Sosyal Medya

Güncel

Göktürk-1 neden Göktürk-2'den sonra fırlatıldı?

Göktürk-2 2012'de Çin'den fırlatılmıştı. Önce fırlatılması gereken Göktürk-1'in 2016'ya kalmasının nedeni ...



Göktürk-1 Projesi kapsamında Milli Savunma Bakanlığı ve Telespazio ÅŸirketi arasında, 2009 yılı Temmuz ayında bir anlaÅŸma imzalanmıştı.

İSRAİL, GÖKTÜRK-1'İ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

En büyük amacı, herhangi bir kısıtlama olmadan Dünya üzerindeki her bölgeden askeri istihbarat amacıyla yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmek olan Göktürk-1 uydusunun kamera sistemi ve kritik elekto-optik bölümlerinden bazılarını tedarik eden Ä°srail, Türkiye’nin bu böyle bir teknolojik kabiliyete sahip olmasını istemediÄŸi için Telespazio ÅŸirketinin hissedarı olan Fransız Thales ÅŸirketine baskı kurmaya baÅŸladı.

TÜRKİYE PARA ÖDEMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Ayrıca, İsrail Göktürk-1 uydusunun İsrail üzerinden geçerken görüntü almamasını istedi. Bu isteğe itiraz eden Türkiye ise görüntüde kısıtlama olmamasının garantisini isteyerek, aksi takdirde para ödemesinin yapılmayacağını belirtti.

Åžirketin Türkiye’nin talebini reddetmesinin ardından Türkiye ödemeyi durdurma kararı aldı.

TÜRK YAPIMI GÖKTÜRK-2 ÇİN'DEN FIRLATILDI

Tüm bu geliÅŸmeler üzerine Türkiye, donanımları ve yazılımları Türk mühendislerine ait olan Göktürk-2 uydusunu 2012’de Ã‡in’den fırlattı.

FRANSIZ ŞİRKET GERİ ADIM ATTI

Bunun ardından geri adım atan Fransız ÅŸirket, Türkiye’nin isteklerini kabul ederek görüntü kısıtlaması olmayacağının garantisi verdi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.