Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu'ndan gündeme dair açıklamalar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında Ahmed Arpat'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.



"Referandum fikrine nasıl bakıyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan KılıçdaroÄŸlu ÅŸunları söyledi:

"82 ANAYASASI DA YÃœZDE 92 OYLA KABUL EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°"

"330'un altında olursa gitmez. 82 Anayasası yüzde 92 oyla kabul edildi. Yüzde 92 halk 1982 Anayasası'na evet dedi. Olağanüstü kurallar vardı. Demokrasi askıdaydı şimdi yine askıda. Hapishanelerinde 146 gazetecinin tutuklu olduğu bir ülkede demokrasiden söz edebilir miyiz? Türkiye bu kafayla giderse ve yönetilirse çok daha büyük sorunlara gebe olur"

Kılıçdaroğlu'ndan gündeme dair açıklamalar

"- İsmet Sezgin'le ilgili birkaç cümle ile başlayalım isterseniz...

"Bürokrat olarak uzun yıllar tanıdım, siyasette de uzun yıllar tanıdım. En son Şavşat'tan Ardanuç'a giderken PKK saldırısına maruz kalmıştık o zaman beni telefonla aramıştı. En son konuşmamız o olmuştu. Bizim siyasetimizde hoşgörünün timsali olarak görülür. Herkesin İsmet Abi'si olarak tanınır. Bu tür siyaset adamlarına bugün her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var. Toplumu germeyen sevecenliğiyle, hoşgörüsüyle topluma mesaj veren bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var. Geride bir hoş sada bırakıyorlarsa insanlar topluma karşı görevlerini yapmış oluyorlar. İsmet Sezgin uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi'ni rakip gören bir siyaSet anlayışına sahipti. Bir ara konuşurken, 'Bir gün gelecek ben Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vereceğimi düşünemezdi ve asla inanamazdım. Ama ben bunu da yaptım' dedi bana. Kendisine teşekkür etmiştim. Demokrasi ile, cumhuriyetle, Mustafa Kemal Atatürk'le bir sorunu yoktu. Dolayısıyla siyasi görüşler farklı ama sonuçta Cumhuriyeti, demokrasiyi, parlamenter demokratik sistemi savunan önemli ve ender siyaset adamlarından birisiydi.

BAÅžKANLIK TEKLÄ°FÄ°

- AK Parti-MHP arasında uzlaşı saÄŸlandı. Teklifin bugün Meclis'e gelmesi bekleniyor. Elimizde bir metin yok ama basına yansıyanlar ışığında gelen teklifi nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz? CumhurbaÅŸkanlığı sistemi, CHP'nin penceresinden bakınca nasıl gözüküyor?

Sayın Erdoğan 2002'den beri Türkiye'yi yönetiyor bir sorun yoktu Cumhurbaşkanı olduktan sonra ortaya çıktı. İçeriğinde ne var bilmiyoruz. Metin olmadan bizim düşüncelerimizi ifade etmemiz doğru değil. Görelim ondan sonra otururur tartışırız. Yapılan bir rejim değişikliğidir sistem değişikliği değildir. Bu ülkenin 140 yıllık parlamenter sistem geleneği var mı? Var. Aksayan yönleri düzeltilebilir. Anayasalar bütün demokrasilerde toplumsal uzlaşma belgesidir. Anayasalar bir partinin mutfağında hazırlanmaz. Geçmişte Yargıtay'a 160 militan atandı. Hangi ülkede OHAL döneminde anayasa değişiyor?'

- Partili cumhurbaşkanı, partisinin genel başkanı cumhurbaşkanı fikri size ne ifade ediyor?

Bizim bugüne kadar oluşan 140 yıllık geleneceğimize aykırılık teşkil ediyor. Kenan Evren'in koyduğu kuraldan hiçbir farkları yok. Parlamenter sistemi bir araya gelip düzeltelim. Benim görüşüm var. Ama belki eksik yanlış olabilir. Oturup insan gibi bir arada tartışırız konuşuruz"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.