Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Ev kazalarından en çok karşılaşılan yanık durumunda ne yapılmalı

Özellikle kızartma yaparken ya da çaydanlığın buharından kaynaklı yaşanan hafif yanıklarda ilk müdahaleyi kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz.



Ev kazalarının en başında hiç kuşkusuz ki yanıklar gelir. Yemek yaparken özellikle kızartma yağı en çok sıçrayan ve yanığa sebebiyet veren şeylerdendir. Ciddi yanıklarda elbette ki bir tıbbi müdahale şart ancak bu tarz küçük yanıklarda evde kendinizin uygulayacağı bazı tedavi yöntemleri de mevcut.

Ä°lk uygulama soÄŸuk kompres

Yanıklarda ilk yapılması gereken şey o bölgeyi buzla soğutmaktır. Yalnız soğuk ve buz uygulamasında unutmamanız gereken en önemli ayrıntı, buzu asla yanan deriye direkt olarak temas ettirmemek. Bir buzdolabı poşetine koyacağınız buzla ara ara yanan bölgeye soğuk kompres yapmalısınız. Yanık çok derin olmasa da ciddiye alınması gereken önemli bir konudur. Çünkü yanığın şiddeti ne olursa olsun iz kalması kaçınılmazdır. Bu nedenle ağır yanıkları konumuzdan hariç tutarak küçük yanıklara da mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini unutmamalısınız.Eczanede satılan pek çok yanık ve doku iyileştici kremden birini mutlaka evinizde bulundurun. Bunları eczacınızdan kolaylıkla öğrenip, temin edebilirsiniz.

Bazı yağ ve bitkiler evde tedavi için kullanılabilir

Şimdi gelelim lokman hekim türevi uygulamalara:

- Aloe vera bitkisi yanık tedavisinde oldukça etkilidir. Aloe veranın büyük taze bir yaprağı kırılır ve iyice yıkanır. Sonra temizlenen yaprak enlemesine kesilir içinden çıkan jelimsi sıvı yanık bölgeye uygulanır.

- Sarı kantaron yağı yanıklara karşı kullanılan en yaygın halk hekimliği reçetelerindendir.

- Tespih çiçeği yağı ile sarı kantoron yağının eşit ölçülerde karıştırılıp yanıklara sürülmesi de denenmiş uygulamalardan biridir.

- Susam yağı da yaraları tedavi etmede önemli bir yer edinmiştir.

Kadinvekadin.net özel haberidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.