Sosyal Medya

Güncel

Doğruları ve istikametleri günün koşullarına göredir - Ali Haydar Aksal

Okuryazar olma bir umuttu, gelecek açısından. İnsanlar alfabeden başlayarak okuma yazmayı sökerlerse, eli kalem tutarsa, gazete okuyabilecek bir aşama gösterirse kurtuluş ve özgürlük gerçekleşmiş olacaktı. Gericilikten kurtulmuş olunacaktı. Büyük hedef buydu. Ülke nüfusunun çoğunluğu bu eşiği atlatırsa gelişmişlik başlamış olacaktı. Bu büyük ölçüde başarıldı. Okuma yazma oranı oldukça yüksek.



Hayat hızlı bir değişim içinde. İnsanların gözleri açılmış gibi. Cahil ile âlim arasındaki ince çizgiler ortadan kalkmış bulunuyor. Yukarıdaki özellikleri edinmiş olanlar bilenlere taş çıkartıyorlar, soluk aldırmıyorlar! Söz onların, eylem de onların.
 
Cahil cesurdur. Eskiden haddini bilenler susarlardı, sadece dinlerlerdi. Bir yerde hikmetli bir söz söylenirse onu belleklerine alırlardı. Åžimdi kimsenin bir âlimi, bir bileni dinlemeye gereksinimi yok. Onlar artık boÅŸlukta gezen, uçuÅŸan nesneler gibidirler. Medya özellikle de sosyal olanı insanın hayatına girdiÄŸinden beri ipin ucu iyice kaçtı. Ortalıkta dolaÅŸan bir cümle, birkaç dizenin kime ait olduÄŸu bilinmeden, anonim olanları bile kendilerinin sözleri imiÅŸ gibi dağıtıyorlar, paylaşıyorlar. Bir bilgi kirliliÄŸi var. Neyin kime ait olduÄŸu önemli deÄŸil. 
Sahneyi dolduranların bu büyük kalabalıkların çokbilmişliklerini de artık hoş görüyoruz. Daha ötesi ve daha vahimi var. Onların dünyaları, algıları o kadar deyip geçiyoruz.
OkumuÅŸ yazmışların, eli kalem tutanların, gazetelerde köşeleri olanların, kitapları bulunanların, kürsülerde, ekranlarda, mikrofonlarda çok konuÅŸanların hâlleri asıl ÅŸaşırtıcı olanı. Sanrım ÅŸu son yirmi yılın bir sayımı dökümü yapılsa, yazıp çizdikleri, söyledikleri sıralansa… Nasıl bir tablo ortaya çıkar. Kim, nereden nereye gelmiÅŸ, gitmiÅŸ yer deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, hangi hâllere bürünmüş.
 
Değişim denen büyüleyiciliğin insanları ne hâle soktuğu ortada.
Buna koÅŸut bu çok deÄŸiÅŸkenliÄŸi hüner olarak belleyenlerin hayal ötesi, masal ötesi absürtlükleri bir sinema filmi gibi gösterilmesi ne ilginç olur. Entelektüel ve çok bilmiÅŸlik rollerini bürünenlerin asıl yüzleri gösterilse! 
 
Bunlar toplumun önünde yer aldıklarından, onların hükümleriyle ortalıkta gezinenler fikir yürüttüklerinden çok çarpık bir topluma dönüldü. Kendilerinin çok renge bürünmeleri kendileriyle sınırla kalsa iyi. O saf kitleleri de kendilerine benzettiler. Geçmişte yazıp çizdikleri, söylediklerini yadsıyorlar. Doğrusuna, yanlışına bakmadan kitleler de onlar gibi oluyor ister istemez. Onların asla yanlışları ve yanılmışlıkları yok. Onlara göre o zaman öyle gerekiyordu bugün de böyle gerekiyor.
 
 DoÄŸruları ve istikametleri günün koÅŸullarına göredir.
Emperyalizmin “Arap Baharı”na kapılan ve dalgalanan bu taifenin, insanlara akıl veren, yol gösteren belirsizliklere kitleleri koÅŸturanların, Kuzey Afrika ülkelerine Türkiye modelini önerenlerin, demokrasi büyüsüne kapılan ve bunun erdemlerini anlatanların hâli düşündürücü. Bir dalga onları emperyalizmin dolaylı sözcüleri hâline getirdi. 
 
Emperyalizmin Müslümanları birbirine kırdıran, düşman ettiren tuzağında bir ÅŸey yaptıklarını sandılar. Bir bakarsınız Ä°srail lanetli, sonra da iyi bir dost ve müttefik, Rusya uçağını düşürdük büyük bir kahramanlık gösterisi yapıldı ve bu artık Rusya’nın sonuydu. Eset, Åžia vs. ÅŸimdi uzlaÅŸma yolları aranıyor. Stratejik ortağımız ve dostumuz ABD’nin birincil muhatabıydık bir zamanlar. AB’ye girmemiz ÅŸarttı ÅŸu postallılardan, jakoben Kemalistler ve ulusalcılardan kurtuluÅŸumuz olacaktı. Ä°nsan hakları adalet oralardaydı. Biz, 1. sınıf dünya ülkelerinin muhatabıydık, üçüncü dünya ülkeleri olan Müslümanlarla iÅŸimiz olamazdı. Åžimdi her ÅŸey ters yüz. Sonuç büyük bir yıkım, büyük bir çöküş…
 
Onlar bilgece konuştuklarını sanıyorlar. Bakalım bunun bedelini kim nasıl ödeyecek. Kim nasıl bunu yeniden rayına oturtacak. Eleştirme, kritik etme, yanlışa yanlış doğruya doğru deme bilincine nasıl dönülecek. Siyasanın gücü, çıkarcılığı ve büyüsü insanların akıllarını başlarından aldı ne yazık ki. Bu ne zamana kadar sürecek Bizden de bir soru..
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.