Sosyal Medya

EÄŸitim

Çocuk tarihi anlamak ve ders çıkarmak yerine ezberleyip sınıf geçmeyi düşünüyor - Fatma Tuncer

Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olduğu söylenen Finlandiya’da öğretmenler eğitim konusunda çığır açacak bir karar almışlar.



Uzun süredir düşünülen yeni uygulamada eÄŸitimciler müfredatta yer alan fizik, matematik, edebiyat, tarih ve coÄŸrafya derslerinin yerine öğrencilere fenomenleri, disiplinler arası bir yöntemle öğreneceklermiÅŸ. Mesela 2 dünya savaşı tarihsel ve matematiksel bir bakış açısı ile yeniden deÄŸerlendirilecekmiÅŸ. Yeteneklerine uygun bölümlere yerleÅŸtirilen öğrencilerin eÄŸitiminde Ä°ngiliz diline, ekonomiye ve iletiÅŸim becerilerine ağırlık verilecekmiÅŸ. 
 
Yeni eğitim sisteminde dikkat çeken maddelerden biri de öğretmen-öğrenci ilişkisinin yeni eğitim modeline dâhil edilmesi. Buna göre öğrenciler öğretmenlerin kendilerine soru sormalarını beklemeyecek kendi oluşturdukları küçük gruplarla çalışacaklar. Söz konusu değişimin 2020 kadar tamamlanması bekleniyor.
 
Çocuklarımızı hayata hazırlama noktasında okulun büyük katkı saÄŸladığını düşündüğümüzden onları eÄŸitimcilerin ellerine teslim ederiz. Sanırız ki, çocuÄŸumuz burada sadece matematik, fizik, geometri deÄŸil, insanlarla saÄŸlıklı iletiÅŸim kurmayı, toplumun kurallarına uyum saÄŸlamayı, bir olaya birkaç açıdan bakabilmeyi de öğrenecek… Oysa beklenilenin aksine çocuk okula baÅŸladığı andan itibaren yoÄŸun bir bilgi bombardımanına tutulur. FiziÄŸin kurallarını, kimyanın, matematiÄŸin formüllerini tarihin özetini kavrayan çocuk, bilginin hikmetine vakıf olamaz. FiziÄŸin olaÄŸanüstü yasasını, kimyanın formüllerini ve olayların izdüşümlerini ilahi yasalara uygun ÅŸekilde okuyamaz. Olayları olduÄŸu gibi aktarır ama her zerrenin içinde mevcut olan hikmeti göremez. Onlarca kitabi bilgiyi hafızasında tutar fakat insanlarla saÄŸlıklı iletiÅŸim kuramaz, yaÅŸadığı küçük sorunların dahi üstesinden gelemez. Anne babaların beklentilerinin aksine çocuklar burada sadece kitabi bilgileri öğrenir, üniversite sınavında baÅŸarılı olur ve istediÄŸi bölüme kaydolurlar. Burada da mesleki bilgilerin ötesine geçemeyen çocuklar hayatı hiç tanımadan iÅŸ yaÅŸamına atılırlar. Ve bütün yaÅŸamlarını kurgulanmış bir robot gibi geçirme mahkûm edilirler.
 
Eğitim sistemimiz ağırlıklı olarak ezberciliğe dayanıyor. Çocuk tarihi anlamak ve ders çıkarmak yerine ezberleyip sınıf geçmeyi düşünüyor. Matematiğin hayatla bağlantısını düşünemiyor, alacağı puanı hesap ediyor. Okullarımızda verilen dini eğitim ise çocuğa sağlıklı bir bakış açısı kazandıracak kadar yeterli değil. Çocuk meslek sahibi oluyor fakat büyüklerin tabiriyle adam olamıyor. O yüzden toplumumuzda suç oranı her geçen gün biraz daha artıyor.
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.