynakları bombanın uzaktan kumandayla patlatıldığı yönünde tespitlerde bulundu. 
 
Ä°lk saldırıdan 45 saniye sonra ikinci canlı bomba Maçka Parkı’nda kendini patlattı. Sırt çantalı ve yaya olarak ilerleyen teröristi polis farketti. Dur ihtarı yapıldıktan sonra, etrafı 5 polis tarafından çevrelenen terörist bombanın pimini çekti. Teröristi farkedip etkisiz hale getirmeye çalışan polisler ÅŸehit oldu. Saldırının hemen ardından polisin yaptığı operasyonlarda saldırı ile iliÅŸkili oldukları gerekçesiyle 13 kiÅŸi gözaltına alındı.
 
1 GÃœNLÃœK ULUSAL YAS
Saldırıdan kısa bir süre sonra olay bölgesine giden İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, SaÄŸlık Bakanı Recep AkdaÄŸ ve BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ incelemelerde bulundu. Türkiye’yi yasa boÄŸan saldırının ardından dün tüm yurtta 1 günlük ulusal yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bombalı araçla saldırıya ilişkin 1 başsavcı vekili ile 5 cumhuriyet savcısı görevlendirdi.
 
YÄ°NE PKK TAÅžERONU ÃœSTLENDÄ°
PKK’nın maÅŸa örgütü TAK Ä°stanbul saldırısını üstlendi. Örgüt sitesinde yapılan açıklamada, saldırıda iki teröristin öldüğü belirtildi. PKK’nın sivilleri hedef aldığı saldırılarını üstlenen TAK en son Kasım ayında Diyarbakır’da 11 sivil ve polisin hayatını kaybettiÄŸi saldırıyı üstlenmiÅŸti. TAK’ın üstlendiÄŸi saldırılardan bazıları şöyle:
 
10 Haziran 2007: Ä°stanbul Bakırköy’de 31 kiÅŸinin yaralanması ile sonuçlanan patlama.
 
17 Temmuz 2005: Aydın KuÅŸadası’nda turistleri taşıyan minibüse ve bir hafta sonra Ä°zmir ÇeÅŸme’de çöpe bırakılan bombanın patlaması sonucu 5 turist, bir polis memuru öldü, 34 kiÅŸi yaralandı.
 
Yıldırım: Saldırı terör örgütü PKK'nın marifeti
 
 
31 Ekim 2010: Ä°stanbul Taksim’de polis noktasına saldırıda 32 kiÅŸi yaralandı.
 
23 Mayıs 2007: Ankara Ulus Anafartalar çarşısındaki patlamada 7 kişi öldü, 102 kişi yaralandı.
 
26 AÄŸustos 2011: Antalya Konyaaltı plajı ile 28 AÄŸustos’ta Kemer halk plajındaki patlamalarda 6 turist yaralandı.
 
20 Eylül 2011: Ankara Kızılay’daki patlamada 3 kiÅŸi hayatını kaybetti, 34 kiÅŸi yaralandı.
 
23 Aralık 2015: Sabiha Gökçen Havalimanı’na düzenlenen saldırıda 1 temizlik görevlisi hayatını kaybetti.
 
13 Mart 2016: Ankara Güvenpark’taki saldırıda 35 kiÅŸi ÅŸehit oldu.
 
7 Hazıran 2016: Vezneciler’deki saldırıda 11 kiÅŸi ÅŸehit oldu.
 
29 Kasım 2016: Adana ValiliÄŸi’ne yönelik bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 2 kiÅŸi ÅŸehit oldu.
 
DOÄžRUDAN DEVLETÄ° HEDEF ALDILAR
Prof. Dr. Hasan Köni: Bir ülkenin teröristi baÅŸka ülkeler tarafından kurtuluÅŸ savaşçısı, ayaklanan halk diye nitelendiriliyor. Obama birkaç gün önce yaptığı açıklamada muhaliflere de silah vereceklerini söyledi. Muhalif gruplar arasında YPG’liler de var. Bu tür açıklamalar baÄŸlantısız terör örgütü elemanlarını cesaretlendirmiÅŸ olabilir. Saldırının direk güvenlik güçlerine yapılması açıkça devlete saldırıdır. DoÄŸrudan devlete mesaj verilmek istenmiÅŸtir. Kış aylarında daÄŸlarda eyleme geçilemediÄŸi için terör, ÅŸehir içlerine sıçramaya baÅŸlar. Bundan sonrasında da çok dikkat etmek gerekiyor.
 
