EÄŸitim
Türkiye OECD'nin eğitim ortalamasını düşürüyor
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye’nin, OECD kapsamındaki Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sınavında yaşadığı düşüş, eğitim sistemini yeniden tartışmaya açtı. 2015 yılını kapsayan sınavda, 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin matematik, fen bilimleri ve okumada önemli sıra kayıpları yaşaması eğitim uzmanları tarafından da kaygıyla karşılandı.
OECD Yatırım Bölümü eski baÅŸyöneticisi olan ve merkezi Londra’da bulunan Global Resources Partnership ÅŸirketinin baÅŸkanı Mehmet Öğütçü de, Karar’a konuÅŸarak raporun büyük bir hayal kırıklığı olduÄŸunu söyledi.
34 OECD üyesi arasında Meksika’nın önünde sondan ikinci sırada olduÄŸumuza dikkat çeken Öğütçü, “Sayemizde OECD ortalaması hemen her alanda düşüyor. Bu yüzden zaman zaman OECD 33+Türkiye gibi kategoriler yaratılıyor. Bugün olduÄŸu gibi geleceÄŸin de en deÄŸerli sermayesi insana yatırımdır. Onun eÄŸitimi, saÄŸlığı, sosyal güvencesi, doÄŸru yerde istihdamı ülkeyi dünya rekabet liginde üst sıralara taşımanın ön koÅŸulu. Hem sorunlarımızın hem de çözümsüzlüklerimizin hepsinin temelinde, aklın doÄŸru kullanılamayışı var” dedi. YaÅŸanan puan kaybını önlemek için önerliler getiren Öğütçü ÅŸunları söyledi: “Bu itibarla, bugününden haberdar ve geleceÄŸe umutla bakan, uluslararası çapta, özgüveni yüksek insan yetiÅŸtiren, bilim ve teknolojiyi rehber edinen, zengin kültürel, dini ve tarihi çeÅŸnimizden esinlenen, dış dünya ile de uyumlu bir eÄŸitim sistemi yaratılması en öncelikli hedefler arasında olmalı. Özgür, sorgulayıcı düşünceye, tüketimden çok üretmeye, paylaÅŸmaya, kültürel aydınlanma dönemine zemin hazırlayacak ve ortak deÄŸerlere saygıya ağırlık verecek bir eÄŸitim zorunlu.”
Ãœlkemizde eÄŸitimin, genellikle tablonun tamamına bakılmadan ve bölük pörçük söylem ve politikalarla gündeme geldiÄŸini kaydeden Öğütçü, şöyle devam etti: “Sözgelimi, Ä°mam Hatip Okulları ve YÖK ile ilgili son tartışmalar kapsamlı eÄŸitim stratejisi çerçevesinde yapılmalıydı. O zaman bu iki konunun önemi daha iyi kavranabilirdi. Perakende yaklaşımlarla, ortak bir vizyon ve güçlü bir konsensüs oluÅŸturmadan eÄŸitime dokunmak yarardan ziyade ciddi toplumsal gerilimler yaratacaktır.”
ASIL SORUN ORTAÖĞRETİMDE
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gür: “GeçtiÄŸimiz hafta Uluslararası Fen ve Matematik EÄŸilimleri AraÅŸtırması da (TIMSS) açıklandı ve Türkiye 4 yıl öncesine göre 4 ve 8’inci sınıf düzeyinde puanını arttırdı. TIMSS’de artış yaÅŸanırken PISA’daki düşüşün nedeni incelenmeli. PISA’da 15 yaÅŸ grubu yani lise 1 ve ağırlıklı olarak lise 2’inci sınıfların baÅŸarısı ölçüldü. Lise sisteminde bir takım sıkıntılar var. 2010’dan bu yana genel liseler kapatılıp Anadolu liseleri ve meslek liselerine dönüştürülüyor. DiÄŸer önemli deÄŸiÅŸiklik ise TEOG sistemi. Çünkü eskiden farklı baÅŸarı gruplarından öğrenciler ortak liselere yerleÅŸtirilebiliyordu. TEOG’da ise Türkiye’deki tüm liseler artık baÅŸarısına göre öğrenci almaya baÅŸladı. Bu deÄŸiÅŸikliklere odaklanmak gerekiyor.”
ÇOCUKLAR EZBERCİLİKTEN KURTARILMALI
Final EÄŸitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar: “PISA sınavı, öğrencinin okuldan ne öğrendiÄŸini deÄŸil, okulda öğrendiklerini hayatta ne kadar uygulayabildiÄŸini ölçen bir sınav. Uzun yıllardan bu yana tartıştığımız bir ÅŸey var. Bu da okul baÅŸarısı ile hayat baÅŸarısı arasında bir uyum yok. Dolayısıyla çocuk okulda baÅŸarılı olsa bile hayatta baÅŸarılı olamıyor. Mesele de bu çocukları bu ezbercilikten kurtarmak. ÖrneÄŸin Ä°ngilizce’yi ilk, orta ve lisede okuyan çocuklar liseyi bitirince bir turist ile konuÅŸamıyor. Matematik de farklı deÄŸil. Bu açıdan kuÅŸakları da etkileyecek bir ÅŸekilde bu durumu ciddi bir ÅŸekilde deÄŸerlendirip gözden geçirmeliyiz.”
Henüz yorum yapılmamış.