Sosyal Medya

Güncel

The Times gazetesi: 'AB Esad'a para teklif etti'

The Times gazetesi AB'nin Suriye'deki barış anlaşması için Esad rejimine para teklif edildiğini iddia etti



The Times gazetesinde Richard Spencer adı ile yayınlanan makalede Avrupa Birliği'nin Suriye'deki iç savaş sonuçlarını kendi lehine çevirebilmek için Esad rejimine para teklif ettiği bildirildi.

Makalede, "Halep’te çatışmalar sona yaklaşırken AB’nin Esad’ın istifasını talebi de suya düşmüş durumda. ABD ise Suriye müzakerelerinde arka planda kalmaya baÅŸladı. Ä°ki hafta önce muhalefet liderleriyle yapılan bir toplantıda AB dış politika sorumlusu Federica Mogherini tüm taraflar için maddi yardım ve yatırımdan söz ediyordu” denildi.

AB'nin bu teklifinin Suriye’de siyasi çözüm öngören BM kararlarıyla da örtüştüğü bildirildi. Suriye muhalefeti bunun, Esad’ın gitmesi anlamına geldiÄŸini belirtmiÅŸti ve Amerika BirleÅŸik Devletleri, Ä°ngiltere ve Fransa geliÅŸen olaylar içinde bu tutumu destekliyordu. Ancak bu siyasi çözümün ÅŸimdilik belirsiz bir zamana ertelenmesi söz konusu.

AB’nin bu önerilerinde Suriye’de iktidarın yerel yönetimlere bırakılması öngörülüyor. Bu ise muhaliflerin yerel güvenlik organlarına entegre olması anlamına geliyor. Ãœlkede merkezi hükümet ÅŸu an deÄŸiÅŸmeyecek ancak zamanla daha demokratik bir denetim altına alınması bekleniyor. Bu öneride Esad'ın geleceÄŸi ÅŸimdilik konuÅŸulmuyor.

Makalede, "Suriye muhalefetindeki bir kaynaÄŸa göre, Mogherini AB’nin çatışmaları sonlandırma planını sunmak istiyor. Bu plan geçiÅŸ sürecini içeriyor, ancak onun detayları ÅŸu an belirsiz. Tüm taraflar bu planı kabul ederlerse AB onun gerçekleÅŸmesi için büyük para yatırımı yapabilir” yorumu yapıldı.

Makalede Avrupalı diplomatların bu planı kendi aralarında onayladıkları belirtildi. Çünkü AB, Suriye krizinin bitirilmesini ve bu ülkeden gelen mültecilerin geri gönderilmesini istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.