Dünya
Binali Yıldırım Rus mevkidaşıyla ortak açıklama yaptı
Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev ile yaptıkları görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti..
Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Medvedev'le ortak basın toplantısı düzenledi. Medvedev açıklamasında olumlu gelişmelerin olduğunu söylerken, Yıldırım; ilişkilerin Kasım 2015'in ilerisine götürüleceğini ifade etti.
Yıldırım son 1 yılda zor günlerin yaşandığını ancak bunların geride kaldığını ifade ederek Rusya-Türkiye ilişkilerinin 2015'in ilerisine götürüleceğini şu ifadelerle anlattı;
"ZOR GÃœNLER GERÄ°DE KALDI"
"Ülkelerimiz arasında son 1 yılda zor günler geçirdik. Ama artık o günler geride kaldı. Bundan sonra geleceğe odaklanmamız icap ediyor. İlişkileri Kasım 2015'in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Bunun için gerekli adımları liderlerimiz sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve sayın Rusya Devlet Başkanı Putin adımları attılar."İLİŞKİLER ÇOK DAHA İLERİ TAŞINACAK"
Bugün enerjiden ulaşıma, turizmden tarıma bütün alanlarda ekonomik, siyasi, kültürel ilişkilerimizin hepsini etraflıca konuştuk. Bakanlarımız karşılıklı görüştüler, aralarında yapacakları işleri karara bağladılar. Şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki, Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomik bakımdan ikili ilişkileri çok daha ileri taşıma potansiyelimiz ve irade mevcuttur. Bu konuda iki başbakan olarak da işin takipçisi olacağız."
Rusya Başbakanı Medvedev yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
BÃœYÃœK PROJELER DE ELE ALINDI
"Aramızdaki sorunlara rağmen, bugün de çalışmalara devam ediyoruz ve sorunların üzerinden geliyoruz. En önemlisi ticaret mekanizmalarını yeniden başlatmak. Son sene ticaret hacmimiz azaldı ve malum siyasi nedenleri var.
Projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Ticari ve ekonomik işbirliği mekanizmalarını yeniden başlattık. Sürdürebilir büyümenin gerçekleşmesi lazım. Gelecek senenin ilk yarısında bir kez daha görüşeceğiz. Yeni mekanizmaların geliştirilmesini ele aldık. Bir ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Seneye çalışmalar başlayacak. Görüşmelerimiz esnasında büyük projeleri de ele almış bulunuyoruz.
TÃœRK AKIMI VE AKKUYU NÃœKLEER SANTRALÄ°
Türk Akımı'nı projesini görüşmelerimizde ele aldık. Son derece olumlu gelişmeler mevcut, her iki tarafında onayı var. Rusya'da onay aşamasına geçeceğiz. Bir hat Türkiye'nin ihtiyaçları için kuruluyor, diğer hat Türkiye'den geçerek Avrupa'ya gidecek. Bu tarz projelerin Avrupa'nın da yararına olacağına düşünüyorum. Ama bu diğer doğalgaz projelerine rakip değil. Sadece gittiği güzergahta alternatif oluşturacak.
Aynı zamanda Akkuyu Nükleer Santrali, Rus dizaynı üzerine kuruluyor. Projeye en kısa zamanda stratejik yatırım statüsü verilecek. Ortak çabalarımız sayesinde, ilişkilerimizdeki zor dönemi atlatıp bu ilişkiyi yeni bir temelde ilerletebileceğiz.
Akkuyu bir başka stratejik projemiz. Projeye stratejik yatırım statüsü verilmesi ele alındı. Partnerlerimiz bunun kısa süre içerisinde yapılacağını söylediler bize. 2010'da ortaya çıktı bu proje. İstediğimizden daha yavaş ilerliyor ancak bu etapta hızlandırılabilir. İlk enerji bloku 2023'te devreye girebilecek. Türk partnerlerimiz ve ilgili kurumlarla teması sağlayacağız."
