Sosyal Medya

Güncel

Anketler yine yanıldı Avusturya'da aşırı sağcılar kaybetti

Avusturya'da aşırı sağcı aday Norbert Hofer'in seçim kampanyasını yürüten ekip, oyların sayımı devam ederken yenilgiyi kabul etti. Yeşiller'in adayı Van Der Bellen önde.



Avusturya’da kayıtlı yaklaşık 6,4 milyon seçmen, sabah saatlerinden itibaren sandıklara giderek oylarını kullanmaya baÅŸladı. Türkiye saatiyle 10.00’da baÅŸlayan oy verme iÅŸlemi, saat 19.00’da sona erdi.

Avusturya halkının 6 yıl görev yapacak cumhurbaÅŸkanını belirlediÄŸi seçimin ilk sonuçlarına göre, YeÅŸiller Partisi'nin adayı Van Der Bellen yüzde 56 oranıyla önde. 

Yenilgiyi kabul etti

Seçmenler, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) adayı Norbert Hofer ile Yeşiller Partisi'nin adayı Alexander Van Der Bellen arasında tercih yaptı.

Hofer'in seçim kampanyasını yürüten Herbert Kickl, ORF kanalına yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul ettiklerini söyledi.

Anketler yanıldı

Kamuoyu yoklamaları Hofer’in az farkla da olsa Van Der Bellen’in önünde olduÄŸunu gösteriyordu.

Hofer’in kazanması halinde Avrupa’da 1940'lı yıllardan beri ilk defa aşırı saÄŸcı bir siyasetçi cumhurbaÅŸkanı olacak ve Avrupa BirliÄŸi (AB) içerisindeki AB karşıtı çevrelerin güçlenmesine sebep olacaktı.

AB ve sığınmacı karşıtı açıklamalarıyla bilinen Hofer, AB’nin daha fazla merkezileÅŸmesini ve Türkiye’nin üye olması halinde Avusturya’nın birlikten ayrılmasını (Öxit) savunuyor.

AB ve sığınmacı yanlısı açıklamalarıyla dikkati çeken Van Der Bellen ise Müslümanlara ve göçmenlere karşı daha liberal yaklaşımlarıyla biliniyor.

Görev ve yetkileri

Avusturya’da görevi daha çok sembolik olan cumhurbaÅŸkanın, meclisi feshetme yetkisi var. Hofer'in seçilmesi halinde meclisi feshedebileceÄŸi yönündeki açıklamaları endiÅŸelere neden olmuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı seçiminin 24 Nisan’da yapılan birinci turunda Hofer ve Van der Bellen, altı aday arasından en fazla oyu alarak ikinci tura kalmıştı.

Van Der Bellen, 22 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçimi, mektuplu oyların sayımından sonra rakibi Hofer’e yaklaşık 30 bin oy fark atarak kazanmıştı ancak aşırı saÄŸcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), seçimin kaderini deÄŸiÅŸtiren mektuplu oyların sayımında hile yapıldığı iddiasıyla dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, mektuplu oyların sayımında usûlsüzlük yapıldığını tespit ederek seçimin ikinci turunu iptal etmiÅŸti. Hükümet, cumhurbaÅŸkanı seçiminin ikinci turunun 2 Ekim'de tekrarlanacağını açıklamıştı. Ancak mektuplu oylarda tutkal probleminin yaÅŸanması nedeniyle ikinci tur 4 Aralık’a ertelenmiÅŸti.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.