EL BAB OPERASYONUNA MÄ°SÄ°LLEME
Prof. Dr. Ramazan Gözen: Bu olay Türkiye’de son bir yıl içerisinde yapılan 17. büyük saldırı. Tabloya baktığımızda bu bize bir mesaj veriyor; Türkiye bir savaÅŸ ülkesi haline gelmiÅŸtir. Bu klasik anlamda bir savaÅŸ deÄŸil, terör üzerinden uygulanan bir savaÅŸ. Bunun böyle olmasının önemli iki nedeni vardır. Birincisi 30 yıldır canımızı yakan PKK sorunu. Ä°kincisi de Suriye bataklığından ülkemize sıçrayan sorunlar. BeÅŸiktaÅŸ’taki terör saldırısının bana göre faili PKK terör örgütüdür. Nedeni de Türkiye’nin ‘El Bab’a giriyoruz’ açıklaması yapmasıdır. PKK’nın bu açıklamaya bir misilleme yapmak için saldırıyı gerçekleÅŸtirdiÄŸini düşünüyorum.
 
‘GAFÄ°L TERÖRÄ°ST’ YÖNTEMÄ°
Güvenlik Uzmanı Abdullah AÄŸar’in verdiÄŸi bilgilere göre bombanın TNT ile patlatılmaması, amonyum nitratın içine konulması ÅŸiddetini artırdı. DüzeneÄŸin hazırlanması da saldırının profesyonelce olduÄŸunu gösteriyor. AÄŸar, Türkiye’de çok az uygulanan ‘alanda ve zamanda kademelenmiÅŸ’ bir saldırı olduÄŸuna dikkat çekti AÄŸar hareket halinde bir araç ve yaya haldeki canlı bombanın 45 saniye aralıkla patlatıldığını belirterek, otomobildeki teröristin ‘gafil’ diye tabir edilen bombanın ne zaman patlatılacağından habersiz olabileceÄŸini ifade etti. Emniyet kaynaklarının uzaktan kumanda ile bombanın patlatıldığı yönündeki tespiti de bunu doÄŸruladı. Fiziki güvenlik tedbirleriyle bu saldırıların engellenmesinin çok zor olduÄŸunu söyleyen AÄŸar “Fiziki tedbir yüzde 15 seviyesinde etkilidir. Yüzde 85 oranında engellenmesinin yolu fiziki güvenlik deÄŸil bu eylemin karar alma yığınak uygulama önceki safhalarda deÅŸifre edilmesidir. Bunu da istihbaratla yapabilirsiniz” dedi.
 
MALÄ°YETÄ° NE OLURSA OLSUN HESABI SORULACAK
Hain saldırıda hayatını kaybeden 5 polis memuru için ilk tören Ä°stanbul Emniyet Müdürlüğünde yapıldı. Åžehit polisler, 3. sınıf emniyet müdürü Vefa Karakurdu, emniyet amiri Kadir Yıldırım, polis memurları Adem OÄŸuz, Ä°lker UylaÅŸ ve Hasan Bilgin için düzenlenen törene CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yanında BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Bakanlar, siyasi parti temsilcileri, mülki ve idari yetkililer ile çok sayıda polis katıldı. Törene katılan dini temsilciler arasında Hahambaşı Ä°shak Haleva da hazır bulundu.
 
Åžehit düşen mesai arkadaÅŸları için ilk konuÅŸmayı yapan Ä°stanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan oldukça öfkeliydi: “Terör örgütlerinin vermek istediÄŸi alçak mesajı görüyoruz. 15 Temmuz’da çok sık söylenen bir cümle var. Burada affınıza sığınarak tekrar söylemek istiyorum: Siz kimin kimlerin köpeÄŸisiniz onu söyleyin bize.” Ardından konuÅŸan İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu ÅŸunları söyledi: “Hala siyaset peÅŸindeler, hakimiyet peÅŸindeler. Hiç lafı dolandırmaya gerek yok.
 