1 YILDA ZOR GÜNLER GEÇİRDİK
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;
"Rusya ile artık geleceğe odaklanıp ilişkilerimizi daha ileri götürmek adına gerekli adımları atıyoruz.
Ülkelerimiz arasında son 1 yılda zor günler geçirdik. Ama artık o günler geride kaldı. Bundan sonra geleceğe odaklanmamız icap ediyor. İlişkileri Kasım 2015'in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Bunun için gerekli adımları liderlerimiz sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve sayın Rusya Devlet Başkanı Putin adımları attılar. Bugün enerjiden ulaşıma, turizmden tarıma bütün alanlarda ekonomik, siyasi, kültürel ilişkilerimizin hepsini etraflıca konuştuk. Bakanlarımız karşılıklı görüştüler, aralarında yapacakları işleri karara bağladılar. Şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki, Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomik bakımdan ikili ilişkileri çok daha ileri taşıma potansiyelimiz ve irade mevcuttur. Bu konuda iki başbakan olarak da işin takipçisi olacağız.
AKKUYU PROJESİ BİZİM STRATEJİK GÖRDÜĞÜMÜZ BİR ALANDIR
Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya tam bir stratejik işbirliği içerisindeler. Gerek doğalgaz gerek nükleer enerji açısından önemli işbirliğimiz var. Çok hızlı kararlar aldık. Akkuyu projesi bizim stratejikbir proje olarak gördüğümüz alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projenin biraz daha hızlandırılarak en azından Türkiye'nin 100. kuruluş yıldönümünden önce geçmesidir. Bu konuda çalışmaları gözden geçirdik ve bundan sonra yapılacaklar konusunda Enerji Bakanlığımız gereken tedbirleri alacaktır.
RUSYA İLE AŞAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR ENGEL YOKTUR
Bazı alanlarda istemediğimiz şekilde hedeflerimizin gerisine düştük. İlerlemek için alınması gereken pratik kararları görüştük. undan sonra yapacak işimiz çok. Bazı kararların detaylarını içeride konuştuk, bunlara değinmeyeceğiz. Giriş çıkışların kolaylaştırılması, ticaretin hız kazanması ciddi anlamda ilişkilerimize katkı sağlayacaktır. Sadece ekonomi olarak görmüyoruz ilişkilerimizi. Kültürel anlamda ciddi ortak değerlerimiz var. Bunları harekete geçirmek istiyoruz. Aşamayacağımız hiçbir engel yok diye düşünüyorum."
SORULAR VE CEVAPLAR...
TÜRK AKIMI PROJESİNDE HER İKİ TARAFIN GÜÇLÜ İRADESİ VAR
MEDVEDEV: Türk Akımı'nı genel anlamda ele aldık. Son derece olumlu gelişmeler mevcut. Her iki tarafın da projeyi gerçekleştirmek için iradesi var. Bu projenin ileride hayata geçirilmesine dair umutlar var. Rusya Federasyonu'nda da onay sürecine geçeceğiz. Türk Akımı'nın Avrupa'ya kadar gitmesi konusunda da görüşmeler devam edecek.
AKKUYU NÃœKLEER SANTRALÄ° 2023'DE DEVREYE GÄ°REBÄ°LECEK
MEDMEDEV: Türk Akımı son derece doğal bir şekilde Avrupa piyasasındaki güzergahlara bir ek oluşturacak. Akkuyu Nükleer Santrali, bir başka stratejik projedir. Sayın Başbakanla son durumu ele aldık. Projeye stratejik yatırım statüsü verilmesi konusuyla ele alındı. Aynı zamanda dışarıdan yatırımcıların teşvik edilmesi de sözkonusu bu projeye. Çok önemli stratejik bir proje. 2010 senesinde ortaya çıktı bu proje. Benim Ankara'ya yaptığım ziyaret esnasında ortaya çıktı. Biraz yavaş ilerliyor fakat bu etapta hızlandırılabilir. Proje Türkiye'nin 100. kuruluş yıldönümünde 2023'de devreye girebilecek.
