Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye'nin AB sayesinde zenginleştiğini söylemek tatlı bir yalan'

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı, "Türkiye'nin AB sayesinde zenginleştiğini söylemek tatlı bir yalan" dedi.



Hürriyet gazetesi yazarı Ä°lber Ortaylı, Türkiye-AB iliÅŸkilerini köşesine taşıdı. ‘Avrupa'ya tamam mı Avrupa'yla devam mı?' baÅŸlıklı yazısında Ortaylı, "Avrupa'yı küçümseme, tilkinin eriÅŸemediÄŸi çardaktaki üzüm salkımı için ‘Zaten ekÅŸiymiÅŸ' demesine benziyor. Türkiye'nin AB sayesinde zenginleÅŸtiÄŸini söylemek ise tatlı bir yalan" ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

'GÜNÜMÜZ TÜRKİYESİ'NİN AVRUPA BİRLİĞİ'NİN GERÇEK ANLAMDA BİR ADAYI OLMADIĞI GÖRÜLÜYOR'

Şimdi aniden anti-Avrupa eğilimine girdik. Bir taraf diyor ki, "Avrupa'nın savunması yok, üç milyon göçmeni biz tutmasak berbat olurlar", Bazıları da diyor ki "Avrupasız yaşayamayız" Bu laflara ancak "Öyle değil" denir. Avrupa'yı küçümseme, tilkinin erişemediği çardaktaki üzüm salkımı için "Zaten ekşiymiş" demesine benziyor. Türkiye'nin AB sayesinde zenginleştiğini söylemek ise tatlı bir yalan.

Türkiye mühendisler ülkesidir, bugüne kadar korumacılığımız ve sanayileşmemizle, barış hükmettiği takdirde yabancı sermayenin yerleşmek için can atacağı memleketlerden biriydi. Günümüz Türkiyesi'nin ise talihsiz coğrafyasının getirdiği problemler ve maalesef hızlanan çatışma ortamı yüzünden Avrupa Birliği'nin gerçek anlamda bir adayı olmadığı görülüyor. AB'nin diplomatik oyalamacılığı karşısında gösterilen tepkilerin bir etkisi olur mu, bilmiyoruz. Fakat diplomaside aşırı gürültücü bir üslûbun, bazı ahvalde yerel girişim ve yetenekli politikacıların çabasını etkileyeceği açık.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.