Vefa da Kadir de Adem de Ä°lker de Hasan da bütün ÅŸehitlerimiz bilsin. O insanlıktan çıkmış alçaklara ÅŸunu söylüyoruz. Yarından tezi yok, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenlik güçlerinin birinci öncelikli iÅŸi bunu yapanlardan intikam almaktır. Karada havada denizde yerin neresinde olursa olsun, hangi güce sığınmışlarsa sığınsınlar, Türk milleti bu kanı yerde bırakmayacaklardır.
 
 
Erdoğan: Daha ağır bedeller ödeyecekler
 
Maliyeti ne olursa olsun bu hesap görülecektir. Bunun mazereti yoktur, artık saflar bellidir. Allah yolunda, vatan yolunda millet uÄŸrunda çarpışanlar ve onun karşısında olanlar. Devletin kılıcı uzundur. Bugün burada gözyaşı döken, içi sızlayan herkesin yüreÄŸine su serpecek ÅŸekilde bu eÅŸkıyalardan tek tek hesap soracağız. Bulundukları bütün delikleri baÅŸlarına yıkacağız.” Åžehitlere, konuÅŸmalar sonrasında okunan duanın ardından son yolculuklarına uÄŸurlanmak üzere memleketlerine gönderildi. 
 
Samsun, MuÅŸ, Bayburt, Adana, Åžanlıurfa, Ankara.... Türkiye’nin dört bir yanına terörün söndürdüğü gencecik fidanların ateÅŸi düştü.
 
 
Ä°KÄ°ZLERÄ° YETÄ°M KALDI
Konyalı Nazif Emre Horoz, 24 yaşındaydı. 2 yıllık evliydi ve  Erva ve Elif adında ikiz babasıydı  Åžehit Horoz’un babası Mustafa Horoz’un, oÄŸlunun yanında Ä°stanbul’da taksi ÅŸoförlüğü yapıyordu.  Åžehit polis memuru bugün memleketi SeydiÅŸehir’de topraÄŸa verilecek. 
 
 
ANNESÄ° Ä°LE BÄ°RLÄ°KTE YAÅžIYORDU
Saldırının kurbanlarından biri de Ordulu Görkem Yazıcı’ydı. Koç Ãœniversitesi  Ã¶ÄŸrencisi Görkem çocukken babasını kaybetmiÅŸti. Ä°stanbul’da annesi ile beraber yaşıyordu. Evin tek çocuÄŸu olan Görkem  Amerikan futbolu sporcusuydu. Görkem Yazıcı’nın ailesinin isteÄŸi üzerine cenazesi Ä°stanbul’da topraÄŸa verilecek.
 
Ä°STANBUL’A GEZMEYE GELMÄ°ÅžTÄ°
Saldırının aramızdan aldıklarından biri de BaÅŸkent Ãœniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Sinoplu 21 yaşındaki Berkay AkbaÅŸ. 21 yaşındaki Berkay için saldırının ilk anlarında sosyal medyadan kayıp çaÄŸrıları yapılmıştı. Patlamanın ardından Berkay’ın arkadaÅŸları ve ailesi Twitter’da Berkay’dan haber alınamadığını belirterek yardım istemiÅŸti. Haftasonu gezmek için Ä°stanbul’a gelen AkbaÅŸ da kanlı saldırıya bindiÄŸi takside yakalandı. Uzun süre kendisinden haber alınamayan AkbaÅŸ’ın öldüğü sabah saatlerinde ailesine iletildi.
 
Genç tıp öğrencisinin acılı babası konuştu
 
 
Genç tıp öğrencisinin acılı babası konuştu
 
DOĞUM GÜNÜ İÇİN GELDİM MORGDAN ALDIM
Åžehit polis memuru OÄŸuzhan Duyar’ın annesi Nurhan Duyar, oÄŸlunun polisliÄŸi sevdiÄŸini ve hep ÅŸehit olmak istediÄŸini belirterek “Biz her zaman dimdik ayaktayız.” dedi. Duyar, oÄŸlunun 7 ay önce polis memuru olduÄŸunu söyledi. Duyar “Ne istediler benim kuzumdan. O benim varım, yoÄŸum, bir tanemdi. Onu da götürdüler. OÄŸlum polisliÄŸi seviyordu, hep ÅŸehit olmak istiyordu. Biz her zaman dimdik ayaktayız. Benim oÄŸlumun istediÄŸini oldu. Åžehit annesiyim. Allah kalanlara, hepsine uzun ömür versin. 21 yaşındaydı. 28 Aralık’ta da doÄŸumgünüydü. DoÄŸum günü için gelecektim ama morgdan aldım” sözleri ile yürekleri daÄŸladı.
 
