Dünya
14 ülkeden Myanmar'a çağrı
Türkiye'nin de aralarında olduğu 14 ülkenin Büyükelçiliği, Myanmar hükümetine "Arakan'a insani yardım ulaştırılması" çağrısında bulundu
Türkiye'nin Myanmar Büyükelçiliğinin de aralarında bulunduğu 14 ülkenin diplomatik temsilciliği, Arakan eyaletinde insani dramla karşı karşıya kalan Rohingyalara (Arakan Müslümanları) yardım ulaştırmak için bir araya geldi.
Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç ve ABD Büyükelçiliği tarafından yayımlanan ortak bildiride, Arakan'da yaşanan insani krize ilişkin duyulan endişe dile getirildi.
Yetersiz beslenen çocuklar dahil binlerce kişiye yaklaşık iki aydır insani yardım ulaştırılamadığının kaydedildiği bildiride, "Gecikmelerden endişe ediyoruz ve Myanmar hükümetinden, engellerin kaldırılmasını istiyoruz." denildi.
Arakan halkının mağdur durumda bırakıldığının vurgulandığı bildiride, bölgeye yardım yapılmasına izin vererek, hükümetin sadece ciddi insani ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamayacağı, aynı zamanda bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması için yeniden güven tesis etmeye başlayacağı bildirildi.
Bildiride, insani yardım teşkilatlarının kriz yaşanan yerlerdeki temel insani ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla bölgeye tam giriş hakkı elde etmesinin Myanmar hükümetinin yaşanan insani krizle başa çıkması için hayati önemde olduğu vurgulandı.
14 Büyükelçi, Myanmar hükümetinin, 6 Aralık'ta Birleşmiş Milletler (BM) yardımlarının Nepido'daki bazı yerlere girmesine izin verdiğini ancak ordunun bölgedeki bazı köylere "güvenlik gerekçesiyle" ulaşmayı engellediğini anımsattı.
BM Genel Sekreteri Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar, dün, Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlalleri konusunda uluslararası toplumun endişelerine kulak vermesi çağrısı yapmıştı.
BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada Nambiar, Arakan'daki gelişmelerin son derece endişe verici olduğunu belirterek, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı ve sivillere yönelik şiddetten kaçınması gerektiğini ifade etmişti.
Arakan'dan ayrılan ya da yerinden edilenlerin evlerine dönmesine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Nambiar, Myanmarlı yetkililerin Arakan halkına yönelik saldırılar ve insan hakları ihlalleri karşısında sessiz kalmasının hem yerel halk hem de uluslararası toplumda hayal kırıklığı yarattığının altını çizerek, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlalleri konusunda uluslararası toplumun endişelerine kulak vermesi çağrısında bulunmuştu.
Arakan dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunuyor.
Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları oluşturuyor.
Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi ölmüş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Arakan Müslümanı bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Bangladeş'e son bir ay içinde 15 bin Arakanlının göç ettiği tahmin ediliyor. Ülkede 1970'lerden bu yana gelen Arakanlı mültecilerin sayısı 500 bine ulaşmış durumda. Myanmar sınırına yakın sahil bölgesi Cox's Bazar'da 33 bin kayıtlı mülteci olduğu ifade ediliyor. Bangladeş, bu mültecilere gönüllü kucak açmış değil. Sahil devriyeleri çoğu zaman mülteci teknelerini geri çeviriyor.
BM Nüfus Fonu (UNFPA), son dönemdeki şiddet olayları nedeniyle yerinden olan Arakanlı Müslüman sayısının 30 bine ulaştığını açıklamıştı.
Henüz yorum yapılmamış.