TÜRK AKIMI AYNI ZAMANDA AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ OLACAK
YILDIRIM: Akkuyu konusunda bizler de stratejik yatırıma dahil edilmesi kararını verdik. Diğer izinleri de hızlandıracağız. Projenin daha fazla gecikmeye meydan vermeden tamamlanması için ne tedbir gerekiyorsa bunları alacağız. Türk Akımı ile ilgili işler hızlı gidiyor. Anlaşma bizim tarafımızdan onaylandı. Şimdi Rusya onay sürecinde. Önümüzdeki ay tamamlanacağını sayın Başbakan ifade etti. Bundan memnun olduk. Türk Akımı aynı zamanda Avrupa'nın enerji ihtiyacı ve güvenliğine katkı sağlayacak. O yüzden bölgesel bir proje olarak görüyoruz.
ÇALIŞIRSAK 100 MİLYAR TİCARET HACMİNE ULAŞMAK MÜMKÜN
MEDMEDEV: Türk uzmanların Rus piyasasında, pazarındaki çalışmalarıyla istihdam edilmeleriyle ilgiliydi. Bu sadece çalışma istikametlerimziden bir tanesi. 100 milyar dolar rakamı geçti. 2010 senesinde Türkiye ziyaretinde ortaya atıldı. O zaman takriben ticaret hacmimizin 50 milyar dolara ulaştığı hesabından, 5 sene içerisinde hacmimizi 100 milyara ulaştırma niyetindeydik ama bu olmadı. Makro ekonomik şartlarla ilgiliydi bu. Aynı zamanda siyasi nedenler de ticaret hacmimizi olumsuz etkiledi. Bunun üzerine çalışacak olursak, büyük projeleri gerçekleştirirsek bu 100 milyarlık rakama ulaşabilmemiz mümkün. Bence bu her iki ülke için de önemli.
TÜRK İŞÇİLERİN ÜLKEMİZDE ÇALIŞMASINDA BİR ENGEL YOK
MEDMEDEV: Yaptırımların büyük bir bölümü kaldırıldı. Bu istikamette devam edeceğiz. Dünya Futbol Turnuvası'na hazırlık olan projelerde Türk vatandaşları istihdam ediliyor. Ülkemize girişlerinde herhangi bir sorun yok. Birtakım konularda karşılıklı ilkeler üzerine hareket etmeye niyetimiz var. Sayın Başbakana şunu söyledim, Avrasya Ekonomik Topluluğu'ndaki mevcut durumu da göz önünde bulundurulmamız gerekiyor.
TURİSTLERİN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE'NİN TEMİNATI ALTINDADIR
YILDIRIM: Turizmde Türkiye ile Rusya arasında son 1 sene öncesine kadar çok önemli bir noktaya gelmiştik. Bildiğimiz sebeplerden dolayı bir düşme oldu. 2017'de bunu telafi edebileceğimizi düşünüyoruz. Ben buradan açıkça şunu söylemek isterim, terör tehdidi her ülke için geçerlidir. Bugün terör tehdidinden emin olan hiçbir ülke yok. Bu tedbir almayacağınız anlamına gelir. Her türlü tedbiri alıyoruz.
Geçmişten daha fazla bu konuda gayretler ve alınan kararlar var. Bunun herhangi bir üzücü olayla sonuçlanmaması için başta istihbarat paylaşımı olmak üzere ilgili ülkelerle diğer yandan fiziki tedbirlerle bunu takviye ediyoruz. Doğrusu iki gün, üç gün önce sayın Dışişleri Bakanı Lavrov Ankara'daydı. Orada meslektaşı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bu konuları da görüştüler. Güvenlik meselesinin amacı dışında kullanılması da doğru değil. Bizim o konuda hiçbir tereddüdümüz yok. Gelen misafirlerimizi en iyi, konforlu şekilde ağırlamak, onların can ve mal güvenliğini sağlamak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin devletinin teminatı altında olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.