DÄ°YARBAKIR’A ATEÅž DÜŞTÃœ
BeÅŸiktaÅŸ’taki terör saldırısının kurbanlarından biri olan Taksim-Bostancı dolmuÅŸu sürücüsü 24 yaşındaki Velat DemiroÄŸlu’nun cenazesi, Kartal SoÄŸanlık Merkez Camii’ndeki törenin ardından memleketi Diyarbakır’a gönderildi. Velat DemiroÄŸlu’nu son yolculuÄŸuna aralarında babası, annesi, yakınları ve arkadaÅŸlarının bulunduÄŸu kalabalık bir grup uÄŸurladı.
 
ATANAMAYINCA POLÄ°S OLMUÅžTU
Åžehit memuru Çetin Sarıkaya, babasını kaybettikten sonra ailesinin umudu olmuÅŸtu.  Bekar olan Çetin Sarıkaya’nın beden eÄŸitimi öğretmenliÄŸi bölümünden mezun oldu ve atanamayınca polis olmaya karar verdiÄŸi öğrenildi. Åžehidin naaşı, ElmadaÄŸ Kargalı ÅžehitliÄŸi’ne defnedilecek.
 
 
STADIN VEFA MÜDÜRÜ
Vodafone Arena’dan Sorumlu Özel Güvenlik Åžube Emniyet Müdürü ve BeÅŸiktaÅŸ Kongre Ãœyesi Vefa Karakurdu da terör saldırısının sevdiklerinden aldıkları arasında. Evli ve 2 çocuk babası Vefa Karakurdu, maçın ardından yakın bir arkadaşına “6 yıl sonra Bursasporluları burada ağırladık. Şükür kazasız atlattık” dediÄŸi ortaya çıktı.  Vefa Karakurdu’nun kardeÅŸi Sabri Ferda Karakurdu’nun ise 2008’de EreÄŸli-Alaplı karayolunda geçirdiÄŸi trafik kazası sonucu 3 arkadaşı ile birlikte hayatını kaybettiÄŸi öğrenildi. Babası için düzenlenen cenaze törenine katılan ÅŸehit Karakurdu’nun kızının gözyaÅŸları herkesi aÄŸlatttı.
 
MABEYN KÖŞKÃœ’NDE ACÄ°L GÃœVENLÄ°K ZÄ°RVESÄ°
BeÅŸiktaÅŸ’taki terör saldırısının ardından, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan baÅŸkanlığında, Ä°stanbul’da güvenlik toplantısı gerçekleÅŸtirildi. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıya BaÅŸbakan Binali Yıldırım ve bakanlar katıldı. Toplantıda, BaÅŸbakan yardımcıları Numan KurtulmuÅŸ, Veysi Kaynak ve TuÄŸrul TürkeÅŸ, Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili üst düzey bürokratlar yer aldı.
 
 
TBMM’DE TERÖRE KARÅžI 3 PARTÄ°LÄ° ORTAK BÄ°LDÄ°RÄ°
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP ve MHP grupları, Ä°stanbul’daki terör saldırısına karşı ortak bildiriye imza attı. AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ, CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay ve MHP Grup BaÅŸkanvekili Erkan Akçay, imzalarının olduÄŸu ortak bildiriyi kürsüden ayrı ayrı okudu. Metinde; “Bizler bu bildiriye imza atan siyasi parti grupları olarak; devletimizin bekası ve sinesinden çıktığımız aziz milletimizin huzuru için, terörle mücadelede güvenlik güçlerimizin sonuna kadar yanındayız. Bu terör saldırısı neticesinde ÅŸehit olan polislerimize ve vatandaÅŸlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil ÅŸifalar diliyoruz. Milletimizin başı saÄŸ olsun” denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.