Güncel
'Camiler Bodrum Katlarına Hapsedilmemeli'
Camilerin bodrumlara hapsedilmemesi gerektiğini söyleyen Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, müteahhitlere seslenerek, imar planlarının camilere göre yapılması çağrısında bulundu.
Bodrum katlarına hapsedilen camilerde rutubet, kanalizasyon, tesisat kaçaklarından kaynaklı su baskınları ve kötü kokular Diyarbakırlıların tepkisini çekiyor.
Hz. Muhammed'in hicret ederken ilk olarak mescit inşa ettiğini belirten Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, Müslümanların kurdukları şehirlerde camilerin merkezde yer aldığını söyledi.
Müftü Ä°ÅŸliyen, “Camiler toplanma, dinlenme noktasıdır. Müslümanların önemli iÅŸlerini konuÅŸtukları, istiÅŸare ettikleri, öğrettikleri ve öğrendikleri müstesna bir mekândır. Allah, mescitlerin harap edilmesini ve orada Allah'ın adının anılmasına engel olunmasını zulüm olarak nitelendirir. Müslümanların ÅŸehir planlamalarını mutlaka mescitleri ve camileri hesaba katarak yapması gerekiyor. Ä°mar planları çıkarırken o bölgede meskûn olan, oturan, yaÅŸayan insanlarımızın ibadet ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar ibadet alanları, dini tesis alanları ayırmak gerekir. Bu mescitlerin, camilerin bodrum katlarında, izbe yerlerde, kapalı, hava almakta zorlandığımız, astım hastalarının inip iki rekât namaz kılmasının imkânsız sayılabileceÄŸi yerlere hapsedilmemesi gerekir.” dedi.
Depo bile olamayacak yerlerin mescit olarak kullanılmasının hiçbir cazibesi olmadığına değinen İşliyen, sözlerine şöyle devam etti:
“Ä°nsanlarımız buralarda ibadet etmenin bir cazibesini göremiyor. Belki de bürosunda seccadesini sererek mescide inmemek için tek başına namaz kılmak durumunda kalıyor. Biz rabbimize kulluk için yaşıyoruz. Onun için hayatın gayesi olan ibadetin, bu gayeye uygun nezih ve güzel mekânlarda yapılmasına çaba göstermek lazım. Camiler ve mescitler sadece namaz kılınan yerler deÄŸildir. Özellikle Kur'an'ın okutulup okunulduÄŸu, öğretildiÄŸi, öğrenildiÄŸi ve Kur'an ahlakının yaÅŸayarak gösterildiÄŸi, çocuklarımızın eÄŸitimden geçirildiÄŸi, çocuklarımıza Ä°slam'ın ve Kur'an'ın güzelliklerinin öğretildiÄŸi mekânlar olmalıdır.”
“Ä°mar planını yaparken camileri birinci sıraya alın”
Müftü Ä°ÅŸliyen, yeni yapılarda mescit olarak ayrılan yerlerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiÄŸini dile getirerek, “Müteahhitlik, taÅŸeronluk yapan kardeÅŸlerimize, imanlı, inÅŸaat iÅŸiyle uÄŸraÅŸan, planlama iÅŸiyle uÄŸraÅŸan, ruhsat iÅŸiyle uÄŸraÅŸan bütün yetkililere sesleniyorum. Lütfen imar planını, evleri ve apartmanları yaparken ibadet ihtiyacını birinci sırada çözdükten sonra planlarımızı ve iÅŸlerimizi onun üzerine bina edelim. Bittikten sonra hangi depoyu mescide çevirelim gibi bir arayışa girmek yerine önce mescitlerimizi planlayalım. Daha sonra kalan kısmını yapma yoluna gidelim. Nefes alınamayan, ışık görmeyen, güneÅŸ almayan, eÄŸer bir kaçak varsa suların damladığı, parlak kâğıtlarla kocaman boruları örttüğümüz mekânlardan mescitlerimizi kurtaralım.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Bodrum olarak kullanılan yerlerin mescitlere dönüştürülmemesini isteyen Diyarbakırlılar ise ibadet mekânlarının en güzel yerlerde olması gerektiğini ifade ettiler.
“Mescitler en güzel yerlerde yapılmalıdır”
Asker Mehmet Selim Mescidi cemaatinden Zülfi YaÅŸar, “Mescitlerin alt katlarda bodrumlarda olmasından dolayı kokular olabiliyor. Buda cemaati rahatsız ediyor. YaÄŸmur yaÄŸdığı zaman mesela bu yaÄŸmur suyu içeriye dökülüyor. Tabi ki daha büyük camiler olsa daha güzel olur.” ifadelerine yer verdi.
Cami cemaatinden Ramazan Tekin ise “Mescitlerin bodrum katlarındansa giriÅŸ katlarında olması daha iyi olur. Bodrum su çekiyor temizlik sıkıntısı oluyor. Ne kadar yüksek olsa o kadar iyi olur. Öğrencilerin de geliÅŸ gidiÅŸleri için iyi olur.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Ramazan Yalçın, “Mescitlerin bodrum katlarında olması uygun deÄŸildir. Mescitler dinimizi simgeleyen can damarlarımızdan birisidir. Allah'a şükür uygun yerler var, en güzel yerlerde yapılabilir. Niye bodrumlarda yapılıyor ki?” ifadelerini kullandı.
Mescitlerin halka açık alanlarda olması gerektiÄŸini belirten Abdullah Demir, “Mescitlerin açık alanlarda olması lazım, bodrumlarda deÄŸil. Yani bodruma layık deÄŸildir. Mescit güzel bir yerde, insanların ulaÅŸtığı bir yerde olmalıdır. Açıkta, milletin en çok olduÄŸu yerde olması lazımdır.” dedi.
Camilerin bodrum katlarında olmasından dolayı kasvetli göründüklerini söyleyen Ahmet SavaÅŸ ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi: “Mescitler bodrumlarda karanlık ve kasvetli görünüyor. Ä°nsan gitmek istemiyor. Camilerin yüksek, güzel bir yerde olması lazım.”
Mescit yerlerinin seçimine dikkat edilmesini isteyen Şeyhmus Demir ise mescitlerin ev gibi temiz olması gerektiğini söyledi. (Hüseyin Genel/M. Sıddık Bilge-İLKHA)
Henüz yorum yapılmamış.