Sosyal Medya

Dünya

AB'den İngiltere'ye: Ekim 2018'e kadar çıkın!

İngiltere'nin Brexit sürecini AB adına yürüten başmüzakereci Barnier anlaşmanın Ekim 2018' kadar tamamlanması gerektiğini söyledi



Ä°ngiltere'nin Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini AB adına yürüten baÅŸmüzakereci Michel Barnier, Ä°ngiltere-AB arasındaki çıkış anlaÅŸmasının Ekim 2018'e kadar tamamlanması gerektiÄŸini söyledi.

Barnier, Brexit ile ilgili gelişmelere ilişkin Brüksel'de basın toplantısı düzenledi.

BaÅŸmüzakereci Barnier, Lizbon AnlaÅŸması'nın 50. maddesinin iÅŸletilmesiyle baÅŸlayacak Ä°ngiltere-AB arasındaki çıkış müzakerelerinde, AB tarafında görev yapacak 30 kiÅŸilik bir ekibin oluÅŸturulduÄŸunu söyleyerek, 50. maddenin iÅŸletilmesine iliÅŸkin, "AB bunun için hazır. Ne iliÅŸki istediklerini söylemeleri Britanyalılara, Britanya ile gelecekteki iliÅŸkilerini belirlemek de 27 üyeye kalmış. Bu çalışma, hukuki açıdan karmaşık ve siyasi açıdan hassas olurken, halklarımız ile ekonomilerimiz için de önemli sonuçlar doÄŸuracak." diye konuÅŸtu.

Barnier, Brexit sürecinin kısa olacağını belirterek, "Asıl müzakereler döneminin iki yıldan kısa süreceÄŸi açık. Ä°ki yıl içerisinde ilk baÅŸta, AB Konseyi'ninn yönetmeliÄŸi hazırlaması ve müzakereleri onaylaması olacak. Sonrasında anlaÅŸma tabii ki Konsey ve Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanmalı. En son olarak da Ä°ngiltere'nin anlaÅŸmayı onaylaması gerekli. Tüm bunların hepsi iki yıllık süreçte gerçekleÅŸecek. Her ÅŸey hesaba katıldığında, müzakereler 18 aydan kısa sürecek.  Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May'in bildirdiÄŸi üzere eÄŸer 50. madde 2017'nin mart ayı sonuna kadar devreye alınırsa, bunu takiben de müzakerelerin birkaç hafta içerisinde baÅŸlayacağını ve anlaÅŸmaya 2018'in ekim ayına kadar varılacağını söylemek yerinde olur." ifadelerini kullandı.

AB ile Ä°ngiltere'nin gelecekteki iliÅŸkisinin nasıl olacağı yönünde deÄŸerlendirme yapmaktan hoÅŸlanmadığını dile getiren Barnier, "AB üyeliÄŸi beraberinde hak ve menfaatler getirir. ÃœÃ§Ã¼ncü ülkeler (Brexit'in ardından Ä°ngiltere'nin de aralarında bulunacağı AB'ye üye olmayan ülkeler), aynı yükümlülüklere tabi olmadıklarından dolayı, aynı haklara ve menfaatlere asla sahip olamazlar." dedi.

Ä°NGÄ°LTERE Ã‡IKIÅžI ERTELEMEK Ä°STEMÄ°YOR

Bu arada Barnier'in açıklamalarını takiben Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığından yapılan açıklamada da, ada yönetiminin Brexit müzakerelerini 2 yıllık süreçten daha sonraya bırakmak istemediÄŸi vurgulandı. Açıklamada, "Çıkış sürecini uzatmak istemediÄŸimiz konusunda açık olduk. AB'den çıkışta pürüzsüz ve düzgün bir geçiÅŸin saÄŸlanmasında hükümet kendinden emin." ifadesi kullanıldı.

Öte yandan, Brexit sürecindeki yetki tartışmasını çözmeyi amaçlayan ve dün Londra'da görülmeye baÅŸlayan temyiz duruÅŸması devam ediyor.

DuruÅŸmada, geçen ay Ä°ngiltere'deki Yüksek Mahkemenin verdiÄŸi "ülkenin AB'den ayrılık müzakerelerine parlamento onayı olmadan baÅŸlanamayacağına" yönelik kararına Ä°ngiliz hükümetinin itirazı görüşülüyor. Temyiz Mahkemesi, Yüksek Mahkemenin kararını bozmazsa, hükümetin AB'den çıkış süreciyle ilgili stratejisinin etkileneceÄŸi tahmin ediliyor.

50. MADDENÄ°N Ä°ÅžLETÄ°LMESÄ°

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı Theresa May önceki ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar işletileceğini duyurmuştu. İngiltere'nin bu yola başvurmasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç başlamış olacak. Avrupalı yetkililer, 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrılarında bulunuyor.

23 Haziran'da yapılan AB referandumunda Ä°ngiltere, Ä°skoçya, Kuzey Ä°rlanda ve Galler'den oluÅŸan BirleÅŸik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den çıkışa destek vermiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.