Sosyal Medya

Güncel

Başkanlık tamam. Vekil sayısı artıyor, seçilme yaşı düşüyor ve koalisyon devri bitiyor!

AK Parti ve MHP’nin üzerinde anlaştığı ve dün Meclis’e sunulması planlanan anayasa değişikliği teklifi gerekçenin yazımı tamamlanmadığı ve bazı eksikliklerin giderilmesi için bugüne kaldı. ‘Cumhurbaşkanlığı’ olarak formüle edilen başkanlık sistemine geçişi öngören teklif, bugün 315 AK Partili vekilin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Hemen ardından AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak kameraların karşısına geçerek yeni sistemin detaylarını kamuoyuna açıklayacak.



Bu arada teklife iliÅŸkin bazı detaylar da belli oldu. Tek meclis ve üniter yapının korunmasını amaçlayan teklife göre, baÅŸbakanlık makamı kaldırılacak. CumhurbaÅŸkanı, devletin ve yürütmenin başı olacak. CumhurbaÅŸkanına yürütmenin alanına giren konularda kararname çıkartabilme yetkisi verilecek. Yeni sistemde yetkileri artırılan cumhurbaÅŸkanının cezai sorumluluÄŸu da olacak. CumhurbaÅŸkanının partisiyle iliÅŸiÄŸi kesilmeyecek. Anayasa’nın 101’inci maddesinde yer alan “seçilirse cumhurbaÅŸkanının partisiyle iliÅŸiÄŸi kesilir” hükmü yürürlükten kaldırılacak.
 
DiÄŸer yandan AK Parti ile MHP arasındaki Yüce Divan pürüzü de giderildi. Buna göre, cumhurbaÅŸkanı hakkında 276 oyla soruÅŸturma önergesi verilebilecek. Komisyon kurulması için 330 milletvekilinin oyu gerekecek. CumhurbaÅŸkanının Yüce Divan’a gönderilmesi için ise 367 milletvekilinin oyu aranacak.
 
CumhurbaÅŸkanlığı sistemine geçilmesi halinde halihazırda 550 olan milletvekili sayısının 600’e yükselmesi bekleniyor. Yeni sistem yedek milletvekilliÄŸini de öngörüyor. Milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesi planlanıyor. Teklifle cumhurbaÅŸkanına kendi kabinesini kurma yetkisi verilmesi hedefleniyor. CumhurbaÅŸkanının bakanlıklara Meclis içinden atama yapması halinde boÅŸalan koltuÄŸa yedek milletvekili geçecek.
 
KOALİSYONLAR DÖNEMİ SONA ERECEK
BaÅŸbakan Binali Yıldırım, AK Parti grubu olarak anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifini yarın (bugün) TBMM’ye vereceklerini söyledi, “Bu teklifle birlikte cumhurbaÅŸkanlığı sistemi, inÅŸallah Türkiye’de koalisyonlar dönemini sona erdirecek” dedi. BaÅŸbakan Yıldırım, Zonguldak’ta, Filyos Limanı temel atma ve 72 tesisin açılış törenine katıldı. Yıldırım’ın gündeminde bugün TBMM’ye verilecek anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi paketi vardı. Ãœlkeyi darbelerden kurtarmak ve istikrarsızlığın Türk siyasetinin tarihinden tamamen kalkması için sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi çalışmasının devam ettiÄŸini vurgulayan Yıldırım, şöyle dedi: “MHP ile beraber sınırlı bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸikliÄŸi öngören yeni anayasa teklifini hazırladık. AK Parti grubu olarak yarından itibaren anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifimizi TBMM’ye veriyoruz. Bu teklifle birlikte cumhurbaÅŸkanlığı sistemi inÅŸallah Türkiye’de koalisyonlar dönemini sona erdirecek.
 
Güçlü Meclis, güçlü icra ÅŸeklinde daha demokrasimizin güçleneceÄŸi, sorunların, vesayetlerin ortadan kalkacağı güzel günleri hep birlikte yaÅŸayacağız.”  Zonguldak ValiliÄŸi’ni de ziyaret eden Yıldırım burada da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bütün maddelerde mutabakat saÄŸlandığını, bir pürüz olmadığını söyleyen Yıldırım, pakette cumhurbaÅŸkanının seçildikten sonra partisi ile iliÅŸkisinin kesilmeyeceÄŸi ÅŸeklinde düzenleme yapıldığını kaydetti. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu’nun, “1982 Anayasası yüzde 92’lik oyla kabul edildi. Yüzde 92’nin altında kalan her oyun belki meÅŸruiyeti bile tartışılır” ÅŸeklindeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine  BaÅŸbakan Yıldırım, “Vatandaşı tanımayanı vatandaÅŸ hiç tanımaz, kusura bakmasın, kim olursa olsun” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
OHAL OLAN HANGİ ÜLKEDE ANAYASA DEĞİŞİYOR
CHP lideri Kemal kılıçdaroÄŸlu, AK Parti ve MHP’nin üzerinde uzlaÅŸtığı anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini deÄŸerlendirirken “Dünyanın hangi ülkesinde OHAL olan bir ülkede anayasa deÄŸiÅŸiyor” dedi.
 
NTV’ye konuÅŸan KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları söyledi: “Yapılan bir rejim deÄŸiÅŸikliÄŸidir sistem deÄŸil. Bu ülkenin 140 yıllık parlamenter sistem geleneÄŸi var. Burada aksayan yönler var ve düzeltilebilir. Biz bir kiÅŸi için oturup tüm rejimi deÄŸiÅŸtireceÄŸiz. Kaldı ki anayasalar bütün demokrasilerde toplumsal uzlaÅŸma belgeleridir. Oturdular iki parti anlaÅŸtılar; anayasa yapacağız, millete anlatacağız. Dünyanın hangi ülkesinde OHAL olan bir ülkede anayasa deÄŸiÅŸiyor?” 82 Anayasası’nın yüzde 92 oyla kabul edildiÄŸini de belirten KılıçdaroÄŸlu, “Yüzde 92’nin altında kalan her oyun belki meÅŸruiyeti bile tartışılabilir” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.