Sosyal Medya

Dünya

Alman Bakan Steinmeier: Tüm yük Yunanistan'a kalacak

Alman Bakan Yunanistan'da yaptığı görüşmede Türkiye'nin mülteci anlaşmasını bozması halinde tüm yükün Yunanistan'a kalacağını söyledi.



Yunanistan'ın başkenti Atina'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ile ilişkiler ve Avrupa'daki son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TÃœM YÃœK YUNANÄ°STAN'A KALACAK

Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatının önemine dikkati çekerek, anlaşmanın sona ermesi halinde tüm yükün Yunanistan'ın üzerinde kalacağını belirtti.

Kıbrıs sorununda anlaÅŸma saÄŸlanmasının bunun çözümünden daha da öte bir anlamı olacağına iÅŸaret eden Steinmeier, "Kıbrıs'ta anlaÅŸmaya hiç bu kadar yaklaşılmamıştı. Bu, acilen ihtiyaç duyduÄŸumuz Avrupa'nın istikrarına yönelik bir mesaj olacak"ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AVUSTURYA’DAKÄ° SEÇİMLER

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Steinmeier, Avusturya'daki baÅŸkanlık seçim sonuçlarına iliÅŸkin bir soru üzerine ise tüm Avrupa'nın rahat bir nefes aldığını ifade ederek, "EÄŸer sonuç buysa, bu Avrupa'da popülizme karşı iyi bir iÅŸarettir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

LOZAN ANTLAÅžMASI

Lozan AntlaÅŸması'na ve Türkiye ile iliÅŸkilere de deÄŸinen Frank-Walter Steinmeier,"Avrupa'da sınırları sorgulamaya baÅŸlarsak, bunun ne anlama geleceÄŸini herkes biliyor. Bu tabii ki vatandaÅŸlarımız tarafından ihtiyaç duyulan istikrara katkı saÄŸlamıyor" diye konuÅŸtu.

Yunan DışiÅŸleri Bakanı Kotzias da Türkiye ile iliÅŸkilere yönelik, "Türkiye'nin Avrupa ile uyumunun var olması için sakin olmamız, gerginliÄŸi azaltmamız ve uluslararası hukuku uygulamamız gerekiyor. Bu da Lozan AntlaÅŸması'nın uygulanması ve anlaÅŸmaya saygı duyulması anlamına geliyor. Çünkü, bugün bile anlaÅŸmanın koÅŸulları, Bozcaada ve Gökçeada'nın özerkliÄŸi gibi, uygulanmıyor" ifadelerini kullandı.

Kotzias ayrıca, demokratik bir Türkiye'nin AB'ye katılmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, "Uluslararası ve Avrupa hukukuna göre hareket eden bir komÅŸu istiyoruz. Bu yolu takip edip etmemek kendi kararıdır" dedi.

Kıbrıs meselesinde çözüme yönelik iyimser olduğunu kaydeden Nikos Kotzias, garantiler ve güvenlik meselesinin şu anki haliye bir AB ülkesinde yer alamayacağını savundu.

Frank-Walter Steinmeier ve Kotzias, ikili ilişkilere dair faaliyet planı metnine de imza attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.