Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu'ndan Azerbaycan'a sitem: ''Kardeşiz ama...''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin iki ülke liderlerinin belirlediği hedefe ulaşılması için ticaretin önündeki engellerin tamamen kaldırılması, ürün çeşitlerinin ve yatırım miktarlarının artırılması gerektiğini söyledi.



Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, temaslarda bulunmak için geldiÄŸi Azerbaycan’da mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüştü. Ä°kili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸan ÇavuÅŸoÄŸlu, Azerbaycan’ı ata yurdu olarak gördüğünü ve 4.5 ay sonra Bakü’de bulunmaktan mutluluk duyduÄŸunu belirtti. Bakü’yü en son 15 Temmuz’da ziyaret ettiÄŸini ve buradan ayrıldıktan saatler sonra Türkiye’deki darbe giriÅŸiminin yaÅŸandığını hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, bu giriÅŸimin CumhurbaÅŸkanının liderliÄŸi, Türk milletinin güçlü dirayeti, kardeÅŸ Azerbaycan yönetim ve halkının da desteÄŸiyle baÅŸarısız olduÄŸunu vurguladı.
 
‘BAKÃœ’NÃœN FETÖ’YE KARÅžI TEDBÄ°RLERÄ°NDEN MEMNUNUZ’
 
Azerbaycan yönetimine ve halkına teÅŸekkürlerini ileten ÇavuÅŸoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu: “KardeÅŸlik zor günlerde belli olur. Zor günlerde Azerbaycan bizi yalnız bırakmadı. Biz uyumadık, Azerbaycan da uyumadı. Biz nöbet tuttuk, Azerbaycan halkı da nöbet tuttu. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. FETÖ’nün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduÄŸunu hep birlikte gördük. Azerbaycan’daki yapılanmasına karşı alınan tedbirleri de memnuniyetle karşılıyoruz. FETÖ, Türkiye’de ne planlıyorsa bulundukları diÄŸer ülkelerde de aynı plan ve amaçlar içindeler. Azerbaycan’ın güvenlik ve istikrarı için de bu tedbirler önemli. Bu terör örgütü ile mücadelemizi sürdüreceÄŸiz.” Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimiz”, Haydar Aliyev’in “Bir millet, iki devlet” sözlerine atıfta bulunan ÇavuÅŸoÄŸlu, “Bu anlayış içerisinde iÅŸbirliÄŸimizi güçlendirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Azerbaycan’da ekonomiyi çeÅŸitlendirme ve yerli üretimi destekleme programını güçlü ÅŸekilde destekliyoruz. Türk firmalarına da gidin Azerbaycan’da yatırım yapın diyoruz” diye konuÅŸtu.
 
‘TANAP BÄ°RÄ°NCÄ° DERECELÄ° ÖNEMLÄ° PROJE’
 
Azerbaycan’la birlikte gerçekleÅŸtirdikleri ulaÅŸtırma ve enerji projelerinden de bahseden ÇavuÅŸoÄŸlu, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunu tamamlayınca daha da iyi olacak. Pekin’e kadar uzanan önemli bir projenin merkezinde yer alıyoruz. TANAP bizim için birinci dereceli önemli projedir. Ortak projemizdir. Zamanından önce bitmesi için çalışıyoruz. Önce Azerbaycan gazı Türkiye’ye gelecek, daha sonra da Avrupa piyasalarına ulaÅŸacak” ifadelerini kullandı.
 
‘PETROL FÄ°YATLARINDA BÄ°R DÜŞÜŞ OLABÄ°LÄ°R AMA BUNUN ARKASINA SIÄžINMAMAMIZ LAZIM’
 
Bölgenin kalkınma ve istikrarı için üçlü mekanizmaları sürdürdüklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu,  Azerbaycan ve Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyinin gelecek toplantısının hazırlıklarını mevkidaşıyla deÄŸerlendirdiklerini söyledi. Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyinin amacının ticari iliÅŸkileri artırmak ve iÅŸ birliÄŸini güçlendirmek olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü: “Biz kardeÅŸiz fakat sadece hamasetle olmaz. Ekonomik iliÅŸkilerimizi güçlendirmemiz lazım. Yatırımları artırmamız lazım. Dolayısıyla zirvelerin çok faydasını gördük. Zirve sadece formalite deÄŸil, bunun öncesinde hazırlığımızı da yapmamız lazım ki var. Zirvede alınan kararların da uygulanmasını çok iyi takip etmemiz lazım. Ticaret hacmi hedefimize ulaÅŸmamız için daha çok çalışmamız lazım. Petrol fiyatlarında bir düşüş olabilir ama bunun arkasına sığınmamamız lazım. Her ÅŸeyden önce ticaretin önündeki engellerin tamamen kaldırılması lazım. Ä°ki ülke arasında ticarette malların önünde vergi, engel olmaması lazım. Åžimdi tercihli ticaret antlaÅŸması için bugün görüştük ve talimat verdik. Teknik uzmanlarımız çalışmalarını hızlandıracak. Ulaşım projeleri de esasen ticaretimizi artıracak projeler. Sadece iki ülke arasında deÄŸil, Ä°ran tarafından, Çin tarafından gelen projeler var. Tüm bu projeleri birleÅŸtirdiÄŸimiz zaman hem ticaret için merkez oluyoruz. Ä°ki ülke arasındaki ticareti, ürünlerin çeÅŸidini, karşılıklı yatırım miktarlarını artırmamız lazım. Bu konuda sadece kararlılığımız yok, güçlü bir ÅŸekilde çalışmalarımız da var.”
 
BÄ°ZÄ°M DÜŞÜNCELERÄ°MÄ°Z AZERBAYCAN’IN DÜŞÜNCELERÄ° DEMEKTÄ°R
 
Alanya’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüşmede DaÄŸlık KarabaÄŸ konusunu da müzakere ettiklerini bildiren ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti: “Rusya’nın bazı çabaları vardı. Putin’in bazı önerileri vardı AGÄ°T Minsk Grubu dışında. Rusya ile iliÅŸkilerimizin normalleÅŸemeye baÅŸladığı ilk günlerde Soçi’de yaptığımız görüşmede de Lavrov’la bu konuyu konuÅŸmuÅŸtuk. Son geliÅŸmeleri Lavrov’dan dinleme fırsatım oldu. Türkiye olarak kendi düşüncelerimizi paylaÅŸtık ki bizim düşüncelerimiz Azerbaycan’ın düşünceleri demektir. Azerbaycan’ın düşüncelerini biz her yerde destekliyoruz. Bu meselenin bir an önce hallolması gerektiÄŸini söyledik. Tabii ki Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde. Rusya’nın bu giriÅŸimlerini de desteklediÄŸimizi söyledik. Ama son zamanlarda bir yavaÅŸlama gördük. Bir an evvel buradan netice almamız gerektiÄŸini sayın CumhurbaÅŸkanımız (Recep Tayyip ErdoÄŸan), (Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir) Putin’e de söylemiÅŸti.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.