Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Göktürk-1 göreve hazır: Bugün fırlatılacak

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesi ile fırlatılması beklenen, Türkiye'nin askeri ve sivil uydusu Göktürk-1 göreve hazır.



TÃœRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) istihbarata yönelik görüntü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu bugün saat 16.51’de CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın katılacağı törenle uzaya fırlatılacak.

FIRLATILMA ANI CANLI Ä°ZLENEBÄ°LECEK

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde TUSAŞ Akıncı Tesislerinde bugün düzenlenecek törende fırlatma anı canlı izlenebilecek. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katılacak.

Göktürk-1 göreve hazır: Bugün fırlatılacak

MONTAJ FRANSA'DA YAPILDI

TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 Uydusu'nun montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Fransa'nın Cannes şehrindeki tesislerde gerçekleştirildi.

MERKEZE GÖNDERİLDİ

TUSAÅž Akıncı yerleÅŸkesinde yer alan, Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde çevresel testleri yapılan uydu, yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine gönderildi.

Göktürk-1 göreve hazır: Bugün fırlatılacak

YILDA 60 BİN GÖRÜNTÜ

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.

Göktürk-1 göreve hazır: Bugün fırlatılacak

HAVA KUVVETLERÄ° KOMUTANLIÄžI'NA AKTARACAK

Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak.

UZAKTAN ALGILAMA

Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.

Göktürk-1 göreve hazır: Bugün fırlatılacak

SINIRLARI Ä°ZLEYECEK

Yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapabilecek.

 

Türkiye’nin uzayda kaç uydusu var? Kullanım amaçları neler?

     Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1A, 24 Ocak 1994 tarihinde fırlatılmış ve kalkışından 12 dakika sonra infilak etmiÅŸtir. Türksat 1B uydusu da aynı yıl içinde gönderilmiÅŸtir. Åžirketin üçüncü uydusu Türksat 1C, 1996 yılında hizmete alınmıştır. Türksat 2A (Eurasiasat 1) uydusu ise 10 Ocak 2001 tarihinde fırlatılmıştır. Türksat 1C ile aynı konumda görev yapmıştır.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.