Sosyal Medya

Güncel

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

A&G Araştırma Şirketi 26-27 Kasım 2016 tarihlerinde 42 ilde, 3010 denekle bir araştırma yaptı.



AraÅŸtırmada "Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi konusunda AK Parti ile MHP uzlaÅŸmış görünüyor. Siz bu uzlaÅŸmayı nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?” sorusuna deneklerin yüzde 52.9’u olumlu, yüzde 47.1’i ise olumsuz yanıt verdi.

Partilere göre dağılımda AK Partililerin yüzde 90.6’sı, MHP’lilerin de yüzde 36.3’ü bu iÅŸbirliÄŸini olumlu bulduÄŸunu söyledi. CHP’lilerin yüzde 84.2’si, HDP’lilerin ise yüzde 96.1’i bu iÅŸ birliÄŸini olumsuz bulduklarını belirtti.

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

YÃœZDE 12.7 KARARSIZ

AraÅŸtırmaya göre, BaÅŸkanlık-CumhurbaÅŸkanlığı sistemi seçmenin yüzde 45.7’si tarafından destek görüyor. Bu rakam Haziran 2016’da yüzde 37.4 olarak ölçülmüştü. Son araÅŸtırmada referandumda “hayır” diyeceÄŸini söyleyenlerin oranı ise yüzde 41.6 olarak belirlendi. Bu oran Haziran 2016’da ise yüzde 42.5’ti.

Halkın yüzde 12.7’si ise bu konuda henüz kararsız olduÄŸunu ifade etti. Kararsızlar dağıtıldığında sistem deÄŸiÅŸikliÄŸine destek yüzde 52’ye çıkıyor. Ak Parti seçmeninin yüzde 78.3’ü, MHP seçmeninin yüzde 28.6’sı sistem deÄŸiÅŸikliÄŸini destekleyeceÄŸini söylüyor. CHP seçmeninin yüzde 83.1’i, HDP seçmeninin yüzde 88.8’i deÄŸiÅŸikliÄŸi desteklemeyeceÄŸini ifade ediyor. “Desteklerim” diyen CHP’lilerin oranı yüzde 10.1, HDP’lilerin ise 1.7 olarak belirlendi.

Olası bir referandumda "sistem değişikliği" için ne dersiniz?

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

AraÅŸtırmaya göre yaÅŸ yükseldikçe referandumda “evet” derim diyenlerin oranı genel ortalamanın üzerine çıkıyor.

“Kararsızım” ve “Fikrim yok” diyenler arasında da kadınlar, düşük eÄŸitimliler ve kırsal bölgelerde yaÅŸayanlar çoÄŸunlukta yer alıyor.  Karadeniz, İç Anadolu ve DoÄŸu Anadolu’da “evet” derim diyenlerin oranı Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Fikri olmayanlar dağıtıldığında:

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

"ERDOĞAN DEDİĞİ İÇİN"

DeÄŸiÅŸikliÄŸi destekleyenlere “Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸine neden evet dediÄŸinizi ÅŸimdi size okuyacaklarımdan hangisi en iyi ÅŸekilde ifade eder?” denilerek ÅŸu seçenekler sunuldu:

"Evet" derim diyenlerin nedenleri:

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

"1) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan evet dediği için ben de evet diyorum.

2) Parlamenter sistemin Türkiye için artık uygun olmadığını düşünüyorum o yüzden evet diyorum."

Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸine evet diyenlerin yüzde 44.8’i “Recep Tayyip ErdoÄŸan evet dediÄŸi için ben de evet diyorum” derken, yüzde 55.2’si “Parlamenter sistemin Türkiye için uygun olmadığını düşünüyorum o yüzden evet diyorum” yanıtını seçti.

Referandumda hayır diyeceÄŸini söyleyenlere ise “Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸine neden hayır dediÄŸinizi ÅŸimdi size okuyacaklarımdan hangisi en iyi ÅŸekilde ifade eder?” denilerek ÅŸu seçenekler sunuldu:

1) Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı deÄŸilim ancak ErdoÄŸan seçileceÄŸi için hayır diyorum. 

2) Parlamenter sistemin Türkiye için daha uygun olduÄŸunu düşünüyorum.”
Yüzde 30.9’u birinci, yüzde 69.1 ise ikinci yanıtı tercih etti.

YÃœZDE 19.6 BÄ°LGÄ°SÄ°Z

“Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸine hayır” diyenlerin nedenleri:

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

“BaÅŸkanlık sistemi hakkında ne kadar bilgi sahibi olduÄŸunuzu düşünüyorsunuz?”sorusuna Türkiye’de yaÅŸayan 18 yaÅŸ ve üzeri nüfusun yüzde 42.3’ü baÅŸkanlık sistemi hakkında bilgi sahibi olduÄŸunu ifade etti. Yüzde 31.5 ise “Çok az bilgi sahibiyim” dedi. “Bilgi sahibi deÄŸilim” diyenler yüzde 19.6, cevap vermeyenler ve “Fikrim yok” diyenler ise yüzde 6.6.

“Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi” hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

15 TEMMUZ'DAN SONRA EVET DÄ°YENLER ARTTI

Adil Gür’ün araÅŸtırmaya dair yorumu şöyle:

15 Temmuz’a kadar yapılan araÅŸtırmalarda halk seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı ile baÅŸbakanın olması ülkede iki baÅŸlılığa yol açar demekle birlikte baÅŸkanlık modeline sıcak bakmamakta, hayır cevapları tüm araÅŸtırmalarda evetlerden fazla çıkmaktaydı.

Darbe giriÅŸimi ile birlikte hem CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a duyulan güven ve sempati arttı hem de sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi ile birlikte terörle mücadele gibi konularda sistem deÄŸiÅŸikliÄŸinde daha etkili mücadele edileceÄŸi fikri hakim olmaya baÅŸladı. Bu nedenle “evet” derim diyenlerin oranı 15 Temmuz’dan sonra hızla arttı. Kasım ayı sonunda yaptığımız araÅŸtırmada “evet” diyenlerin “hayır” diyenlerden fazla olduÄŸunu görüyoruz.

AraÅŸtırma sonuçlarında görüldüğü gibi seçmenin önemli bir bölümü sistem deÄŸiÅŸikliÄŸinden daha çok CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın pozisyonunu dikkate alarak karar veriyor.

Ak Parti ile MHP’nin üzerinde uzlaÅŸtığı mini anayasa paketi TBMM’ye geldiÄŸinde içeriÄŸi kamuoyu önünde tartışıldıkça vatandaşın tercihi daha da belirginleÅŸecektir. Muhtemel bir referandumda sadece anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ilgili maddelerin oylanmayacağını, referandum tarihinde ülkenin içinde bulunduÄŸu konjonktürel ortamın da etkili olacağını unutmamak gerek.

Başkanlık-partili cumhurbaşkanlığı referandumu (bugün seçim olsa)

Adil Gür'den başkanlık sistemi anketi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.