Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu 'Marathi'leri karıştırmış!

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yunanistan bayrak asıyor" dediği Marathi adasından iki tane olduğu ve birinin Yunanistan'a birinin Türkiye'ye ait olduğu belirtiliyor



"18 adamıza Yunan bayrağı çekildi" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuyu gündeme taşmasının ardından iki tane Marathi Adası'nın bulunduğu, birinin Yunanistan'a, diğerinin Türkiye'ye ait olduğu iddia ediliyor.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme getirdiği Marathi konusunda yanlış bilgilendirilmiş. Biri Ege'de diğeri Akdeniz'de iki Marathi var ve Kılıçdaroğlu ve Sözcü gazetesi 'Marathileri' karıştırmış. İtalyanlardan 1932'de alınan ve 'Yunanların el koyduğu' söylenen Marathi adası, Ege'de değil Antalya Kaş açıklarında ve bugün üstünde Türk bayrağı dalgalanıyor. Aslında ismi de 1932'den beri Marathi değil, Gürmanlı.

İlk olarak bazı gazetelerde, eski asker ve akademisyenlerin görüşü olarak gündeme gelen iddiaya göre, Türkiye ve İtalya arasında 4 Ocak 1932'de imzalanan anlaşmayla iki ülke arasında Meis civarındaki sınırı çizildi. Rodos'un da yer aldığı 12 adaları elinde bulunduran İtalya ile yapılan anlaşmayla, Marathi adası Türkiye sınırları içinde kaldı. Anlaşma, Türkiye'nin 1932'de üye olduğu Milletler Cemiyeti tarafından da 24 Mayıs 1933'te tescil edildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve bazı medya organlarında 'Ege'de işgal edilen 18.ada' olarak söylenen Marathi'nin Türkiye'ye ait olduğunun belgesi olarak da 25 Ocak 1933 tarihli Resmi Gazete gösteriliyor. Marathi Türkiye ile İtalya arasında yapılan ve BM'nin tescil ettiği anlaşmaya göre Türkiye'ye ait. Şu andaki adı da 'Gürmenli'. Ama Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği gibi Ege'de değil, Akdeniz'de ve Kaş açıklarında. Ve bugün hala üstünde Türk bayrağı dalgalanıyor.

ADALAR Ä°SÄ°M Ä°SÄ°M BELÄ°RLENDÄ°

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege sınırı, 1923'teki Lozan anlaÅŸması ile belirlendi. AnlaÅŸmanın 6. maddesi ikinci fıkrasına göre, iki ülkenin ana karalarından 3 mil ötede bulunan tüm adalar, 'aksi belirtilmedikçe' onlara ait olacaktı. 12. maddeye göre ise Gökçeada, Bozcaada ve TavÅŸan adaları da 3 mil dışında kalmasına raÄŸmen Türkiye'ye devredilecekti. Aynı ÅŸekilde, Yunan 3 milinin dışında kalmasına raÄŸmen Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Sisam ve Ahikerya adaları ismen sayılarak; TaÅŸoz, Bozbaba ve Ä°psara Adaları ise Altı Büyük Devlet Kararı’na atıf yapılarak ve askeri amaçlarla kullanmaması kaydıyla Yunanistan'a devredildi. 12. maddeyle Türkiye’nin egemenliÄŸini devrettiÄŸi adalar belirlenirken diÄŸer yandan da egemenliÄŸine bırakılan adalar üzerindeki 'askeri faaliyet yapılamayacağı' gibi hakları da teyit edildi.

LOZAN'DA UNUTULAN ADACIKLAR

Lozan'da sınırlar çizilirken 3 mil ve adalar esas alındı ama o tarihlerde bir deÄŸeri olmayan ve üzerinde yerleÅŸim olmayan, küçük adacıklar anlaÅŸma metninde dikkate alınmadı. Bugün kıta sahanlığı, kara suları, hava sahasının belirlenmesi, deniz altı zenginliklerinin çıkarılması gibi konularda ada ve adacıkların her biri ayrı bir önem kazanınca, Ege'deki Kardak gibi kayacıklar da iki ülke arasında 'mülkiyet' tartışmasına neden oldu. 1996'da Kardak kayalıkları konusunda iki ülke arasındaki anlaÅŸmazlığın ardından, Türkiye Kardak'ın egemenliÄŸinin kendine ait adacıklar ait olduÄŸunu açıkladı.  Ege'de aidiyeti uluslararası anlaÅŸmalarla devredilmemiÅŸ çok sayıda (Eskiden Osmanlıya ait olan) adacık ve kayalık bulunuyor.

YUNANÄ°STAN VE MISIR ARASINDAKÄ° TÃœRK ADALARI

Son dönemde, bazı akademisyen ve emekli askerlerin görüşü olarak bazı gazetelerde gündeme gelen, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sahiplendiği '18 adacık' da bu çok sayıda adacık ve kayalık arasında yer alıyor. Aynı şekilde Yunanistan-Mısır arasındaki Akdeniz sularında kalan, Girit'in güneyindeki Gavdos, Gaidhouronisi ve Koufonisi de bu 18 adacık arasında sayılıyor.

"İŞGAL MÜMKÜN DEĞİL"

Türk ve Yunan diplomatlar, diğer konuların yanı sıra Ege'deki gri alanlar sorunun çözümü ve sınırın belirlenmesi için teknik heyetler bazında görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde tartışmalı ada ve adacıkların yanı sıra karasuları ve hava sahasına ilişkin sorunların çözümüne de çalışılıyor.

Diplomasi kaynakları, iki ülke arasındaki gri alanlardaki adacık ve kayalıkların bayrak dikilerek gasp edilemeyeceğinin Kardak krizi sırasında görüldüğünü, Ege sınırı sorunlarının uluslararası hukuka uygun çözülmeye çalışıldığına dikkat çekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.