Sosyal Medya

Kültür Sanat

Osmanlının 'Diriliş'ini dizilerden değil kaynaklardan öğrenelim

Ahmedi'nin Ä°skendername



Osmanlı Devleti’nin nasıl kurulduÄŸunu birçoÄŸumuz “DiriliÅŸ” dizisi ile tekrar öğreniyoruz. Övündüğümüz Osmanlı hakkında herhalde yeterince bilgi edinemediÄŸimizden olsa gerek, bir TV dizisi bir ders kitabı gibi takip ediliyor. Kanuni dönemini anlatan “MuhteÅŸem Yüzyıl” da benzer bir ilgi uyandırmış ama senaryosu sebebiyle tepki toplamıştı. Ancak bu diziler oynarken, bu dizilerin Osmanlı Devleti hakkında hangi kaynaklara müracaat ettiklerine dair bir soru sorulmadı.

Ä°ÅŸin aslı eldeki tarihi kaynaklar ne lise ne de üniversite eÄŸitimi boyunca bizler ile tanıştırılmadı. Mesela AşıkpaÅŸazade’nin Tevarih-i Âli Osman’ının herhalde okul müfredatlarının zorunlu bir kitabı olması gerekir, ancak bugün itibariyle gündeme bile gelmemiÅŸtir. Muhafazakâr veya milliyetçi çevreler dahi kitabın yüzüne bakmamıştır; “ErtuÄŸrul Gazi’nin torunları” olduÄŸunu söyleseler de ErtuÄŸrul Gazi hakkındaki malumatları bir TV dizisi kadardır.

“Bir Gazâvet-nâme düzeyim sana”

Bu yazıda az da olsa OsmanoÄŸulları’nın tarihine bir katkı amacıyla Ahmedi’nin Ä°skendername’sini gündeme taşımaya çalışacağız. Kayıtlara göre Ahmedi bu eserini 1390 yılında yazmıştır; yani Kosova meydan muharebesinden sadece 1 sene sonra. Nitekim eser I. Murad Han’ın vefatı ile sona erer. Ahmedi kitabın ilk bölümlerini Dört Halife, Emevi ve Abbasi hükümdarlarına ayırır. Ardından ErtuÄŸrul Gazi ile OsmanoÄŸulları’nın hikâyelerini anlatır.

Ä°skendername’ye göre OsmanoÄŸulları’nı harekete geçiren saik gaza ve fetih idi çünkü onlar bunun kutsal bir dava olduÄŸuna inanmışlardı. Bu yüzden bir gazavatname yazmaya karar verdiÄŸini anlatan Ahmedi, hikâyesine şöyle baÅŸlar:

“Bir Gazâvet-nâme düzeyim saña Ä°ÅŸid illâ i’tirâz idüp bana

G

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.