Sosyal Medya

Güncel

Yeni sistemde cumhurbaşkanı kanun teklifi verebilecek

Başbakan Yıldırım, "(Anayasa değişikliği teklifi taslağındaki cumhurbaşkanlığı sistemi) 12 madde var. Bu 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Geçici maddeler var, geçiş maddeleri var. Onları şu anda çalışıyorlar" dedi



Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulunacağı Rusya'ya gidişinde uçakta gazetecilerle sohbet etti.

CUMHURBAÅžKANI KANUN TEKLÄ°FÄ° VEREBÄ°LECEK

Bu hafta içinde TBMM BaÅŸkanlığına sunulması beklenen anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifi taslağına iliÅŸkin soru üzerine BaÅŸbakan Yıldırım, ÅŸunları söyledi:

"BaÅŸkanlık deÄŸil, cumhurbaÅŸkanlığı sistemi. Ortak ÅŸeyimiz bu. CumhurbaÅŸkanlığı sisteminde bir kere kanun tasarısını CumhurbaÅŸkanı veremiyor. Öyle bir ÅŸey yok. Kanunlar teklif ÅŸeklinde veriliyor. Teklifleri de milletvekilleri veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifi cumhurbaÅŸkanlığı tarafından veriliyor ama cumhurbaÅŸkanlığı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Aynı zamanda Meclisin de kanun çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak, onlar belli." 

"TASLAKTA 12 MADDE BULUNUYOR"

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifi taslağına iliÅŸkin görüşülen 12 madde bulunduÄŸunu anlatan Yıldırım, "Bu 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Yani şöyle söyleyeyim, bir yerde 'bakanlar kurulu' geçiyorsa o çıkıyor, 'baÅŸbakan' geçiyorsa o çıkıyor, 'gensoru' geçiyorsa o çıkıyor, 'sıkıyönetim' geçiyorsa... Böyle yeni sistemde olmayan tabirler ve kurumlar var. Onların kaldırılması var. Yani bir kısmına mülga diyoruz, iptal ediliyor tamamen. Bir kısmında da ifade deÄŸiÅŸiklikleri oluyor. Bunların hepsi bir madde olarak dikkate alınıyor. Geçici maddeler var, geçiÅŸ maddeleri var. Onları ÅŸu anda çalışıyorlar." diye konuÅŸtu.

"BU HAFTA MECLÄ°S'E SUNACAÄžIZ"

Taslağın Meclis BaÅŸkanlığına ne zaman sunulacağı ve takvimin nasıl olacağına iliÅŸkin soruya BaÅŸbakan Binali Yıldırım, "Bir kere ilk iÅŸ Meclise sunulması. Onunla ilgili biliyorsunuz açıklamamız var, bu hafta içinde sunacağız dedik." karşılığını verdi. 

"CUMHURBAÅžKANININ PARTÄ°SÄ°YLE Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ° DEVAM EDÄ°YOR"

Yıldırım, "Halkın cumhurbaşkanlığı sistemine desteği konusunda nasıl bir tablo görüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Gittikçe artan bir destek var, önemli konu mevcut anayasada cumhurbaşkanı seçildiğinde partisiyle ilişiği kesilir. Bu hüküm kaldırılıyor. Bunu tersinden okuyunca ne oluyor, partisiyle ilişiği devam ediyor." diye konuştu.

"PÄ°YASALARDA BÄ°R RAHATLAMA OLACAK"

Başbakan Yıldırım, kurdaki dalgalanmaya ilişkin alınması öngörülen tedbirlere yönelik soru üzerine, "Esnafın, sanatkarların, küçük işletmelerin içinde bulunduğu bu kur oynaklığından kaynaklanmış sıkıntılarını giderecek bir tedbirler paketidir. Bundan sonra herhalde piyasalarda bir rahatlama olacak." dedi.

"MİLLETTE BÖYLE BİR HASSASİYETİN OLUŞMASI ÖNEMLİ"

Türk lirasına destek kampanyasının hatırlatılmasına ilişkin Yıldırım, "Bu, milletin meseleye sahip çıktığını gösteriyor. Sonuç olmasından ziyade millette böyle bir hassasiyetin oluşması bence önemli. Cumhurbaşkanımız alternatifleri koyuyor. Altın da yerlidir, Türk parası da yerlidir, bu küresel dalgalanmalardan en az etkilenir. Neticede bizim lokal paramız." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine yönelik, "Halen Avrupa'da vizyon sahibi, Avrupa'nın geleceğini, Türkiye ile ilişkilerin önemini bilen liderler olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.